Korosztályváltás előtt a női kézilabda válogatott

2001.01.05. 21:53
A nemrég Európa-bajnokságot nyert csapat vezetőjének sokan gratuláltak az aranyérem megszerzéséhez. A kérdezők leginkább még mindig az elveszített olimpiai döntőről érdeklődtek, de szóba került az utánpótlásnevelés valamint a sportág anyagi helyzete is. A kapitány szerint korosztályváltás előtt áll válogatottunk, de hozzáértő felkészítéssel megőrizhetjük helyünket a világ élmezőnyében.
- Mi a véleménye az utánpótlás válogatottak teljesítményéről, eredményeikről, az ott folyó szakmai munkáról, a válogatásról? Biztos, hogy mindenkinek (edzők, játékosok is) helye van ezeknél a csapatoknál? Az utánpótlás anyagi helyzetéről, versenyeztetéséről mi a véleménye? Az Ön pozíciójában nagyon sokat lehetne tenni a feltételek javításáért, nem tervez ilyen lépéseket? A világversenyek lebonyolítási rendjét nem lehetne megváltoztatni, pl. középdöntő csoportok beiktatásával, ahová mindenki magával vinné az eredményeit, így nem lenne értelme a taktikai vereségeknek?
(Redondo)

Mocsai Lajos volt a törzsasztal vendége
- A sportági utánpótlás helyzete kézilabdázásban is egyre nehezedő helyzetet mutat, deficit mutatkozik külőnösen az anyagi eszközökben, valamint a testnevelők, edzők megbecsülésében. AZ MKSZ részéről edzői továbbképzésekkel, nemzetközi utánpótlás tornákkal, azok részbeni finanszírozásával, valamint, hat utánpótlás válogatott versenyeztetésével, és anyagi támogatással próbálja, szerény módon támogatni, a számomra kiemelkedően fontos utánpótlás kérdést! A magam részéről, országos nyílt napokat tarok, ahol, utánpótlás játékosoknak, és az ott élő edzőknek bemutató edzéseket vezetek. A TF-en tanárként, minden szintű edzőképzésben, és a tanárképzésben próbálom elkötelezni a hallgatókat a sportág ügyének.

A világversenyek rendjét négyéves ciklusban egyszer lehet változtatni, egységes IHF döntés szükséges hozzá, valóban folyamatos jobbításra szorulnak a versenyrendszerek, javaslatainkat az igazságosabb lebonyolítás érdekében folyamatosan veszik figyelembe a nemzetközi szövetség.

- A döntőben kapust cserélt: felhozta a cserekapust Sugár Ágit, aki döntő pillanatokban igen jól védett. Ha jól emlékszem a statisztikákra, közel 5o százalékosan, míg a kezdő kapusunk csak kb 25 százalékosan. Ez a csere szerintem aranyat ért. A kérdésem az lenne, hogy ezek után miért cserélte le a jól védő Sugár Ágit? (biztos jó oka volt, Ön az edző, csak én nem láttam az okot, s kíváncsi lennek rá)
(szakcsi)

- A kapusok cseréje valóban, vagy szakmai indokok alapján , vagy intuitív módon történik. Sugár becserélése a teljesítmény ingadozása miatt indokolt volt, míg visszacseréléseét Pálingernek azon megérzésem támasztotta alá, hogy a végjátékban fáradó ellenfél átlővéseit, a védőkel való közös együttműködés során, nagyobb összhangban, nagyobb felülettel tudta hárítani. Megérzésemet szerencsére a gyakorlat igazolta.

-Ha 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozni kéne az EB aranyérmes csapat tagjait az EB-n nyújtott teljesítmény alapján, kinek hányast adna??? A második kérdésem Siti Eszterre, kedvenc játékosomra vonatkozik. Önnek hogy tetszett az EB-n nyújtott teljesitménye? A jövőben továbbra is számit majd rá?? És még egy utolsó kérdést szeretnék feltenni! Ha minden játékosa egészséges lenne, kikből állna az olaszországi VB játékoskerete?
(ATK)

