Géza
1 °C
8 °C

Mincza Ildikó Európa-bajnok

2001.07.04. 21:43
A koblenzi vívó Európa-bajnokság második napján magyar aranyérem született. Mincza Ildikó 1997 után ismét Európa-bajnok lett a női párbajtőrözők között. A tőröző hölgyek közül három magyar - Mincza Ildikó, Király Hajnalka és Hormay Adrien - is bejutott a legjobb 32 közé, és Mincza meg sem állt az aranyig. Király pedig bronzérmet szerzett.
A csoportküzdelmek során Hormay és Tóth 4-4 győzelmet szerzett, s mindketten kétszer kikaptak, Mincza és Király 3/2-es aránnyal zárt. Teljesítményükkel valamennyien felkerültek a 64-es táblára, ahol már egyenes kieséses rendszerben folyatódott a verseny.

Az első kör egyedül Tóth Hajnalkának jelentette a végállomást, aki - annak ellenére, hogy már 7-3-ra is vezetett - 15-10-re kikapott az ukrán Vibornovától. A három másik hölgy, viszonylag könnyedén vette ezt az akadályt. Sőt! A többiek bejutottak a negyeddöntőbe is, ráadásul Mincza és Hormay egymás ellen vívhatott, így már biztos volt, hogy lesz magyar érmese a párbajtőrözők versengésének.

Mincza Ildikó
Mincza a 32 között a csapatban olimpiai bajnok orosz Mazinát iskolázta le 15-6-ra, majd az osztrák Rentmeister ellen nyert 15-9-re. Utóbbi asszóban a harmadik három perc közepéig szoros volt az állás, 8-8 után azonban Mincza igazolva klasszisát, pillanatok alatt elhúzott. Hormay előbb a svéd Haarlemet és a német Heidemannt múlta felül, míg Király az orosz Zsivkova és az izraeli Ferdman legyőzésével biztosította helyét a legjobb nyolc között.

Mincza Ildikó és Király Hajnalka az elődöntőbe is bejutott, így már biztos volt, hogy az Európa-bajnokságon, mindketten éremmel zárnak. A legjobb nyolc között Hormay Adrien Minczával vívott, így egyiküknek búcsúznia kellett. Kettejük párharca nagyon kiélezett volt, sokszor esett együttes találat. Az alap vívóidő letelte után 11-11-re alakult az állás, így következett az egyperces ráadás, amelyben Mincza adott tust. Így Hormay a nyolcadik helyen végzett.

Király a lengyel Cygannal találkozott. Eleinte a magyar hölgy vezetett (7-4), később azonban fordult a kocka, s Cygannál volt az előny (10-8). Az egyenlítést követően együttes találatok születtek, majd 14-14-nél Királynak sikerült egy szép és eredményes akciót végrehajtania.

Mincza Ildikó bejutott a döntőbe, Király Hajnalka pedig a harmadik helyen végzett a koblenzi Európa-bajnokság egyéni párbajtőr versenyében. Király az orosz Tatjana Fahrutgyinova ellen jól kezdett, 9-6-ra is vezetett, a második három perc végétől azonban pontatlanná vált, és már csak két találatot adott, miközben riválisa kilencet. 1996 és 2000 után harmadszor lett Európa-bajnoki bronzérmes.

Mincza: A végére elfáradtam
- Egy kicsit furcsa volt, hogy a csoportban is pástra kellett lépni, mert kiemeltként az összes idei versenyen a táblán vívtam először - mondta Mincza Ildikó. - A 64-ben a svájci Romagnoli ellen lassan lendültem bele, de miután elkaptam a fonalat, már jobban ment. Hormay Adrien ellen nehezen jutottam tovább, a négy között viszont újra könnyedén vívtam. A végére elfáradtam, ezért lett szoros a döntő.

Mincza az elődöntőben az észt Heidi Rohival találkozott, végig irányította az asszót, így ellenfelének esélye sem volt a győzelemre. A döntőben pedig nemes bosszút állt Királyért, a döntőben 15-12-re legyőzte az orosz Tatjána Fahrutgyinovát

Az utolsó asszóban végig Mincza irányított, az első három percet 3-0-ás előnnyel zárta. Ezután 11-7-re, majd 13-10-re is vezetett, a folytatásban azonban ellenfele egy tusra megközelítette. 13-12 után már ismét csak Mincza ért el találatot, ezzel 1997 után másodszor végzett az élen Eb-n.

A női párbajtőr Eb végeredménye:
A döntőben:
Mincza-Fahrutgyinova (Oroszország) 15-12

Női párbajtőr egyéni, Európa-bajnok:
Mincza Ildikó

2. Tatjána Fahrutgyinova
3. Király Hajnalka és Heidi Rohi (Észtország)
5. Grigorjan (Fehéroroszország)
6. Uga (Olaszország)
7. Cygan (Lengyelország)
8. Hormay Adrien (Magyarország)
..47. Tóth Hajnalka

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.