Dömötör
11 °C
14 °C

A nyolc között véget ért Mandula menetelése

2001.06.06. 09:23
Huszonhat évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy magyar teniszezőért is izgulhattunk a Roland Garros negyeddöntőjében. A selejtezőből induló Mandula Petra most véghez vitte ezt a páratlan bravúrt, és a belga Clijsters ellen már az elődöntőért játszott, és - joggal - bízott abban, hogy még tovább gyarapítja dicsőséglistáját. Juhász Gábort, Mandula edzőjét az Indexnek húsz perccel a pályára indulás előtt sikerült elérni, és érdeklődésünkre a tréner elmondta: mindketten nyugodtak, és aligha fog megremegni a magyar lány keze. Ha nem is remegett meg a 23 éves magyar hölgy keze - tudása kevésnek bizonyult, 6:1, 6:3-ra kapott ki.
Mandula meccse a negyedik volt a negyeddöntők sorában, ám mint Juhász hozzátette: eddig ez a szám - Dokics és Grande ellen - szerencsét hozott, jóllehet nem kellemes érzés, hogy feszült izgalommal kell szemlélni a korábbi eseményeket. Mandula a találkozó előtt nagyon eltökélt volt, és mint elmondta: nagyon várja már a családot, mert a szülei megígérték neki, ha bejut az elődöntőbe, akkor ők is a helyszínen szorítanak érte. Az egyik belga - a gyengébben rangsorolt -, a tizennegyedik helyen kiemelt Henin már bejutott a négybe, így nekünk nem maradt más hátra, mint hogy abban reménykedni: egyedül is maradjon.

Mandula Petra
A meccs azonban egyáltalán nem tükrözte reményeinket. Mandula megilletődötten kezdett, Clijsters viszont angyali nyugalommal játszott, nagyon magabiztos volt, és meglehetősen keveset hibázott. Egyértelműen ő irányította a játékot, Petra nem volt képes felvenni ritmust, és ha el is jutott egy bréklabdáig az első szettben, nem tudta értékesíteni azt.

Clijsters pontosan, higgadtan játszott, Mandula a fejét fogta

Nagyon egyoldalú volt az ütközet, Mandula erejéből csupán egy gémre futotta. A belga hölgyön ellenben látni lehetett, hogy a világranglistán igen előkelő pozíciót foglal el, és nem véletlenül a torna tizenkettedik kiemeltje.

A második szett az első gémjében ő adogathatott, lélektanilag nagyon fontos lett volna, hogy hozza a szerváit, de nem sikerült. Nagy csatában veszített, mindez - érezhetően - meg is viselte, a következő két gémet is simán elbukta. Clijsters pontosan és türelmesen teniszezett, Petra játékában pedig nyoma sem volt a korábbi, a tornán is számtalanszor megcsodált koncentráltságának, higgadtságnak.

A negyvenedik helyre is előléphet Mandula

3:0 után azonban villant egyet, elvette Clijsters adogatását, ám az esélyesebb belga tüstént visszanyerte a játékot. Mandula többször a fejét fogta, érthetetlen hibákat vétett - folyamatosan a rövidítéseket erőltette, amelyek mindössze egy ízben hoztak neki pontot -, láthatóan önmagával is kínlódott. A belga hölgy azonban könyörtelen volt. Két gémet ugyan még nyert a magyar lány, de nem sikerült az álom, a négy közé jutás, a szülők otthon maradhatnak.

Mindent egybevéve ettől a meccstől függetlenül emelt fejjel távozhat Párizsból, hiszen hét meccset nyert. Keserű némileg az ember szájíze ilyen sima vereség láttán, de Mandula ezzel a produkcióval várhatóan a negyvenedik hely környékén lesz a világranglistán, ami az utóbbi években a legjobb helyezés.

Már az elődöntőben megismétlődik az Austral Open fináléja

Clijsters a már említett honfitársával, Heninnel méri össze az erejét az elődöntőben, vagyis egy belga mindenképpen ott lesz a szombati fináléban. A másik ágon Capriati három szettben - 6:2, 5:7, 6:2 - verte Serena Williamst, nagy hullámvölgyből keveredett ki a döntő szettre. Az amerikai versenyző ellenfele a világelső Martina Hingis lesz, aki az olasz Schiavone ellen nyert - megerőltetés nélkül(6:1, 6:4).

A férfiaknál is kialakult az egyik elődöntő párosítása. Az ausztrál Hewitt megszorítani sem volt képes a spanyol Ferrerót - mindössze hét gémre volt képes -, aki ebben az évben nagyszerű formában van. Ellenfele a brazil világelső Kuerten lesz, aki az öt évvel ezelőtti győztes orosz Kafelnyikov ellen bizonyult jobbnak négy játszmában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.