Kupagyőztes a Vasas

2001.03.18. 16:33
Évezred első Magyar Kupáját a Vasas együttese hódította el, miután az egri döntőben 7-5-re verte az esélytelenebb Szeged csapatát. A Vasas voltaképpen ezt a diadalt az előcsatározásokon szerezte meg, amikor a bajnokság első helyezettjét, a Honvédot, illetve a címvédő BVSC-t is felülmúlta. A Szeged - ahogyan az várható volt - csak megszorongatni tudta Somossy József legénységét.
Elképesztő sorozaton volt túl a Vasas, amíg a Magyar Kupa döntőjébe jutott. A Honvéd ellen úgy jutott tovább a piros-kék csapat, hogy az első mérkőzésen háromgólos vereséget szenvedett. (Ez a hátrány a pólóban igen tekintélyesnek számít) Aztán a visszavágón öttel nyertek, drámai csatában, hosszabbítás után. A BVSC ellen is hátrányból fordítottak - ezúttal két gólt kellett ledolgozniuk - Váriék, így az volt a nagy kérdés, hogy ebben a menetelésben mennyire fáradtak el az angyalföldiek.

Jegyzőkönyv
Vízilabda Magyar Kupa döntő
Vasas-Szeged 7-5 (3-1, 2-2, 2-1, 0-1)
Eger, 1200 néző, V: Kosztolánczy, Székely
Gólszerzők: Windisch 3, Czirok 2, Steinmetz Á., Varga T. illetve Weszelovszky, Éles 2, Nitsovits 2
A választ a mérkőzés után Somossy mester adta meg: nagyon. Az elmúlt egy hónapban minimum két meccset játszottak a fiai egy héten, és ez azért mindenképpen emberpróbáló. Ám ettől függetlenül a jobb erőből Vasas két góllal megverte a Szegedet, amelyik csupán a bajnokság középmezőnyéhez sorolható. A Vasas rögtön az első támadásból gólt ért el, és ez önbizalmat adhatott. A Szeged küzdött becsülettel, derekasan hajtott már ebben a negyedben is, ám mégis a Vasas fordult két gól előnnyel.

A kétgólos vezetést meg is sikerült őrizniük, noha a Szeged a fiatal Éles Vilmos, és az Újpesttel egykoron BEK-győztes Nitsovits vezérletével a végsőkig harcolt. A döntő fordulópontja kétségkívül a harmadik negyedben volt, amikor a Szeged 5-4-nél egyenlíthetett volna, de elpuskázták a lehetőségeiket, valamint Kovács és a kapufa együttes erővel hárított. Innen a Vasas mozdult el két góllal, és ez sorsdöntőnek bizonyult

Érdekesség, hogy az olimpiai bajnok Vári Attila egyszer sem talált a hálóba, mi több emlékezetes lövést sem produkált. Mindazonáltal ez a tény mutatja a Vasas erejét, mégpedig azt, hogy igazi csapatról van szó, és ha az egyik ásznak nem megy, akkor sem esnek kétségbe, mert a kiegészítő emberek képesek átlag felettit nyújtani. Ezen a meccsen Windisch volt a hős, az ő három gólja - egy parádés ejtése a döntő gólja volt - segítette hozzá a piros-kékeket ahhoz, hogy jövőre a KEK-ben szerepelhessenek.