Héder: Állok a kihívás elébe

2001.04.02. 17:30
A Magyar Atlétikai Szövetség tisztújító közgyűlésén a volt televíziós riportert, Héder Barnát választották meg a szövetség elnökének. Az eddigi elnök, Schulek Ágoston és a harmadik jelölt, Szalay Péter visszalépett Héder javára. Az újdonsült elnök elsöprő többséggel szerezte meg az elnöki posztot.
A Magyar Atlétikai Szövetség tisztújító közgyűlésén a volt televíziós riportert, Héder Barnát választották meg a szövetség elnökének. Az eddigi elnök, Schulek Ágoston és a harmadik jelölt, Szalay Péter visszalépett Héder javára. Az újdonsült elnök nem lepődött meg a döntésen.

Héder szerint nem kötöttek titkos paktumot

Héder Barna
Héder érdeklődésünkre elmondta: Schulek Ágostonnal kétszer is találkozott a választást megelőző másfél hétben, beszélgettek a sportág belügyeiről, és ő biztosította arról, hogy nem lesz az ellenfele, és nem gátolja meg a poszt megszerzésében. Arról nincs tudomása, hogy a jelenlévők közül többen megdöbbentek, amikor az elnöki beszámoló végén Schulek bejelentette: elég volt. Héder szerint nem kötöttek titkos paktumot.

Héder miután tájékozódott, és megismerte a sportág ügyeit, kijelentette, hogy szerencsére erre a sportágra korántsem jellemző, hogy tüstént a nyilvánosságot keresik, ha netán problémák adódnak. "Az atléták általában kulturált módon kezelik a felgyülemlett indulatokat, nincs sárdobálás. Én pedig miután megismerkedtem a gondokkal, döntöttem és nekivágtam. Előtte persze egyeztettem a Deutsch Tamás miniszter úrral, és megnyugtattam, hogy a Hungaroringnél betöltött pozícióm semmiképpen sem mehet az atlétika rovására."

Kilencvanhatból kilencvenketten őt támogatták

Héder nem tagadta, azon határozottan meglepődött, hogy ilyen szavazattöbbséggel választották meg a sportág első emberének. Kilencvanhat szavazatra jogosult tag közül kilencvenketten ugyanis őt támogatták. Héder egyébként a legrégibb atlétikai szakosztály, a MAC égisze alatt állt versenybe, mert a sporttörvény azt írja elő, hogy egyesületi tag kell legyen bármelyik jelölt is.

A szavazattöbbséggel kapcsolatosan megjegyezte: megtisztelő, és egyben nagy felelősséget is ró rá ez az elsöprő többség, de minden erejével igyekszik megfelelni a feladatnak.

Azt hiszem, hogy az eddigi üzleti hírnevem volt segítségemre

És hogy szerinte mi járult hozzá ahhoz, hogy elnök lett? "Azt hiszem, hogy az eddigi üzleti hírnevem volt segítségemre. A lappiacon, a médiában eddig nem vallottunk kudarcot Palik Lászlóval, és arra alighanem sokan emlékeznek, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök személyesen köszöntött bennünket az Eurosport magyar nyelvű indításakor. (Hédert egyébként a Hungaroring vezérigazgatójává nemrégen kinevezett Palik László maga mellé vette ügyvezető igazgatónak - a szerk.)

Azt is elmondta, hogy jóllehet mostanság valamelyest elkerült a sportágtól, tartotta a kapcsolatot a versenyzőkkel, vezetőkkel, hiszen a kilencvenes évek elején sokszor kommentálhatta az atlétaversenyeket. "Ez a kihívás annál vitathatatlanul nagyobb lesz, de állok elébe" - zárta le mondandóját.