Drámai csatában nyert Mandula Petra Wimbledonban

2001.06.27. 11:33
Kuti Kis Rita veresége után az egyedül állva maradt Mandula Petrán volt a sor, hogy a második fordulóba jusson az angol nyílt teniszbajnokságon. Nem is kapott nehéz ellenfelet, hiszen a szlovák Husarovával mérte össze az erejét. A szlovák hölgy eddig egyetlen meccset sem nyert Angliában, mondjuk ezzel Petra sem büszkélkedhetett eddig, tavaly gyorsan kiesett. Petra esélyeit növelte némiképpen, hogy párosban nyerni tudott Husarova ellen Taskentben.
A mérkőzés azonban pocsékul indult. Mandula többször elmondta a versenyt megelőzően, hogy a füves pálya nem az ő világa, de azért feltétlenül bizakodik. Az első négy játékban azonban úgy tűnt, hogy korántsem sikerült alkalmazkodnia ehhez a felülethez. A Roland Garroson a legjobb nyolc közé jutó magyar hölgy alig találta a labdát, láthatóan szenvedett.

Traumával kezdődött

Az adogatásaira nem sikerült kellőképpen összpontosítania, és hiába sejtette, hogy füvön ennek különös jelentősége van, jócskán elmaradt önmagáról. Nullára veszítette el az első játszmát, nagyon messze volt attól a teljesítménytől, amit az utóbbi időben megszoktunk tőle. Ráadásképpen ez a szlovák lány semmi különöset nem produkált, csupán a játéktéren tartotta a labdát. Petrának sajnos még ez sem sikerült, húsz percig tudott csupán pályán maradni.

A második szett jobban indult, mint az első. Végre saját adogatását képes volt hozni, mégha nem is ment könnyen ez a feladat. Ezzel egyenlített, és a szlovák hölgy második szervagémjét is megszerezte. Miután sajátját is hozta, 3-1-re vezetett, elmúlt az indiszponáltsága, és abban bíztunk, hogy lendületbe jön.

A második szettben jött lendületben

A következő gémet elvesztette ugyan, de többet már nem engedett ki a kezéből. 6:2-re nyerte a második játszmát, érezhetően belejött a játékba. A harmadik játszma is úgy folytatódott, ahogy az előző befejeződött. Petra elvette ellenfele adogatójátékát, 2:0-ra vezetett. Innen, ha valamennyi saját szerváját hozza, akkor a második fordulóba jutotta, ami jó néhány éve nem sikerült senkinek.

Ezek után viszont jött egy kisebb hullámvölgy. Husarova fordított. A világranglista 68. helyén álló magyar lány azonban összegyűjtötte a lelki erejét, ismét brékelt - ráadásképpen semmire vette el a gémet -, 4:3-ra ő vezetett. A saját adogatását viszont most sem tudta hozni. Ekkor féltettük őt, nehogy végzetes legyen ez a két hiba. A szlovák 5:4-re vezetett, Petrának a meccsben maradásért kellett adogatnia, vagyis ezúttal már semmiképpen sem hibázhatott. Nem is tette. Mindannyiszor elviselte ezt a lelki terhet.

Mandula egyszer sem ingott meg a fontos pillanatokban

Mivel a döntő szettben nincs rövidítés - két gém különbséggel kell nyerni -, így 6:6 után folytatódott az öldöklő küzdelem. Petra Párizsban bizonyította, hogy nagy küzdő, hiszen meccslabdáról nyert a paraguayi De Los Rios ellen. A szlovák adogatásait meglehetősen volt képes abszolválni, Petra ellenben egyszerűen hozta a sajátját, és ez jót jelentett. 9:9-ig azonban nem tudta elvenni Husarova szerváját.

Mit kell tudni a következő ellenfélről?

Ám akkor végre nagyon összeszedetten játszott, kihasználta ellenlábasa minden apró megingását, és vezetett. A meccsért adogathatott, és ekkor szemlátomást feladta a meccset a szlovák. Végül 0:6, 6:2, 11:9-re nyert - elképesztő csatában -, így a második fordulóba jutott, és a kilencedik kiemelt francia Nathalie Tauziat lesz az ellenfele, ő sem legyőzhetetlen. Bár azt tudni kell a 34 éves francia hölgyről, hogy három éve döntőt játszott, ám elveszítette Novotna ellen.

Az első fordulóban a selejtezőből feljutó - eddig nevesincs - indonéz Prakusyát verte két játszmában, és nem igazán volt magabiztos. A többie meccsen nem született vaskos meglepetés, Venus Williams, Clijsters, Dokics és Davenport is továbbjutott. A férfiaknál Agassi, Kafelnyikov és Grosjean is biztosította a helyét a második körben.