- A játékosokat az olimpiai teljesítményük, és az EB teljesítményük alapján négy kategóriába osztályoztam. A játékosok minősítésénél elsősorban a játékteljesítményt (effektivitás), az edzésmunkát, morális hozzáállást, és közösségi magatartást veszem alapul. Kérem, ne haragudjon meg, mivel ezek csoportokban megjelenő minősítés, eltekintenék az 1-10-ig értékskálán történő értékeléstől. Siti Eszter valóban nagy tehetsége a magyar kézilabdázásnak, nagyon sokat kel még tanulnia, számítok játékára a jövőben! Az élsportban "ha" nem létezik, megnyugtatom , hogy a vb előtti egészséges, motivált, teljesítőképes játékosállományból, a legtehetségesebbek lesznek a vb-n. (pl. Radulovics, igen összetett térdműtét ellőtt áll, igen biztatom, hogy mielőbb essen túl rajta, és mihamarabb rendelkezére tudjon állni). Így a magam részéről nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni.

- Kedves Mocsai Úr! Én is gratulálok az EB aranyhoz, valamint, hogy 2004-ig meghosszabították a posztját! Ez is jelzi azt, hogy mindenki bízik Önben. Még azt megemlíteném, hogy nagyon kellemesen csalódtam Önben, amikor a szlovák meccs után (Surány) elintézte, hogy Tállay doktor úr hazahozzon engem és a barátomat Budapestre. Ezt utólag is köszönöm! Nem mindegyik edző ilyen kedves a szurkolókkal, pedig néha a szurkolók akár napokig is utaznak, hogy bíztassák a csapatot. Tervezi-e a közeljövőben debreceni játékos(ok) beválogatását? A közelmúltban elért eredményeik alapján bizonyára van jó pár tehetséges játékosuk is!
(ild7)

- A szurkolók talán élsport legfontosabb tényezői, hiszen mi, vezetők és sportolók, azon igényeket kell, hogy kielégítsük, amely egyrészről a szakma, másrészről a közönség részéről fogalmazódnak meg. Örültem, hogy segíthettem, és természetesen a debreceni játékosok legtehetségesebbjei is "górcső alatt vannak".

- A tavalyi VB és a "katartikus" Olimpia után úgy érzem bebizonyosodott végre az EB-n az, amit mi szurkolók már régóta tudtunk: a Magyar kézis Lányok a világon a legjobbak, és mellesleg a legszebbek is! Mi a célkitűzés az elkövetkezendő 4 évre? Ki marad az EB győztes csapatból? És gondolom Balogh, Radulovics, Deli, Lőwy és Farkas Andrea már ott lesz a következő világversenyen. Lesz-e, van-e Radulovics mellett még egy klasszis balkezes lövőnk?

Egyéb kérdés: hogy lehet bírni azt a hatalmas stresszt, ami bizony sok meccsen előfordul? Engem néha szurkolóként is a szívbaj kerülget. Mit szól hozzá, hogy a férfi főiskolai VB döntőjében éppen az Ön fia időntúli szabaddobás-góljával győzött a csapat tegnap?


(iksz)

Mocsai Lajos roppant büszke Tamás fia sporteredményeire is
- Természetesen óriási a büszkeségem, hogy Tamás fiam, akit tizenegy éves kora óta tanítottam kézilabdázásra, ha "csak" főiskolás világbajnokságon is, de bajnok lett. Nagyon fontosnak tartom, hogy az Ő korosztályában bebizonyította tehetségét, és egy világversenyen felszabadultan- a mérkőzések jelentős részében nagy felelősséggel és eredményesen- élvezte a játékot. Célkitűzésünk, években, a világ élmezőnyében való maradás, egy korosztályváltáson kell túllenünk, úgy hogy értékeinket megőrizzük. Egy hasonló formátumú csapat építésében biztosan lesznek nehéz időszakaink, ezeket a klubokkal közösen, és tervezetem szerint évi kb. tizenkét hét együttes munkával megoldhatónak ítélem. Az említett játékosoknak (Balogh, Radulovics, Lőwy, Borók), amennyiben a teljesítményük stimmel, valamint egy motivált Németh Helgának, és Delinek, Farkas Andreának is vannak esélyei a visszatérésre. A stresszt elviselni ezen a szinten csak megfelelő módon, kezelve lehet, de az egészségkárosodás elkerülése így sem garantált.

