Judit
-2 °C
8 °C

Halál a botrányos Trans Ausztrálián

2001.02.08. 17:21
Sipos István, szegedi futó a botrányos szervezés miatt kilenc nap után hagyta ott az Ausztráliában rendezett, Tűz viadala elnevezésű 4800 kilométeres ultramaratoni futóversenyt. Bár ,,bukott" 2000 dollárt, hazautazása közben kiderült, neki van igaza. A fejetlenség miatt meghalt egy ausztrál versenyző.
Sipos István, a pihenőnap nélküli futás világcsúcstartója úgy indult Ausztráliába, hogy egy nagyszerűen megszervezett versenyen vesz részt, ahol a szervezők 360.000 dollárt szánnak az eseményre.

Sipos István
A maratoni futók legjobbjai jelezték a részvételt a Trans Ausztrálián, ráadásul a szervezők között volt két régebbi ismerőse is, Bernie Farmer és Jessie Riley. A sikeres olimpia után senki nem gondolta, hogy ilyen versenyt rendezhet Ausztrália.

Szinte minden hiányzott a versenyről

Sipos, az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy a szervezők az ultramaratonisták futásimádatával éltek vissza. Ebben a sportágban nincs nagy pénz, de a résztvevők mégis szeretik. Sipos - akinek a nevéhez több mint harminc világrekord fűződik -, és aki már megnyerte a Trans Amerikát, szerette volna a most első ízben megrendezett Trans Ausztráliát is sikerrel teljesíteni. Már az elején furcsálottak néhány dolgot. Miért csak az indulhat, aki befizeti a 2000 dollár kaukciót? Ha Európában lett volna a verseny, többen otthagyták volna, de ha már 17.000 kilométert utaztak, hát elindultak...

Ez hiba volt, jöttek rá később többen - mondta Sipos. A versenyről hiányozott az orvos, mentőautó, kisegítő személyzet, versenybíró, kísérő autó. Nem volt előzetes orvosi vizsgálat, sem út menti hűsítők, normális ellátás.

Már a versenyt megelőző fogadásra is mindenki úgy jutott el, ahogy tudott. A reggeli rajtokra szintúgy. Elmondása szerint, ha egy versenyző nem érte el a menetrendszerinti járatot, akkor futott utánuk. Bár nem tudja, hogy ezt ki ellenőrizte, mert volt, hogy sem a startnál, sem a célnál nem volt versenybíró.

Az első helyezettnek 20.000 ausztrál dollárt ígértek a szervezők, míg a második helyezett a felét, a harmadik pedig a negyedét kapja ennek az összegnek. Az 5.-10. helyezettig 1000-1000 dollár üti a résztvevők markát. Ez így jól is hangzik, de a versenyzők kiszámolták, ha valaki végigfutja a 4800 kilométert, annak az minimum 10.000 dollárjába van!

Sipos sokat járatta a száját

Akadt olyan sivatagi rész, amelynek úgy vágott neki a mezőny, hogy a szervezők sem sátrakat, sem fürdési vagy pihenési lehetőséget nem biztosítottak. Természetesen az éjszakai szállást is mindenki úgy oldotta meg, ahogy tudta.

Brian Smith, az áldozat
Brian Smith nem a kezdők közé tartozott. Valószínűleg ő is szerette volna átfutni Amerika után Ausztráliát is (1995 óta nem rendeztek transzkontinentális viadalt - a szerk.). Sipos mielőtt hazaindult volna, Smith-től búcsúzott el utoljára. Az aznapi etapon, mintegy három kilométer megtétele után Smith frissítőt kért a feleségétől, ekkor rosszul lett, és a kísérők a cedunai kórházba szállították. Sajnos, a mezőnyt orvos és mentő nem kísérte. Reménykedtek, de a szíve nem bírta tovább...
Sipos bejelentésére, hogy hazajön, a szervezők megkönnyebbülésüket fejezték ki, mert szerintük túl sokat jártatta a száját a magyar futó. A későbbi események azonban mégis őt igazolták.

A verseny ennek ellenére tovább tart. Siposnak arról azonban fogalma sincs, hogyan kaphatják vissza a pénzüket aláírt szerződés hiányában.

Még egy magyar versenyző, Molnár Mihály van versenyben, akinek a pénze már elfogyott, a lábai minden nap egyre jobban fájnak, a gyomra pedig az egészségtelen táplálkozástól kikészült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.