Salamon
7 °C
13 °C

Varga Roland egyéni csúccsal 7. lett az atlétika vb-n

2001.08.09. 12:54
Az edmontoni atlétikai világbajnokság hetedik versenynapján mindössze egy magyarért szoríthattunk. A diszkoszvető Varga Roland egyéni csúccsal a hetedik helyet szerezte meg. Az aranyérmet a német Lars Riedel nyerte, aki ötödször lett világbajnok. Ez a bravúr nem sikerült 10 ezer méteren Haile Gebrselassie-nek, aki csak harmadik lett.
A világbajnoki címet a német Lars Riedel szerezte meg
A nap egyetlen magyar versenyzője Varga Roland 65.86 méteres egyéni csúccsal a hetedik helyen végzett az edmontoni vb-n. A 23 éves újpesti atléta a döntőben első kísérletét elrontotta, majd 58.66 után következett a 65 méter feletti dobás. A folytatásban már nem tudott javítani, de 62.37-tel és 64.80-cal jó sorozatot ért el. A világbajnoki címet a német Lars Riedel szerezte meg, immár ötödször. Riedel több mint 30 cm-el dobott nagyobbat az olimpiai bajnok, ám itt csak második, Virgilijus Aleknánál.

Nem sikerült ugyanez a bravúr Haile Gebrselassie-nek, az olimpiai aranyérmes etióp futónak 10 ezer méteren. A sorozatban ötödik világbajnoki címének megszerzésére készülő atléta csak a harmadik helyen ért célba. Hatalmas hajrá után győzött a kenyai Charles Kamathi három etióp futót megelőzve. Papírforma győzelem született a férfi 3000 m akadályon, ahol az olimpiai bajnok kenyai Rueben Kosgei nyert.

A férfi 200 m simának tűnik

Férfi 200 méteren viszont remekelt az olimpiai bajnok: a görög Konsztadinosz Kederisz 20.03 mp-cel, az ez évi legjobb idővel lett finalista. Kederisz a szám legnagyobb esélyese, miután a címvédő és 100-on győztes amerikai Maurice Greene, illetve az olimpiai bronzérmes trinidadi Ato Boldon nem indult. A döntőt magyar idő szerint péntek hajnalban rendezik.

A tavalyi olimpia bronzérmese, Nezha Biduane nyert női 400 m gáton. A marokkói futónő hatalmas fölénnyel győzött az orosz Noszova és a címvédő kubai Pernia előtt. Meglepetésre nem jutott döntőbe a férfiaknál ugyanebben a számban a sydneyi ötkarikás játékokon első Angelo Taylor. A világ idei legjobbjával rendelkező amerikai futó a középdöntő első futamában rosszul vette az utolsó gátat, majdnem elesett, és csak negyedikként ért célba.

Férfi magasugrásban Martin Buss egyedüliként teljesítette a 2.36 métert, így a világ idei legjobbjával megnyerte a németek első aranyérmét. Az oroszok két ezüstérmet szereztek, Ribakov holtversenyben lett második a címvédő Voronyinnal. Mindketten elsőre teljesítették a 2.33-at, ám a 2.36 már kifogott rajtuk. A világcsúcstartó kubai Sotomayor a negyedik helyen végzett.

Az év versenye:
Az atlétikai világbajnokság előtt úgy döntött a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), hogy Olga Jegorova mégis indulhat az edmontoni világversenyen. A doppinggyanúba keveredett orosz futónőt a párizsi Golden League versenyen július 6-án ellenőrizték és a teszt a sportágban először, EPO használatát mutatta ki. B- próbára azonban nem került sor. . .

Így a sportoló rajthoz állhat az 5000 m előfutamában. A sors fura fintoraként ugyanebben az előfutamban indul a szám címvédője, a román Szabo Gabriella is. Az a Szabo Gabi, aki kilátásba helyezte még a Vb előtt, hogy nem vesz részt a versenyen, ha engedik indulni orosz vetélytársát. Az olimpia, világ- és Európa-bajnok sztár csak az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy indul annak ellenére, hogy Jegorova is indul.

A párharc - melyre magyar idő szerint pénteken hajnalban kerül sor - azonban el is maradhat, mert Jegorovát hat másik futóval együtt újabb EPO -teszt alá vetik. Ennek eredményét csak néhány órával az 5000 m selejtezője előtt hozzák nyilvánosságra. . .

Eredmények:
Férfi diszkoszvetés:

1. Lars Riedel (Németország) 69.72 m
2. Virgilijus Alekna (Litvánia) 69.40
3. Michael Möllenbeck (Németország) 67.61

7. Varga Roland 65.86

Férfi 10 000 m:

1. Charles Kamathi (Kenya) 27:53.25 p
2. Assefa Mezgebu (Etiópia) 27:53.97
3. Haile Gebrselassie (Etiópia) 27:54.41

Női 400 m gát:

1. Nezha Biduane (Marokkó) 53.34 mp
2. Julija Noszova (Oroszország) 54.27
3. Daimi Pernia (Kuba) 54.51

Férfi magasugrás:

1. Martin Buss (Németország) 2.36 m
2. Jaroszlav Ribakov (Oroszország) és
Vjacseszlav Voronyin (Oroszország) 2.33-2.33

Férfi 3000 m akadály:

1. Rueben Kosgei (Kenya) 8:15.16 p
2. Ali Ezzine (Marokkó) 8:16.21
3. Bernard Barmasai (Kenya) 8:16.59

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.