A hetedik helyen zártak a kosaras-hölgyek az Eb-n

2001.09.24. 10:50
A magyar női kosárlabda-válogatott a hetedik helyet szerezte meg a franciaországi Európa-bajnokságon, miután az utolsó helyosztó mérkőzésen 79-68-ra verte Szlovákiát. A mérkőzés első felvonásában Iványiék kezdték jobban, de félidőben már a szlovákoknál volt az előny. A harmadik és főleg a negyedik negyedben a mieink legjobb formájukat mutatták, és végül magabiztosan, tizenegy ponttal nyerték meg a mérkőzést. Az összecsapás legjobbja a pécsi Csák Magdolna volt, aki a végelszámolásban huszonkilenc pontig jutott.
Kosaras-hölgyeink számára az utolsó helyosztó már nem volt komoly tétje. A jugoszlávok elelleni szombati húszpontos verséggel ugyanis már korábban eldőlt, hogy a vasárnapi mérkőzéstől függetlenül a mieink nem már nem tudják megszerezni a világbajnoki részvételt jelentő ötödik helyet. A szlovákok elleni mérkőzésnek már csak inkább presztízs szempontból volt jelentősége, hogy legalább győzelemmel búcsúzzon a gárda az idei év legjelentősebb kontinentális viadaláról.

Az előzetes esélylatolgatások alapján nehezen lehetett volna egyértelműen bármelyik csapatot egyértelműen meccs favoritjának kikiáltani. A magyarok javára szólt, hogy a csoportmérkőzések során legyőzték ellenfelüket, de a helyosztók során igencsak gyenge produkciót mutattak be mind a spanyolok, mind pedig a jugoszlávok ellen.

A mérkőzés kosárözönnel indult, érezni lehetett, hogy a tétnélküliség miatt már nemigen tudnak a védekezésre koncentrálni a játékosok. Az első negyed kétpontos magyar előnyel zárult, de a minimális vezetés még nem jelentette azt, hogy eldőlt volna a meccs.(18-20). Majdnem eldőlt viszont a második tíz percben, hiszen északi szomszédunk válogatottja tizenkét pontot vert a mieinkre, és a második félidőt már magabiztos vezetéssel várhatták (32-42).

A szünetben Rátgéber László szövetségi kapitány igencsak felrázta a lányokat, hiszen rá sem lehetett ismerni a csapatra második húsz percben. Örömteli volt, hogy a hosszú, fárasztó torna végére is maradt a csapatban elég akaraterő, elszántság, és főleg állóképesség, hogy még utoljára megmutassa: az elért helyezésnél jobb teljesítményre is képesek. A harmadik negyedben a hárompontos kosarakat is szerző Csák valamint Seres pontjaival kiegyenlített válogatottunk (46-46).

Az utolsó felvonásban már egyértelművé vált Iványiék fölénye. Ezt a játékrészt tizenkét ponttal nyerték meg (27-15), amely végeredményben a győzelmet is jelentette a gárdának (79-68). A találkozó legjobbja a huszonkilenc pontos Csák Magdolna volt, aki ráadásként négy hárompontos kosarat is szerzett. Összességében a magyar válogatott ötvenszázalékos teljesítménnyel (4 győzelem, 4 vereség) a hetedik helyen fejezte be a franciaországi Európa-bajnokságot.

Jegyzőkönyv

A 7. helyért:
Magyarország-Szlovákia 79-68 (20-18, 12-24, 20-11, 27-15)
Le Mans, 500 néző, V: Banica (román), Ziemblicki (lengyel)
pontszerzők: Csák 29/12, Seres 14, Iványi 11, Béres 8, Ujvári 6, Papp 5, Ujhelyi 2, Kalmár Nagy 2, Károlyi 2 illetve Skvarekova 11/3, Zirkova 10, Lichnerova 9, Godaljova 9, Hirakova 6, Libicova 6, Hudecova 5/3, Jendrichovska 4, Kamenikova 4, Kuklova 2, Luptakova 2