Háromra szűkült a 2008-as olimpiára pályázók száma

2001.05.15. 19:31
A Svájcban ülésező Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden nyilvánosságra hozta, mely városok pályázatát találták megfelelőnek a 2008-as olimpiára kandidálók közül. Ennek értelmében Párizs, Peking és Toronto kiváló, míg Oszaka és Isztambul elmarasztaló minősítést kapott. Pekinggel szemben ugyanakkor még mindig tüntetéseket szerveznek tibeti aktivisták.
Tüntetés Peking ellen

Svájcban működő tibeti szervezetek képviselői vonultak kedden délelőtt a NOB lausanne-i székháza elé, hangoztatva: nem értenek egyet azzal, hogy Peking olimpiát rendezzen 2008-ban. Több kínai disszidens is a menettel tartott. A "tüntetők" zászlain angolul, franciául és németül ez állt: Kínában addig ne legyen olimpia, amíg Tibet nem szabad.

A NOB-bal szemben Kína udvarias, tisztelettudó magatartást tanúsít, mindezt nyereségvágyból. Ugyanakkor Tibettel kapcsolatban ez egyáltalán nem jellemző. Nem szabad, hogy Peking úgy érezze; politikájában nincs semmi kivetnivaló, így akár nyári játékokat is rendezhet - mondta az AFP-nek Yangzom Brauen, a Tibeti Fiatalság Egyesület nevű szervezet európai részlegének elnöke.

A NOB kedden tette közzé a 2008-as olimpia rendezési jogára kandidáló öt városról készült szemlebizottsági jelentést.

Párizs, Peking, Toronto: Kiváló

Miután a 17 tagú csoport az év elején személyesen látogatott el Pekingbe, Oszakába, Torontóba, Isztambulba és Párizsba, s elsősorban a pályázatok azon részleteit tanulmányozta, amelyek a létesítményekre, a közlekedésre, a szállásra és a környezetvédelemre vonatkoznak. Ezek után Párizs, Peking és Toronto olimpiai rendezésre vonatkozó pályázatát értékelte kitűnőnek a NOB szemlebizottsága. A testület álláspontja szerint bármelyik képes lenne magas színvonalú játékokat lebonyolítani 2008-ban.

Oszaka, Isztambul: Nem megfelelő

Oszaka és Isztambul pályázata ugyanakkor nem felel meg teljes mértékben az elvárásoknak. A tapasztalatok összegzését eljuttatják a NOB összes tagjához, akik az információk figyelembevételével a július 13-án, Moszkvában sorra kerülő ülésen szavaznak arról, hogy melyik város adhat otthont az ötkarikás játékoknak. Ugyancsak az orosz fővárosban választják meg a leköszönő Juan Antonio Samaranch NOB-elnök utódját.

Börtönbüntetés = Kizárás

A NOB Lausanne-ban ülésező végrehajtó bizottsága kedden felfüggesztette az indonéz Mohamad Bob Haszan tagságát. A sportdiplomatát - aki 1994 óta tevékenykedett a szervezetben - hazájában korrupció miatt elítélték, s jelenleg hatéves börtönbüntetését tölti. Várhatólag a júliusi, moszkvai NOB-ülésen végleg kizárják Haszant.