A Colorado nyerte a Stanley Kupát

2001.06.10. 22:02
A hetedik, mindent eldöntő meccs volt hivatott eldönteni a kérdést: melyik csapat nyeri az idei Stanley Kupát az észak-amerikai jégkorong-bajnokságban. A címvédő New Jersey Devils óriási lehetőséghez jutott a hatodik meccsen, hiszen ha hazai pályán nyertek volna, akkor ismét ők emelhetik a magasba a díszes serleget. A Colorado azonban magabiztosan nyert idegenben, így a lélektani illetve a hazai pálya előnye most mellettük állt. A Colorado ezen a meccsen kétséget sem hagyott afelől, hogy ők a jobbak, így öt év után újra az élen végeztek.
A hátvéd, az edző, a kapus
és a csapatkapitány
Hatalmas iramban kezdődött az összecsapás, mindkét kapu előtt rengeteg helyzet alakult ki, ám a nyolcadik percig nem esett gól. Akkor azonban Alex Tanguay a kapu mögül visszakanyarodva emelt Martin Brodeur hálójába. A Devils ezek után mozgósította maradék energiáit a gyors egyenlítés érdekében, de az előző meccsen gólt sem kapó Patrick Roy nagyszerűen védett, vagy ha ő már verve volt, akkor a kapuvas segítette ki a hálóőrt.

Az utóbbi tíz idény győztese
2001: Colorado Avalanche
2000: New Jersey Devils
1999: Dallas Stars
1998: Detroit Red Wings
1997: Detroit
1996: Colorado
1995: New Jersey
1994: New York Rangers
1993: Montreal Canadiens
1992: Pittsburgh Penguins
A szünet után egy gyors ellentámadás végén növelték előnyüket a házigazdák. Joe Sakic iramodott meg a jobb oldalon, lövése ugyan kipattant Brodeurról, középen viszont érkezett Tanguay, aki nem hibázott. Ezzel a találattal az eddig kevésbé ismert játékos hőssé lépett elé. A Colorado lendületben maradt, és Sakic az előbbi gólpassz után emberelőnyből betalált.

Védekezésben is nagyot nyújtott a Colorado

A bajnokcsapat névsora
Patrick Roy, David Aebischer, Rob Blake, Adam Foote, Ray Bourque, Jan Klemm, Martin Skoula, Greg de Vries, Peter Forsberg, Alex Tanguay, Joe Sakic, Milan Hejduk, Eric Messier, Chris Drury, Dan Hinote, Shjon Podein, Stephane Yelle, Steve Reinprecht, Chris Dingman, Scott Parker, Ville Nieminen, Dave Reid, Bryan Muir, vezetőedző: Bob Hartley
A New Jerseyt nem törte meg a háromgólos hátrány, gyorsan szépítettek. A cseh Patrik Elias ugratta ki honfitársát, Petr Sykorát, aki magabiztosan lőtt a jobb alsó sarokba. Ezzel azonban a címvédő ellőtte az utolsó puskaporát, a Colorado pedig a mai napon a védekezésben is kitűnőt produkált. Nem forgott veszélyben a hátralévő időben a győzelmük. A Colorado a sírból hozta vissza a döntőt, és így megérdemelten lett a legjobb öt év után.

A rájátszás legjobbjának a győztes csapat kapusát, Roy-t választották, aki így pályafutása során harmadszor - 1986 és 1993 után - érdemelte ki a Conn Smythe Trófeát. De még ennél is fontosabb, hogy a 40 éves Ray Bourque, aki 22 idény alatt egyszer sem nyert Stanley Kupát, végre a magasba emelhette a 16 kg-os ezüstserleget.

Stanley Kupa, döntő, 7. mérkőzés
Colorado Avalanche-New Jersey Devils 3-1 (1-0, 2-1, 0-0)
Gólszerzők: Tanguay (8., 25.), Sakic (27., emberelőny), illetve Sykora (30., emberelőny)
A párharcot 4-3-as összesítéssel a Colorado nyerte.