- Elődje, Laurencz kapitány úr többször nyilatkozott arról, hogy nőkkkel dolgozva lehetetlen egyenletes formáról és teljesitményről beszélni, és sokkal hangsúlyosabb egy női csapatnál a pszichológiai tényező. A szurkolók körében is gyakran elhangzott - főként kihagyott ziccereknél, és kevésbé körülirtan - hasonló eszmefuttatás.Ön lát-e alapvető különbséget a női- és férficsapatok felkészitésében? Nehezebbnek tartja-e egy női csapat felépitését és motiválását?
(tepoe)

- A női csapatokat szakmailag a világ élvonalához tarozó férfi csapataimhoz hasonlóan, figyelembe véve az antropológiai, edzésmódszertani, pszichikai különbségeket készítem fel. Alapvetően globálisan nagy különbséget nem teszek, hanem az egyes kritikus helyzeteket kezelem olykor a férfiakétól eltérő módon. A nők motiválása, ha a szakember megfelelő respekttel rendelkezik, semmivel sem nehezebb, sőt esetenként könnyebb mint a férfiaknál! A nők sokkal jobban bíznak vezetőjükben, ezáltal nagyobb a mobilizálható, ösztönözhető pszichés bázis, de csak addig, amíg emberileg nem csalódnak edzőjükben.

- Emberileg ki áll a legközelebb Önhöz, és kit volt a legnehezebb motiválni a felkészülés illetve a meccsek során a csapatából?
(P.Győző)

- Egy edzőnek mindig vannak olyan játékosai, akikre a nagy tét közepette is kiemelten számíthat! Szakmai értelemben a teljesítő képes tudású játékosok mindig közel állnak az edzőkhöz, és ez természetesen egy bizonyos hierarchiát eredményez. Emberileg egy edzőnek igen vigyáznia kell, ha vannak is kedvelt egyéniségek a csapatában, azoktól még többet követeljen, mint a többiektől. Nem szerencsés alapja a konzekvens munkának, ha túlzottan kivételez bárkivel is egy edző, egy csapat közössége megkívánja az edző morális tarását, és az árnyalt, az adott helyzethez, problémákhoz igazított, emberi, pedagógiai módszerek alkalmazását.

- Tudom, hogy volt az EB-n két világklasszis irányítónk, bár megmondom őszintén Kökény Bea támadó játékát az utóbbi időben már nem szerettem, miért nem próbálkozott többet a Pigniczki-Kulcsár összeszokott párossal, amikor változtatni kellett? Ehhez kapcsolódóan: Pigniczki K. lehet az Ön elképzelései szerint Kökény kiválásával meghatározó játékos a válogatottban?
(mepps)

- Várhatóan a következő években nem az irányító pozíció lesz a legnagyobb hiányunk, hanem az átlövő, valamint a beálló posztok. Pigniczki Krisztina mellett Siti Eszter és a junior válogatott irányítója, Görbicz is igen tehetséges. A válogatott taktikai játéka igen sokoldalú, így nem szerencsés páros kacsolatokban gondolkodni, azonban Önnek igaza van, hiszen a nagy tét közepette a nagyobb rutinnal rendelkező Kökény-Pádár, Farkas-Pádár kapcsolathoz nyúltam vissza az EB döntőben!

- Ön szövetségi kapitánykent milyen stílust talál célravezetőnek: a borzasztó keménységet, szinte diktatórikus szellemet vagy sikeres lehet a nyilatkozataiból kihallható nyugodt, érveléses, meggyőzesen alapuló edzői hozzáállás?
(Menj Sute)

- Az edzői személyiségnek öt-hat olyan fontos paramétere van, amelyeket szeretnék kiemelni. 1, szakmai kompetencia, 2, hiteles egyéniség 3, motivációs képesség 4, problémamegoldó képesség 5, következetes életvitel 6, menedzseri, szervezői képesség, retorika Ez néhány olyan tulajdonság képesség, amelyek bizonyítottan a legfontosabbak az edzői pályán, és magam is szeretnék megfelelni ezeknek.

- Mivel dolgozott férfiakkal is és ott is világraszóló sikereket ért el, ezért kérdésem: Ön szerint mi "hiányzik" a férfi válogatottból, és klubcsapatokból, hogy igazan sikeresek legyenek a kupaküzdelmekben és világversenyeken is?
(predicator)

- A vezető klubok, és a válogatottat felkészítő szakemberek önzetlen összefogása a magyar kézilabdázásért, konzekvens, megfelelő idővel párosuló felkészülési rendszer, és nem az egyéni előnyökre, érdekekre épülő együttműködés. Nagyon sok fiatal tehetség van, ezeket meg kell őriznünk, és a világ élvonalával kell felkészítenünk, és verenyeztetnünk! A fiatalok számára a magyar válogatottban való szereplés elsősorban nem anyagilag, hanem belülről indíttatva, erkölcsi késztetés kell, hogy legyen!

