Gusztáv
-11 °C
-2 °C

A hetedik helyen zártak a kosaras-hölgyek az Eb-n

2001.09.24. 10:50
A magyar női kosárlabda-válogatott a hetedik helyet szerezte meg a franciaországi Európa-bajnokságon, miután az utolsó helyosztó mérkőzésen 79-68-ra verte Szlovákiát. A mérkőzés első felvonásában Iványiék kezdték jobban, de félidőben már a szlovákoknál volt az előny. A harmadik és főleg a negyedik negyedben a mieink legjobb formájukat mutatták, és végül magabiztosan, tizenegy ponttal nyerték meg a mérkőzést. Az összecsapás legjobbja a pécsi Csák Magdolna volt, aki a végelszámolásban huszonkilenc pontig jutott.
Kosaras-hölgyeink számára az utolsó helyosztó már nem volt komoly tétje. A jugoszlávok elelleni szombati húszpontos verséggel ugyanis már korábban eldőlt, hogy a vasárnapi mérkőzéstől függetlenül a mieink nem már nem tudják megszerezni a világbajnoki részvételt jelentő ötödik helyet. A szlovákok elleni mérkőzésnek már csak inkább presztízs szempontból volt jelentősége, hogy legalább győzelemmel búcsúzzon a gárda az idei év legjelentősebb kontinentális viadaláról.

Az előzetes esélylatolgatások alapján nehezen lehetett volna egyértelműen bármelyik csapatot egyértelműen meccs favoritjának kikiáltani. A magyarok javára szólt, hogy a csoportmérkőzések során legyőzték ellenfelüket, de a helyosztók során igencsak gyenge produkciót mutattak be mind a spanyolok, mind pedig a jugoszlávok ellen.

A mérkőzés kosárözönnel indult, érezni lehetett, hogy a tétnélküliség miatt már nemigen tudnak a védekezésre koncentrálni a játékosok. Az első negyed kétpontos magyar előnyel zárult, de a minimális vezetés még nem jelentette azt, hogy eldőlt volna a meccs.(18-20). Majdnem eldőlt viszont a második tíz percben, hiszen északi szomszédunk válogatottja tizenkét pontot vert a mieinkre, és a második félidőt már magabiztos vezetéssel várhatták (32-42).

A szünetben Rátgéber László szövetségi kapitány igencsak felrázta a lányokat, hiszen rá sem lehetett ismerni a csapatra második húsz percben. Örömteli volt, hogy a hosszú, fárasztó torna végére is maradt a csapatban elég akaraterő, elszántság, és főleg állóképesség, hogy még utoljára megmutassa: az elért helyezésnél jobb teljesítményre is képesek. A harmadik negyedben a hárompontos kosarakat is szerző Csák valamint Seres pontjaival kiegyenlített válogatottunk (46-46).

Az utolsó felvonásban már egyértelművé vált Iványiék fölénye. Ezt a játékrészt tizenkét ponttal nyerték meg (27-15), amely végeredményben a győzelmet is jelentette a gárdának (79-68). A találkozó legjobbja a huszonkilenc pontos Csák Magdolna volt, aki ráadásként négy hárompontos kosarat is szerzett. Összességében a magyar válogatott ötvenszázalékos teljesítménnyel (4 győzelem, 4 vereség) a hetedik helyen fejezte be a franciaországi Európa-bajnokságot.

Jegyzőkönyv

A 7. helyért:
Magyarország-Szlovákia 79-68 (20-18, 12-24, 20-11, 27-15)
Le Mans, 500 néző, V: Banica (román), Ziemblicki (lengyel)
pontszerzők: Csák 29/12, Seres 14, Iványi 11, Béres 8, Ujvári 6, Papp 5, Ujhelyi 2, Kalmár Nagy 2, Károlyi 2 illetve Skvarekova 11/3, Zirkova 10, Lichnerova 9, Godaljova 9, Hirakova 6, Libicova 6, Hudecova 5/3, Jendrichovska 4, Kamenikova 4, Kuklova 2, Luptakova 2
címlapon
Miklós Edit térdét négy órán keresztül műtötték
címlapon
Húsz évig rossz lesz, aztán majd meglátjuk

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.