Közgyűlés a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben

2001.03.30. 14:08
Parázsló vitát követően elfogadták a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2001-es költségvetését a mai éves tisztújító közgyűlésen. A tervezettel kapcsolatos kifogások érthetőek voltak, hiszen idén sok mindenről kell lemondaniuk a sikersportág képviselőinek, ugyanis az állami támogatás csökkentése miatt 2001-ben 60 millió forinttal kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni a szövetség, mint tavaly. A vita során azonban az is kiderült: a 340 milliósra tervezett büdzsét nem lehetett volna úgy alakítani, hogy az mindenkinek megfeleljen.
Dr. Baráth Etele
Baráth Etele, az MKKSZ elnöke ugyanakkor hozzátette, az idei év költségvetésében - hosszú idők óta először - csak olyan bevételi tételek szerepelnek, amelyek már most, az év elején is biztosnak tekinthetőek. Megszorítások azonban várhatóak: kevesebb lesz az edzőtábor, nem jut pénz műszaki fejlesztésekre, új sporteszközökre, és a Magyar Bajnokságot sem különállóan, hanem a május 18-20-i szolnoki Raab Karcher Kupával együtt rendezik. Voltak hozzászólások, amelyek megkérdőjelezték az informatikai fejlesztésre és a szövetség kommunikációjára fordítandó összegek jogosságát, azonban az ezekre adott válaszokból kiderült, előbbire a sporttörvény előírásai miatt van szükség, utóbbira pedig azért, mert hatékony kommunikáció nélkül nem lehet szponzorokat találni.

Ahogy a vita során megfogalmazódott: pénzt kell költenünk azért, hogy pénzt szerezhessünk. Végül 55 igen, 14 nem és 9 tartózkodás mellett a plénum elfogadta a 2001 évi költségvetés tervezetét.

Kőbán Rita
A közgyűlés délelőttjén azonban nemcsak az anyagiakról esett szó: a napirendi pontok megtárgyalása előtt a tagok ünnepélyesen köszöntötték Bonn Ottót, az ICF (Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség) nemrégiben leköszönt főtitkárát. Ezt követően Baráth Etele beszámolójában kifejtette, az elmúlt tíz év olimpiai és világbajnoki eredményeit áttekintve elmondhatjuk, a kajak-kenu Magyarország legsikeresebb sportága, és kajak-kenusok közül került ki az elmúlt évtized legeredményesebb női és férfi sportolója, jelesül Kőbán Rita és Kolonics György. Az elnök a sportág stratégiai kérdéseként jelölte meg, hogy olyan irányzatok felé is közelíteni kell a jövőben, mint a külföldön nagyon népszerű kajak-szlalom, sárkányhajó vagy a kajakpóló szakágak. Sárközy György gazdasági alelnök az elmúlt évek pénzügyi eredményeit összefoglalva elmondta, ma a szövetség tehermentes vagyonnal rendelkezik és egyensúlyba került a gazdálkodás is.

Ezt olyan számadatok támasztják alá, minthogy amíg 1997-ben az MKKSZ alig több mint 80 millió forint saját bevétellel rendelkezett, addig 2000-ben ez az összeg már 260 millió felett jár, de megduplázódott a szövetség adózott eredménye, amely már eléri a 22 millió forintot. Sárközy ugyanakkor hozzátette, a sportegyesületek, szakosztályok helyzete kritikus, ezért számukra külön forrásokat kell találni. A napirendi pontok előterjesztői mellett felszólalt Köpf Károly, a MOB szakmai és tudományos titkára, aki elmondta: "Áttekintettük a az elmúlt időszakot, és egyértelműen kiderült, azok a sportágak voltak sikeresek az olimpiákon, amelyek mögött jól szervezett hatékony szövetségek állnak. Ez elmondható a Magyar Kajak-Kenu Szövetségre, csakúgy mint a sportágra, a kajak-kenusok olimpiai szereplése ugyanis példaértékű lehet az ország egész sporttársadalma számára."

A közgyűlés - apró változtatásokkal - elfogadta az új alapszabályt is, amelynek elkészítésére a sporttörvény miatt volt szükség. Ennek megfelelően már csak egyesületek és sportvállalkozások lehetnek tagjai a szövetségnek, magánszemélyek nem.

Tisztújítás
A Magyar Kajak - Kenu Szövetség elnöke újabb 4 évre Dr. Baráth Etele.

A megválasztott alelnökök:
Kadler Gusztáv - általános alelnök
Vaskuti István - sportszakmai alelnök
Horváth Péter - sportágépítési alelnök
Csonka Gábor - gazdasági alelnök
Dr. Sárközy György - költségvetési és vagyongazdálkodási alelnök

Az Elnökség 4 tagja:
Dr. Juhász Ágnes, Angyal Zoltán, Sztanity László, Dr. Megyer Örs

Dr. Baráth Etele elnök javaslatára a közgyűlés egyhangúlag tiszteletbeli taggá fogadta Sárközy György, volt gazdasági alelnököt.