Árpád
-2 °C
9 °C

Mandula káprázatos volt, és a tizenhat közé jutott

2001.06.02. 14:26
A párizsi nyílt teniszbajnokság ötödik napjának magyar szempontból legfontosabb eseménye Mandula Petra mérkőzése volt, immáron a legjobb tizenhat közé jutás volt tét. Az élete legnagyobb sikerét elérő Mandula azzal a jugoszláv Dokiccsal játszott, akitől Kuti Kis Rita két hete két szettben kikapott. Ezúttal azonban a magyar lány fantasztikus csatában, töretlen küzdeni tudással végül a döntő szettben két vállra fektette a nálánál, többi mint száz hellyel előrébb rangsorolt tizenötödik kiemelt Dokicsot. A férfiaknál kiesett Henman és Hewitt, Kuerten pedig ha nehezen is, de bejutott a nyolcaddöntőbe.
Mandula Petra meccsét a világelső Kuerten után kellett volna lejátszania, de mivel elhúzódott az ő találkozója, így más helyszínre kényszerültek, ám ez - gyaníthatóan - cseppet sem viselte meg a magyar hölgyet, mert a selejtezőből indulva ő eddig már öt meccset már játszott. Dokics pedig nem tartozik a kellemes ellenfelek közé, de mivel remek formában szerepel az IDOM Team SE versenyzője, nem lehetett előre leírni.

A meccs azonban úgy kezdődött, hogy nem sok esélyt hagy a 23 éves magyar hölgynek a jugoszláv lány, hiszen közvetlenül az első gémekben mindössze pár pontot tudott szerezni Mandula. Ennek megfelelően el is vesztette az első játszmát 6:3-ra.

Aztán feltámadt poraiból az olimpiát is megjárt magyar lány, nagyon összeszedte magát, maradék erejét is mozgósítva a második játszmában az egyre többet hibázó Dokics fölé kerekedett. Mandula játékában ekkorra már nyoma sem volt a megilletődöttségnek, érezhetően ekkor tudatosult benne, hogy maga is elhiszi: nem esélytelen.

A harmadik játszmára már láthatóan nagyon fáradt volt, de isten tudja honnan, képes volt még több erőt meríteni, és 3:2-es vezetésénél elvette ellenfele adogatását. S miután a magáét hozta, így már 5:2-re vezetett. Ekkor azonban Dokics következett az adogatással, de Mandula megérezte, hogy sebezhető, az olykor indulatosan és egyáltalán nem szimpatikusan küzdő - többször mutogató - szőke hölgy.

Mandula meccslabdákig jutott, és noha kiadták azt, hogy már nyert, Dokics hárított három meccslabdát is, és szépített. Ez az affér nyilván megzavarta a magyar teniszezőt, hiszen nagyon simán, nullára bukta el adogatójátékát. Ám még semmi volt veszve, noha a lélektani előny vitathatatlanul a jugoszláv lányhoz került.

Petra azonban megállíthatatlan volt. A hatodik meccslabdát már beütötte így a magyar teniszsport utóbbi években elért legnagyobb sikerét hajtotta végre, hiszen a legjobb tizenhat közé jutott. És ezzel remélhetőleg még nem lesz vége a menetelésének. A következő ellenfele az a Rita Grande, aki nincs az első harmincban a világranglistán, és őt már Kuti Kisnek is sikerült néhányszor megleckéztetnie.

Távirati stílusban a többi mérkőzésről. A brazil világelső Kuerten négy játszmában verte a marokkói Alamit, noha másodikban voltak meleg pillanatai. A jövő nagy reménysége, az amerikai Andy Roddick az ausztrál Lleyton Hewitt ellen veszített. Ám korántsem hétköznapi módon maradt alul, a harmadik játszmában feladni kényszerült a csatát, mert megsérült. A svéd Enquist óriási küzdelemben - döntő szett 8:6-ra - verte a cseh Novákot. A brit Tim Henman azonban elbúcsúzott, miután őt az argentin Canas múlta felül.

A hölgyeknél ez a játéknap nagyobb meglepetések nélkül telt el, szerencsére Mandula Petra borította fel a papírformát. Szombaton Gubacsi Zsófia a torna hatodik kiemeltje, az amerikai Serena Williams ellen lép pályára, és ezek után némileg megalapozottabban reménykedhetünk abban, hogy ő is meglepetést okozhat, bár azt hozzá kell tenni, hogy ellenlábasa Dokicshoz képest is nagymenőnek számít...

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!