A Blues elhúzta az Olajosok nótáját

2001.01.03. 00:04
Öt mérkôzést rendeztek az NHL nyolcvannyolcadik játéknapján. A forduló rangadóján a St. Louis két harmad alatt ütötte ki az Edmontont.
Ennél azért mindenki nagyobb csatára számított, hiszen az Edmonton nem egy rossz egylet. Az új esztendô elsô napján azonban az Olajosok lábában még benne volt a szilveszteri buli, ugyanis meglehetôsen bágyadtan korizgattak a Mississippi partján. A hazaiak annak rendje és módja szerint ki is használták az ellenfél hibáit, és a harmadik játékrész közepére már öt nullra vezettek a kanadaiak ellen. A nyolcvanas évek sztárcsapatának ketrecét ekkor már nem elsô számú hálóôre, Tommy Salo ôrizte, ugyanis a svéd cerebeust két harmadnyi szerencsétlenkedés pihenni küldte edzôje, ám Joaguin Gage sem járt sokkal jobban nagynevű elôdjénél. A gólok sorát a korábbi idényekben inkább elôkészítésben jeleskedô Pierre Turgeon nyitotta, a csatár ebben az évben a kapu elôtt sem jön zavarba, hiszen az Oilers elleni duplájával már tizenöt találatnál jár. Turgeon melett a két bekk, Al McInnis és Chris Pronger vitte a prímet ezen a derbin, mindketten egy-egy gólt és két-két elôkészítést jegyezhettek, de említést érdemel még Dallas Drake dupla asszisztja is.

Vincent Damphousse vezette diadalra a Cápákat Arizonában. A San José bekkje egy-egy góllal és passzal zárta a Phoenix elleni összecsapást, hatalmas részt vállalva a kaliforniaiak újabb idegenbeli sikerébôl, melyhez azért kelett Jeff Friesen dupla asszisztja is. A történetük legjobb ligakezdését abszolváló Prérikutyák december eleje óta kisebb hullámvölgybe kerültek, ám a rájátszás még mindig sima ügynek tűnik a sivatag közepén. Harold Druken két pontja és Bob Essensa 26/28-as védési mutatója kelett a Vancouver nashville-i gyôzelméhez. A Predators nevéhez méltatlanul gyámoltalanul játszott egész este, ám az igazi mélypontnak a záró harmad bizonyult, amikor a Kenusok háromszor is betaláltak.

Peter Bondra szezonbéli huszadik találata nyitotta a gólok sorát a Atlanta wahingtoni vendégjátékán. A fôvárosiak szlovák csatárának teljesítményét még háromszor másolták le a társak, akik közül Dmitrij Hrisztics egy gólja és két asszisztja, valamint Adam Oates két passza tűnik jelentôsebb teljesítménynek, de nem védett rosszul az egykori denveri kapus, Craig Billington sem (28/30). A Boston havonta egyszer meglepi mesterét, a jobb sorsra érdemes Mike Keanant. Ha a hagyomány folytatódik, úgy meglehetôsen szomorú január vár a Bocsokra, ugyanis az új évet bravúrgyôzelemmel kezdte a keleti alakulat. Szergej Szamszonov (két gól), Per-Johan Axelsson (egy-egy gól és passz), valamint Andrej Kovalenko vezette az óceán partiakat, míg buffalói részrôl Stu Barnes, Dave Andreychuk (egy-egy találat és elôkészítés) és Jean-Pierre Dumont (két assziszt) érdemel említést.

A 88. játéknap eredményei
Buffalo Sabres-Boston Bruins 3-4 (0-1, 1-2, 2-1)
Washington Capitals-Atlanta Thrashers 4-2 (1-0, 2-2, 1-0)
Nashville Predators-Vancouver Canucks 2-5 (0-1, 1-1, 1-3)
St. Louis Blues-Edmonton Oilers 5-2 (1-0, 2-0, 2-2)
Phoenix Coyotes-San José Sharks 2-3 (1-1, 0-0, 1-2)