Ki lesz az Év sportolója?

2000.12.18. 19:36
Az idén 43. alkalommal szavaznak a magyar sportújságírók az Év sportolója választáson. Kedd este a Kongresszusi Központban megrendezett gálaesten kiderül a végső sorrend. Az örökranglista élén Balczó András áll, aki nyolc alkalommal nyerte meg a választást.
A magyar sportújságírók először 1958-ban szavaztak az év legjobb sportolóira. Akkor a teniszező Körmöczi Zsuzsa, a birkózó Polyák Imre és a vízilabda-válogatott került az első helyre. Az eddigi 42 választáson 495 férfi és 219 női sportoló vehetett át díjat 24 sportág képviseletében. Az első 27 választáson csak a legjobb női és férfi versenyzők és csapatok kaptak díjat. 1985-től a legjobb szövetségi kapitányokat, 1995-től pedig a legjobb edzőket is megválasztják.

Csollány Szilveszter az egyik jelölt

Az örökranglista élén Balczó András áll, aki nyolc alkalommal volt első, hatszor második, egyszer pedig harmadik. Az idei választáson több mint 200 sportújságíró szavazott. A sikeres olimpiai szereplés nyomán, idén a sydneyi hősök kapták a legtöbb szavazatot: 14 női, 21 férfi sportolót, 17 csapatot, 20 edzőt és 12 szövetségi kapitányt jelöltek a sportújságírók.

Az eredményhirdetés az Oscar-díj átadásához hasonlóan zajlik: a sportolók csak a színpadon, a boríték felbontása után tudják meg a sorrendet. Az utóbbi években a gálaműsor helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ.

A jelöltek:
A nagy titkolódzás ellenére sikerült megtudni, hogy kik reménykedhetnek a végső győzelemben.
Férfiak: Csollány Szilveszter, Kolonics György, Bárdosi Sándor.
Nők: Nagy Tímea, Kovács Ágnes, Márkus Erzsébet.
Csapatok: férfi vízilabda-válogatott, női kézilabda-válogatott, férfi kajak-négyes.
Szövetségi kapitányok: Kemény Dénes, Mocsai Lajos, Angyal Zoltán.
Edzők: Limperger István, Sári Nándor,Udvarhelyi Gábor.