Marcelo Rios ismét a csúcsra tör

2001.01.08. 20:57
Előfordulhat, hogy az egykori világranglista-első chilei Marcelo Rios éve lesz a 2001-es. A dohai tenisztornán elsőrangú játékkal szerezte meg a végső győzelmet, bár a negyven fokos hőségben rendre megizzadt. Három éve, a közelgő Austral Openen döntőt játszott, az előjelek ezúttal is kedvezőek.
A teniszben jóformán napokra sem állt meg az élet a karácsonyi ünnepek ellenére, most pedig már a legjobbak is ütőt ragadtak, hiszen január utolsó két hetében már az egyik Grand Slamen, Ausztráliában kell megmutatniuk a sztároknak, hogy semmit nem felejtettek a kisebb-nagyobb pihenő alatt.

Marcelo Rios
és a dohai szuvenír
A szokásos katari idénynyitó tornán ennek szellemében gyülekeztek az ászok, ám meglepetésre az olimpiai bajnok orosz Jevgenyij Kafelnyikov már a négy közé sem jutott be, elbúcsúztatta őt ugyanis az a cseh Bogdan Ulihrach, akiről már rég nem hallottunk, de a súlyos térdsérülése után úgy látszik, hogy ő is jó formába lendült. Azt már Dohában igazolta, hogy a küzdőszellemével aligha lesznek idén gondjai, hiszen kétszer is meccslabdáról fordított.

Rios ellen azonban ő is meghátrálásra kényszerült. Nagy küzdelemben nyert a balkezes chilei - 6:3, 2:6, 6:3 -, aki amúgy nászúton volt gyönyörű szőke hitvesével a katari fővárosban. (Tavaly év végén fogadtak örök hűséget egymásnak.) Persze a torna miatt utaztak ide elsősorban, de az nem vitás mézeshetek eltöltésére is kitűnő hely az arab nagyváros.

Kétségkívül a döntőben vívta a legnagyobb meccsét Rios, addig sima derbiket játszott, jóllehet a négy között az orosz Vladimir Volcskov volt az ellenfele, aki - a selejtezőből indulva - tavaly az elődöntőig menetelt Wimbledonban. (Ez a teljesítmény csak John McEnroe-nak sikerült korábban.)

Az ausztrál Adelaide-ben is rendeztek egy kisebb tornát, és ezen az olimpiai döntős német Tommy Haas két sima játszmában - 6:3, 6:1 - verte az ugyancsak chilei Massut. A chilei fináléba kerülése volt az igazi meglepetés, hiszen ő a jóval nevesebb Tim Henmant búcsúztatta az elődöntőben.

A Hopman Kupa is a végéhez ért, a svájciak - Martina Hingis vezetésével - nyolc év után újra elhódították a serleget. Oldalán ezúttal a mindössze 19 éves Roger Federer játszott, aki legyőzte az amerikai Gambillt. Hingis pedig két szoros játszmában - 7:5, 6:4 - Szeles Mónikát múlta felül. Martina Hingis eddig valamennyi mérkőzését megnyerte a Hopman kupát, egyetlen egyet sem veszített el. Nem rossz előjel az Austral Open előtt, bár az kétségtelen, hogy valószínűleg nem Szeles Mónikával kell a végső diadalért megküzdenie, hanem várhatóan valamelyik Williams-lányokkal, netán Davenporttal. A "bemelegítés" megtörtént...