Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Közgyűlés a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben

2001.03.30. 14:08
Parázsló vitát követően elfogadták a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2001-es költségvetését a mai éves tisztújító közgyűlésen. A tervezettel kapcsolatos kifogások érthetőek voltak, hiszen idén sok mindenről kell lemondaniuk a sikersportág képviselőinek, ugyanis az állami támogatás csökkentése miatt 2001-ben 60 millió forinttal kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni a szövetség, mint tavaly. A vita során azonban az is kiderült: a 340 milliósra tervezett büdzsét nem lehetett volna úgy alakítani, hogy az mindenkinek megfeleljen.
Dr. Baráth Etele
Baráth Etele, az MKKSZ elnöke ugyanakkor hozzátette, az idei év költségvetésében - hosszú idők óta először - csak olyan bevételi tételek szerepelnek, amelyek már most, az év elején is biztosnak tekinthetőek. Megszorítások azonban várhatóak: kevesebb lesz az edzőtábor, nem jut pénz műszaki fejlesztésekre, új sporteszközökre, és a Magyar Bajnokságot sem különállóan, hanem a május 18-20-i szolnoki Raab Karcher Kupával együtt rendezik. Voltak hozzászólások, amelyek megkérdőjelezték az informatikai fejlesztésre és a szövetség kommunikációjára fordítandó összegek jogosságát, azonban az ezekre adott válaszokból kiderült, előbbire a sporttörvény előírásai miatt van szükség, utóbbira pedig azért, mert hatékony kommunikáció nélkül nem lehet szponzorokat találni.

Ahogy a vita során megfogalmazódott: pénzt kell költenünk azért, hogy pénzt szerezhessünk. Végül 55 igen, 14 nem és 9 tartózkodás mellett a plénum elfogadta a 2001 évi költségvetés tervezetét.

Kőbán Rita
A közgyűlés délelőttjén azonban nemcsak az anyagiakról esett szó: a napirendi pontok megtárgyalása előtt a tagok ünnepélyesen köszöntötték Bonn Ottót, az ICF (Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség) nemrégiben leköszönt főtitkárát. Ezt követően Baráth Etele beszámolójában kifejtette, az elmúlt tíz év olimpiai és világbajnoki eredményeit áttekintve elmondhatjuk, a kajak-kenu Magyarország legsikeresebb sportága, és kajak-kenusok közül került ki az elmúlt évtized legeredményesebb női és férfi sportolója, jelesül Kőbán Rita és Kolonics György. Az elnök a sportág stratégiai kérdéseként jelölte meg, hogy olyan irányzatok felé is közelíteni kell a jövőben, mint a külföldön nagyon népszerű kajak-szlalom, sárkányhajó vagy a kajakpóló szakágak. Sárközy György gazdasági alelnök az elmúlt évek pénzügyi eredményeit összefoglalva elmondta, ma a szövetség tehermentes vagyonnal rendelkezik és egyensúlyba került a gazdálkodás is.

Ezt olyan számadatok támasztják alá, minthogy amíg 1997-ben az MKKSZ alig több mint 80 millió forint saját bevétellel rendelkezett, addig 2000-ben ez az összeg már 260 millió felett jár, de megduplázódott a szövetség adózott eredménye, amely már eléri a 22 millió forintot. Sárközy ugyanakkor hozzátette, a sportegyesületek, szakosztályok helyzete kritikus, ezért számukra külön forrásokat kell találni. A napirendi pontok előterjesztői mellett felszólalt Köpf Károly, a MOB szakmai és tudományos titkára, aki elmondta: "Áttekintettük a az elmúlt időszakot, és egyértelműen kiderült, azok a sportágak voltak sikeresek az olimpiákon, amelyek mögött jól szervezett hatékony szövetségek állnak. Ez elmondható a Magyar Kajak-Kenu Szövetségre, csakúgy mint a sportágra, a kajak-kenusok olimpiai szereplése ugyanis példaértékű lehet az ország egész sporttársadalma számára."

A közgyűlés - apró változtatásokkal - elfogadta az új alapszabályt is, amelynek elkészítésére a sporttörvény miatt volt szükség. Ennek megfelelően már csak egyesületek és sportvállalkozások lehetnek tagjai a szövetségnek, magánszemélyek nem.

Tisztújítás
A Magyar Kajak - Kenu Szövetség elnöke újabb 4 évre Dr. Baráth Etele.

A megválasztott alelnökök:
Kadler Gusztáv - általános alelnök
Vaskuti István - sportszakmai alelnök
Horváth Péter - sportágépítési alelnök
Csonka Gábor - gazdasági alelnök
Dr. Sárközy György - költségvetési és vagyongazdálkodási alelnök

Az Elnökség 4 tagja:
Dr. Juhász Ágnes, Angyal Zoltán, Sztanity László, Dr. Megyer Örs

Dr. Baráth Etele elnök javaslatára a közgyűlés egyhangúlag tiszteletbeli taggá fogadta Sárközy György, volt gazdasági alelnököt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.