Gubacsi történelmet írt a Roland Garroson

2001.05.31. 22:12
A francia nyílt teniszbajnokság legnagyobb meglepetése az egykori világelső, Pete Sampras kiesése volt. Magyar szempontból azonban Gubacsi Zsófia újabb sikere keltette a legnagyobb szenzációt. Gubacsi háromjátszmás, drámai csatában verte a nálánál több mint száz hellyel előbb rangsorolt német Rittnert. Gubacsi élete legnagyobb sikerét érte el, hiszen első Grand Slam tornáján a harmadik fordulóba jutott, ahol várhatóan az amerikai Serena Williams lesz az ellenfele.
Gubacsi rendkívül furcsa mérkőzésen verte kedden a thaiföldi Tanasugarnt, aki a világranglista 29. helyezettje. Gubacsi hét meccslabdát hárított, és ha a hírügynökségek ki is adták vereségét, igazolta, hogy ő is a hazai teniszélet egyik legnagyobb tehetsége.

Azt remélhettük, hogy a húszéves magyar hölgy ettől a diadaltól lendületet kap, ám a Rittner elleni első játszmában ennek jottányi nyoma sem volt, gémet sem nyerve bukta el az első szettet. Ám Gubacsi nem adta fel, és minden erejét összegyűjtve javított.

Vert helyzetből állt fel Gubacsi

7:5-re övé lett a második játszma, és a harmadikban elképesztő dolgot művelt. Azok után, hogy 3:0-s hátrányba került, talpra állt, és nagyszerűen küzdve végül a döntő szett is az ő sikerével zárult, ezzel egyszersmind a harmadik fordulóba jutott. Küzdőképessége, ütésbiztonsága vitán felül áll.

A húszéves magyar lány élete legnagyobb sikerét érte el, hiszen mindeddig még Grand Slam tornán sem vehetett részt. Ezek a sikerek azonban erőt adhatnak neki, és az edinburgh-i torna megnyerése során most annyi világranglista pontot zsebelhet be, hogy az első száz közelébe kerülhet.

Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy két magyar hölgy is bejusson a legjobb harminckettő közé egy Grand Slam tornán. És ha - önmagukat is felülmúlva - további sikerekre is képesek lesznek a lányok, akkor történelmet írhatnak, hiszen Temesvári Andrea győzelmei óta, ilyen jellegű bravúrra nem volt példa.

Samprasnek idén sem sikerült bevenni Párizst

Csütörtökön bizonyossá vált, hogy Pete Samprasnek idén sem sikerül megnyernie a párizsi versenyt, amelyik hiányzik eddigi fényes gyűjteményéből. Sampras balszerencséjére már a második fordulóban összekerült egy spanyol salakspecilistával, és Blanco nem is kegyelmezett neki. A három játszma során világosan kiderült - 7:6, 6:3, 6:2 -, hogy ez a felület nem igazán fekszik neki.

A harmincéves André Agassi viszont ellenmondást nem tűrő játékkal adta francia ellenfele tudtára - 6:3, 6:3, 6:2 -, hogy igen komoly tervei vannak ezen az eseményen. Agassi két éve a végső győztesnek járó trófeát is kiérdemelte, és most jó úton halad afelé, hogy az Austral Open győzelme után Párizsban is az első helyen végezzen, bár ehhez azért az igaz salakos menőknek is lesz egy-két szava.

Két egykori győztes viszont búcsút intett a további küzdelmeknek. A hölgyeknél a spanyol Arantxa Sanchez Vicário esett ki, míg a fériaknál az idén egyre jobb formába lenmdülő carlos Moya kettő nullás előnyről veszített. Az eddig gyengélkedő - világranglista második - orosz Marat Szafin viszont biztosította a helyét a 32 között.

Pénteken Mandula Petra egyéniben lép pályára a jugoszláv Dokics ellen. Edzője, Juhász Gábor szerint emberfeletti teljesítményre lenne szüksége tanítványának, hogy megverje a tizenötödik helyen kiemelt klasszist. De nem reménytelen, tette hozzá, mert kondícióban nem lehetnek problémái.