Mandula káprázatos volt, és a tizenhat közé jutott

2001.06.02. 14:26
A párizsi nyílt teniszbajnokság ötödik napjának magyar szempontból legfontosabb eseménye Mandula Petra mérkőzése volt, immáron a legjobb tizenhat közé jutás volt tét. Az élete legnagyobb sikerét elérő Mandula azzal a jugoszláv Dokiccsal játszott, akitől Kuti Kis Rita két hete két szettben kikapott. Ezúttal azonban a magyar lány fantasztikus csatában, töretlen küzdeni tudással végül a döntő szettben két vállra fektette a nálánál, többi mint száz hellyel előrébb rangsorolt tizenötödik kiemelt Dokicsot. A férfiaknál kiesett Henman és Hewitt, Kuerten pedig ha nehezen is, de bejutott a nyolcaddöntőbe.
Mandula Petra meccsét a világelső Kuerten után kellett volna lejátszania, de mivel elhúzódott az ő találkozója, így más helyszínre kényszerültek, ám ez - gyaníthatóan - cseppet sem viselte meg a magyar hölgyet, mert a selejtezőből indulva ő eddig már öt meccset már játszott. Dokics pedig nem tartozik a kellemes ellenfelek közé, de mivel remek formában szerepel az IDOM Team SE versenyzője, nem lehetett előre leírni.

A meccs azonban úgy kezdődött, hogy nem sok esélyt hagy a 23 éves magyar hölgynek a jugoszláv lány, hiszen közvetlenül az első gémekben mindössze pár pontot tudott szerezni Mandula. Ennek megfelelően el is vesztette az első játszmát 6:3-ra.

Aztán feltámadt poraiból az olimpiát is megjárt magyar lány, nagyon összeszedte magát, maradék erejét is mozgósítva a második játszmában az egyre többet hibázó Dokics fölé kerekedett. Mandula játékában ekkorra már nyoma sem volt a megilletődöttségnek, érezhetően ekkor tudatosult benne, hogy maga is elhiszi: nem esélytelen.

A harmadik játszmára már láthatóan nagyon fáradt volt, de isten tudja honnan, képes volt még több erőt meríteni, és 3:2-es vezetésénél elvette ellenfele adogatását. S miután a magáét hozta, így már 5:2-re vezetett. Ekkor azonban Dokics következett az adogatással, de Mandula megérezte, hogy sebezhető, az olykor indulatosan és egyáltalán nem szimpatikusan küzdő - többször mutogató - szőke hölgy.

Mandula meccslabdákig jutott, és noha kiadták azt, hogy már nyert, Dokics hárított három meccslabdát is, és szépített. Ez az affér nyilván megzavarta a magyar teniszezőt, hiszen nagyon simán, nullára bukta el adogatójátékát. Ám még semmi volt veszve, noha a lélektani előny vitathatatlanul a jugoszláv lányhoz került.

Petra azonban megállíthatatlan volt. A hatodik meccslabdát már beütötte így a magyar teniszsport utóbbi években elért legnagyobb sikerét hajtotta végre, hiszen a legjobb tizenhat közé jutott. És ezzel remélhetőleg még nem lesz vége a menetelésének. A következő ellenfele az a Rita Grande, aki nincs az első harmincban a világranglistán, és őt már Kuti Kisnek is sikerült néhányszor megleckéztetnie.

Távirati stílusban a többi mérkőzésről. A brazil világelső Kuerten négy játszmában verte a marokkói Alamit, noha másodikban voltak meleg pillanatai. A jövő nagy reménysége, az amerikai Andy Roddick az ausztrál Lleyton Hewitt ellen veszített. Ám korántsem hétköznapi módon maradt alul, a harmadik játszmában feladni kényszerült a csatát, mert megsérült. A svéd Enquist óriási küzdelemben - döntő szett 8:6-ra - verte a cseh Novákot. A brit Tim Henman azonban elbúcsúzott, miután őt az argentin Canas múlta felül.

A hölgyeknél ez a játéknap nagyobb meglepetések nélkül telt el, szerencsére Mandula Petra borította fel a papírformát. Szombaton Gubacsi Zsófia a torna hatodik kiemeltje, az amerikai Serena Williams ellen lép pályára, és ezek után némileg megalapozottabban reménykedhetünk abban, hogy ő is meglepetést okozhat, bár azt hozzá kell tenni, hogy ellenlábasa Dokicshoz képest is nagymenőnek számít...