Ismét Európa ellen női kézilabdázóink

2001.01.12. 18:06
Osztrák, litván, szlovén, dán és norvég csapatok ellen kell felvennie a harcot vezető női csapatainknak, a kézilabdázók európai kupaküzdelmeiben a hétvégén. A Ferencváros és a Győr a Bajnokok Ligájában szerepel és mindkettőjük számára, csak a győzelem jelenthet megnyugvást a további küzdelmek előtt. A Dunaferr a KEK-ben a legjobb 16 közé jutásért játszik, míg a DVSC és a Cornexi az EHF-kupában játssza visszavágóit, a továbbjutás reményében.
A Bajnokok Ligájában, a csoportmérkőzések első körében a Fradi és a Győr is vereséget szenvedett, egyaránt spanyol ellenféltől. A magyar bajnok Ferencváros a Ferrobus Mislata otthonában kapott ki 29-27-re, és Németh András vezetőedző a mérkőzés utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, az fájt neki a legjobban a vereségben, hogy egy jóval gyengébb együttestől kapott ki csapata. Most jóval nehezebb dolga lesz Kökényéknek, hiszen a norvég Baekkelagets Oslo látogat a Kőbányai útra. A csapatból mindenki egészséges, és bizakodva várja a találkozót. Tudják jól, hogy csak győzelem esetén marad esélyük a továbblépésre. A győzelmet pedig a mindig fantasztikus szurkolók, hathatós segítségével szeretnék kivívni a hölgyek. A vezetők szerint a csapat kezd összeállni, ez pedig növeli az esélyeket. Az Osloból leginkább Fridrikasra és Teodorovicra hívta fel tanítványai figyelmét Németh edző.

A Győri Graboplast ETO Ljubljanában próbál meg javítani eddigi BL-szereplésén. Az előző fordulóban, Európa egyik legjobb csapata a Milar L'Eliana Valencia együttese diadalmaskodott Győrött, 25-23 arányban. Azóta a Rába- partiak beleszaladtak egy másik fájó vereségbe is, a hét közepén Dunaújvárosban szenvedtek bajnoki mérkőzésen kilencgólos vereséget. Vura József, a gárda edzője szerint csapata gödörben van, és a decemberi Európa-bajnokság is sokat kivett az ETO válogatottjaiból. Most pedig az a Krim Neutro Roberts Ljubljana vár Kulcsárékra, amelyet a csoport legerősebb tagjának tartanak, és amely idegenben verte öt góllal a Szpartak Kijev csapatát.

A kupagyőztesek küzdelmeiben a Dunaferr a legjobb 16 közé jutásért mérkőzik a litván Eastcon Vilnius ellen. Ez lesz az első mérkőzés, és Dunaújvárosban bíznak benne, hogy megnyugtató előnyt tudnak szerezni a visszavágóra. Erre a bajnoki forma alapján minden esélyük megvan.

Az EHF-kupában is a legjobb 16 közé kerülés a tét, de itt már a visszavágókat rendezik. A Cornexi -Alcoa megnyugtatónak tűnő tízgólos előnnyel utazik Dániába, a Skovbakken otthonába. Az olimpia óta azonban tudhatjuk, hogy a dánok ellen nem számít az előny, az utolsó pillanatig figyelni kell.

Az ötödik magyar kuparésztvevő, a DVSC is az EHF-kupában szerepel, és talán a debreceni lányoknak van a legkönnyebb dolguk, hiszen már az odavágón is győztek az osztrák Wienerneustadt ellenében. Így a visszavágón szinte elég lenne az előnyt tartani. Ám a civisvárosban úgy gondolják, a közönséget is szeretnék maradéktalanul kiszolgálni.