Mincza Ildikó Európa-bajnok

2001.07.04. 21:43
A koblenzi vívó Európa-bajnokság második napján magyar aranyérem született. Mincza Ildikó 1997 után ismét Európa-bajnok lett a női párbajtőrözők között. A tőröző hölgyek közül három magyar - Mincza Ildikó, Király Hajnalka és Hormay Adrien - is bejutott a legjobb 32 közé, és Mincza meg sem állt az aranyig. Király pedig bronzérmet szerzett.
A csoportküzdelmek során Hormay és Tóth 4-4 győzelmet szerzett, s mindketten kétszer kikaptak, Mincza és Király 3/2-es aránnyal zárt. Teljesítményükkel valamennyien felkerültek a 64-es táblára, ahol már egyenes kieséses rendszerben folyatódott a verseny.

Az első kör egyedül Tóth Hajnalkának jelentette a végállomást, aki - annak ellenére, hogy már 7-3-ra is vezetett - 15-10-re kikapott az ukrán Vibornovától. A három másik hölgy, viszonylag könnyedén vette ezt az akadályt. Sőt! A többiek bejutottak a negyeddöntőbe is, ráadásul Mincza és Hormay egymás ellen vívhatott, így már biztos volt, hogy lesz magyar érmese a párbajtőrözők versengésének.

Mincza Ildikó
Mincza a 32 között a csapatban olimpiai bajnok orosz Mazinát iskolázta le 15-6-ra, majd az osztrák Rentmeister ellen nyert 15-9-re. Utóbbi asszóban a harmadik három perc közepéig szoros volt az állás, 8-8 után azonban Mincza igazolva klasszisát, pillanatok alatt elhúzott. Hormay előbb a svéd Haarlemet és a német Heidemannt múlta felül, míg Király az orosz Zsivkova és az izraeli Ferdman legyőzésével biztosította helyét a legjobb nyolc között.

Mincza Ildikó és Király Hajnalka az elődöntőbe is bejutott, így már biztos volt, hogy az Európa-bajnokságon, mindketten éremmel zárnak. A legjobb nyolc között Hormay Adrien Minczával vívott, így egyiküknek búcsúznia kellett. Kettejük párharca nagyon kiélezett volt, sokszor esett együttes találat. Az alap vívóidő letelte után 11-11-re alakult az állás, így következett az egyperces ráadás, amelyben Mincza adott tust. Így Hormay a nyolcadik helyen végzett.

Király a lengyel Cygannal találkozott. Eleinte a magyar hölgy vezetett (7-4), később azonban fordult a kocka, s Cygannál volt az előny (10-8). Az egyenlítést követően együttes találatok születtek, majd 14-14-nél Királynak sikerült egy szép és eredményes akciót végrehajtania.

Mincza Ildikó bejutott a döntőbe, Király Hajnalka pedig a harmadik helyen végzett a koblenzi Európa-bajnokság egyéni párbajtőr versenyében. Király az orosz Tatjana Fahrutgyinova ellen jól kezdett, 9-6-ra is vezetett, a második három perc végétől azonban pontatlanná vált, és már csak két találatot adott, miközben riválisa kilencet. 1996 és 2000 után harmadszor lett Európa-bajnoki bronzérmes.

Mincza: A végére elfáradtam
- Egy kicsit furcsa volt, hogy a csoportban is pástra kellett lépni, mert kiemeltként az összes idei versenyen a táblán vívtam először - mondta Mincza Ildikó. - A 64-ben a svájci Romagnoli ellen lassan lendültem bele, de miután elkaptam a fonalat, már jobban ment. Hormay Adrien ellen nehezen jutottam tovább, a négy között viszont újra könnyedén vívtam. A végére elfáradtam, ezért lett szoros a döntő.

Mincza az elődöntőben az észt Heidi Rohival találkozott, végig irányította az asszót, így ellenfelének esélye sem volt a győzelemre. A döntőben pedig nemes bosszút állt Királyért, a döntőben 15-12-re legyőzte az orosz Tatjána Fahrutgyinovát

Az utolsó asszóban végig Mincza irányított, az első három percet 3-0-ás előnnyel zárta. Ezután 11-7-re, majd 13-10-re is vezetett, a folytatásban azonban ellenfele egy tusra megközelítette. 13-12 után már ismét csak Mincza ért el találatot, ezzel 1997 után másodszor végzett az élen Eb-n.

A női párbajtőr Eb végeredménye:
A döntőben:
Mincza-Fahrutgyinova (Oroszország) 15-12

Női párbajtőr egyéni, Európa-bajnok:
Mincza Ildikó


2. Tatjána Fahrutgyinova
3. Király Hajnalka és Heidi Rohi (Észtország)
5. Grigorjan (Fehéroroszország)
6. Uga (Olaszország)
7. Cygan (Lengyelország)
8. Hormay Adrien (Magyarország)
..47. Tóth Hajnalka