A nyolc között véget ért Mandula menetelése

2001.06.06. 09:23
Huszonhat évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy magyar teniszezőért is izgulhattunk a Roland Garros negyeddöntőjében. A selejtezőből induló Mandula Petra most véghez vitte ezt a páratlan bravúrt, és a belga Clijsters ellen már az elődöntőért játszott, és - joggal - bízott abban, hogy még tovább gyarapítja dicsőséglistáját. Juhász Gábort, Mandula edzőjét az Indexnek húsz perccel a pályára indulás előtt sikerült elérni, és érdeklődésünkre a tréner elmondta: mindketten nyugodtak, és aligha fog megremegni a magyar lány keze. Ha nem is remegett meg a 23 éves magyar hölgy keze - tudása kevésnek bizonyult, 6:1, 6:3-ra kapott ki.
Mandula meccse a negyedik volt a negyeddöntők sorában, ám mint Juhász hozzátette: eddig ez a szám - Dokics és Grande ellen - szerencsét hozott, jóllehet nem kellemes érzés, hogy feszült izgalommal kell szemlélni a korábbi eseményeket. Mandula a találkozó előtt nagyon eltökélt volt, és mint elmondta: nagyon várja már a családot, mert a szülei megígérték neki, ha bejut az elődöntőbe, akkor ők is a helyszínen szorítanak érte. Az egyik belga - a gyengébben rangsorolt -, a tizennegyedik helyen kiemelt Henin már bejutott a négybe, így nekünk nem maradt más hátra, mint hogy abban reménykedni: egyedül is maradjon.

Mandula Petra
A meccs azonban egyáltalán nem tükrözte reményeinket. Mandula megilletődötten kezdett, Clijsters viszont angyali nyugalommal játszott, nagyon magabiztos volt, és meglehetősen keveset hibázott. Egyértelműen ő irányította a játékot, Petra nem volt képes felvenni ritmust, és ha el is jutott egy bréklabdáig az első szettben, nem tudta értékesíteni azt.

Clijsters pontosan, higgadtan játszott, Mandula a fejét fogta

Nagyon egyoldalú volt az ütközet, Mandula erejéből csupán egy gémre futotta. A belga hölgyön ellenben látni lehetett, hogy a világranglistán igen előkelő pozíciót foglal el, és nem véletlenül a torna tizenkettedik kiemeltje.

A második szett az első gémjében ő adogathatott, lélektanilag nagyon fontos lett volna, hogy hozza a szerváit, de nem sikerült. Nagy csatában veszített, mindez - érezhetően - meg is viselte, a következő két gémet is simán elbukta. Clijsters pontosan és türelmesen teniszezett, Petra játékában pedig nyoma sem volt a korábbi, a tornán is számtalanszor megcsodált koncentráltságának, higgadtságnak.

A negyvenedik helyre is előléphet Mandula

3:0 után azonban villant egyet, elvette Clijsters adogatását, ám az esélyesebb belga tüstént visszanyerte a játékot. Mandula többször a fejét fogta, érthetetlen hibákat vétett - folyamatosan a rövidítéseket erőltette, amelyek mindössze egy ízben hoztak neki pontot -, láthatóan önmagával is kínlódott. A belga hölgy azonban könyörtelen volt. Két gémet ugyan még nyert a magyar lány, de nem sikerült az álom, a négy közé jutás, a szülők otthon maradhatnak.

Mindent egybevéve ettől a meccstől függetlenül emelt fejjel távozhat Párizsból, hiszen hét meccset nyert. Keserű némileg az ember szájíze ilyen sima vereség láttán, de Mandula ezzel a produkcióval várhatóan a negyvenedik hely környékén lesz a világranglistán, ami az utóbbi években a legjobb helyezés.

Már az elődöntőben megismétlődik az Austral Open fináléja

Clijsters a már említett honfitársával, Heninnel méri össze az erejét az elődöntőben, vagyis egy belga mindenképpen ott lesz a szombati fináléban. A másik ágon Capriati három szettben - 6:2, 5:7, 6:2 - verte Serena Williamst, nagy hullámvölgyből keveredett ki a döntő szettre. Az amerikai versenyző ellenfele a világelső Martina Hingis lesz, aki az olasz Schiavone ellen nyert - megerőltetés nélkül(6:1, 6:4).

A férfiaknál is kialakult az egyik elődöntő párosítása. Az ausztrál Hewitt megszorítani sem volt képes a spanyol Ferrerót - mindössze hét gémre volt képes -, aki ebben az évben nagyszerű formában van. Ellenfele a brazil világelső Kuerten lesz, aki az öt évvel ezelőtti győztes orosz Kafelnyikov ellen bizonyult jobbnak négy játszmában.