- Mi az, amit a nőknél szerzett tapasztalatból később a férfiaknál is tud hasznosítani? (erről sosem szól a fáma) Sőt, van-e egyáltalán olyan taktikai elem, amiben a nők előrébb járnak? Mivel tudta a Szövetség visszatartani a Lemgo hízelgő ajánlatától? A női kézilabda válogatott szintű mostani magasságát nem könnyű fokozni...
(menedagan)

- A nők tudatos munkavégzése, monotónia tűrése, fegyelmezettsége példamutató a férfiak számára is!A női szakág dinamikus fejlődése jóval nagyobb ugyanarra azidőre kivetítve, mint a férfiaké az utóbbi tíz évre kivetítve. A kollektív kombinatív játék megelőzi jelenleg az oly sokszor páros küzsdelemre redukálódó férfi kézilabdázást.

Itthon maradásom fő oka négy iskoláskorú gyermekem, intakt családi közösségünk, a TF-en elkezdet oktató, képző munkám, valamint a kihívást és óriási megtiszteltetést jelentő szövetségi kapitányi pozíció. Ez ahármas feladat jelenleg fontosabb a kedvezőbb anyagiaknál.

- Mit csinálna másképpen az olimpiai döntőben? Foglalkozik-e a csapattal sportpszichológus? /Arra gondolok, hogy Nagy Tímea több helyen is nyilatkozta, hogy a sikerében mekkora szerepe volt a sportpszichológusnak, aki a kiélezett helyzetek kezeléséhez, és a tét elviseléséhez látta el tanácsokka.
(vp)

Az olimpiai döntőben a hatgólos vezetés után a csapat fizikailag és pszichikailag teljesen elfáradt, háromgólos vezetésünknél kértem időt, ahol az emberfogásos játék elellni taktikát szerveztem meg, azon játékosok számára, akik, klubjukban, az elmúlt öt évben majdnem minden második meccsen hasonló feladatot kellett megoldaniuk. Sajnos, a dánok védekezésének megválozásánál három száz százalékos ziccert hibáztunk, így magunk ellen építettük fel a lélekben igen erős skandináv csapatot! Soha nem szabad egyetlen helyzet sem ajándékozni az ellenfélnek, mert a végjátékban a mai kézilabdázásban négy-öt gólos előny könnyen ledolgozható! Talán megzavarta a fejeket, koncentrációt, a bekiabált aranyérme a pólósoknak, és elveszett a szükséges összpontosítás! A pszichológiai technikák alkalmazásaival az élmezőnyhöz tartozunk, és igen fontosnak tarjuk!

- Először is szívből gratulálok. Nagyon köszönöm, hogy elérte mindazt a lányokkal, amit mi, a kézilabdászást sérülés miatt abbahagyó játékosok nem érhettünk el.

Másodszor nagyon megdöbbentem volna, ha nem Ön marad a szövetségi kapitány. További sok sikert. A magyarországi kézilabda utánpótlás a mostani eredmények után újragerjeszti-e azt az utánpótlás nevelés korszerűsödését és fellendülését, amit a 80-as évek elején produkált eredmények hoztak? (ez egy kicsit barokk volt....) A mostani nyerő emberek is ezen utánpótlás játékosokból kerültek ki.


(Emke)

- Sajnálom, hogy sérülése miatt nem lehetet hasonló sikereknek részese, mint a mostani együttes, így ismeretlenül is remélem, hogy ezen hiányérzetét más területen pótolni tudta! az utánpótlással kapcsolatban három fontos tényezőt említenék meg, 1, kézilabdázás 18 éves korig bizonyítottan a legmagasabb koordinációs és fizikai képességeket produkálja. Így indokolt egy nemzeti kézilabda programm végrehajtása. 2, a kézilabdázás fellegvárait jelentő iskolai és egyesületi színtereket meg kell tartanunk, és tudatosan nemzeti karakter értékét szükséges gondoznunk, tovább fejlesztenünk. 3, a kézilabdázásért dolgozó utánpótlás edzőket sokkal jobban illene megbecsülnünk, dotálnunk, és számukra a továbbképzés lehetőségét biztosítani.