Sampras és Szafin nélkül folytatják tovább

2001.01.21. 13:54
Két végső győzelemre is esélyes férfi versenyző esett ki vasárnap a nyolcaddöntőkben az Austral Openen, Melbourne-ben. Sampras több ezt megelőző meccsén is szenvedett, meglehetősen - tőle szokatlan módon - idegesen játszott, ezúttal nem kerülhette el a végzetét. Marat Szafin, a világranglista másodikja pedig sima három szettben látta be, idén nem indul számára sikeresen az év. A hölgyeknél nem történt meglepetés, az esélyesek jutottak a legjobb nyolc közé.
Pete Sampras
Vége a kínlódásnak
Pete Sampras, a torna harmadik kiemeltje az eddig három meccsén nem nyújtott meggyőző teljesítményt, kínlódott, de azért a rövidítésekben hozta önmagát, és a játszmákat, emiatt maradhatott életben. Két napja az argentin Chela ellen már hátrányba került, de a gyengébb argentint azért még sikerült megvernie. A régi önmagára emlékeztető Todd Martinnal szemben azonban már kevés volt a produkciója. Ugyan az első szettet még hozta, utána viszont Martin sokkal összeszedettebben és pontosabban teniszezett, kétség nem férhetett hozzá, hogy ezen a vasárnap ő a jobb(6:7, 6:3, 6:4, 6:4).

Samprasra nem jellemző, hogy korán búcsúzna a nagy tornákon, a párizsi Grand Slamet kivéve. Az elmúlt nyolc évben, jó ha kétszer fordult elő - egyszer Mark Philipoussis leckéztette meg -, hogy ne jutott volna a legjobb nyolc közé. Kezd elmúlni a világ dicsősége?

Marat Szafin
Hrbaty újra kifogott rajta
Az orosz Marat Szafin tavaly az US Openen robbant be a világ élmezőnyébe, nem talált legyőzőre. Már Szafin számít a jobbik orosznak, hiszen megelőzte a ranglistán Kafelnyikovot. Ezen a tornán azonban be kellett érje azzal, hogy a tizenhatig jutott. Mert a szlovák Dominik Hrbaty, a tizennegyedik kiemelt, alaposan megverte. Két évvel ezelőtt már játszottak ebben a párosításban, akkor is - nagy fölénnyel - a szlovák nyert, vagyis nem vágott túl jó előjelekkel Szafin a mérkőzésnek. Sok öröme nem is volt benne. Hrbaty parádézott (6:2, 7:6, 6:4), és ha ilyen formában játszik tovább, akkor mindenképpen van esélye a hazaiak egyetlen életben maradt ásza, Pat Rafter ellen.

Rafter ugyanis erőlködés nélkül adta tudtára a nyolcadik kiemelt brit Henmannak, hogy ez a vasárnap az övé. Sima három játszmában - 6:2, 6:3, 6:3 - múlta felül előbb rangsorolt riválisát. A visszavonulás gondolatával foglalkozó - szerinte már nem képes olyan játékra, mint régebben - ausztrálnak a lehető legjobbkor jött ez a siker, talán még az önbizalma is helyreáll tőle.

André Agassi játszmát vesztett, de ezen a tényen aztán annyira felpaprikázódott, hogy a következő három szettben kevesebb gémet engedélyezett a román származású ausztrál Iliének, mint az elsőben (6:7, 6:3, 6:0, 6:3). A tavalyi győztes igen magabiztos, bár a négy közé jutásért a Samprast verő Martin vár rá, nem éppen kellemes feladat.

Anna Kurnyikova
Győzött a szebbik
Szeles Mónikára ráijesztett az idén még veretlen belga Justine Henin, de az első szett megnyerése után Szeles bizonyította, hogy még nem járt le az ő ideje, és ha nem is simán, de azért uralta a mérkőzést (4:6, 6:4, 6:4). Kurnyikova eddigi legkönnyebb meccsén van túl (6:3, 6:1), a német Rittner még csak megszorítani sem tudta a gyönyörű orosz lányt. Davenport sem volt sokáig kinn a tűző napon, könnyen elintézte a belga Clijsters, különösen a második játszmában volt nyomasztó a fölénye (6:4, 6:0). Capriati az első játszmában nehezen boldogult, a másodikban már ő is sokkal könnyebben (7:5, 6:1). Ő vár Szelesre, míg Davenport Kurnyikovával csap össze - immár az elődöntőért.