Még nyeretlen a New Jersey

2001.10.15. 08:36
Valóságos nagyüzem volt az NHL tizenegyedik játéknapján, hiszen tizenkét csarnokban is pályára léptek a csapatok. A forduló rangadóján hosszabbításban nyert a New York Islanders ellen a Detriot Red Wings. Továbbra is nyeretlen a tavalyi szezon ezüstérmese, a New Yersey Devils, amely ezúttal 3-1-re kapott ki Montrealban. Szintén vereséget szenvedett a Stanley Kupa védője, a Colorado Avalanche, a Lavinát a Vancouver múlta felül 4-0-ra.
Csoportelsők rangadóját játszották New Yorrkban. Az Islanders keleten az Atlanti-, a Detroit Red Wings pedig nyugaton a Középső divízió élén tanyázott a forduló előtt. A meccs ennek megfelelően kiélezett csatát és hatalmas izgalmat hozott. Az eddig veretlen házigazdák szerezték meg a vezetést az első harmadban Kvasa találatával, amit az orosz légiós Fjodorov egyenlített ki emberelőnyös helyzetből. A következő két játékrészben a csapatok lekopírozták a nyitó húsz perc koreográfiáját: az Islanders vezetésére menetrendszeren érkezett a vendégek válasza. A jó formában játszó Jasin kétszer vette be Legace kapuját, míg a túloldalon Hull és Yzerman volt eredményes. Kvasa újabb góljával öt perccel a vége előtt ismét a New York-i gárdánál volt ez előny, de Luc Robitaille tíz (!) másodperccel a dudaszó megszólalása előtt negyedszerre is egalizált.

A hosszabbításban fordult a kocka: a Detroit kapitánya, Yzerman a lehető legjobbkor vette be az éppen a detroitiaktól érkezett Osgood hálóját, fontos győzelemhez segítve ezzel csapatát. A mérkőzés után egyik együttes sem lehetett igazán boldogtalan, hiszen mindkettő megőrizte a táblázaton előkelő pozícióját.

Pofonrekord Floridában
A Florida Panthers-Philadelphia Flyers (2-5) mérkőzésen a bírók összesen 214, míg a záró harmadban 196 perc büntetést osztottak ki. Az utolsó játékrészben 14 ökölcsatára került sor, ennek nyomán hat hokis végleges kiállítást kapott. A hazaiak végül hat klubrekordot döntöttek meg a büntetésdömpinggel.
Míg New Yorkban az Islanders szurkolók csapatuk kiváló rajtján örömködhetnek, addig a New Yersey drukkerek alighanem szégyenükben legszívesebben elbujdosnának a világ szeme elől. A tavalyi Stanley Kupa második, két évvel korábbi győztes Devils elképesztően gyenge idénykezdetet produkáltak. Négy mérkőzés - négy vereség, ezzel a mutatóval bizony az Ördögök alighanem megismerték a poklok legmélyebb bugyrait is. A Devils ezúttal az egyre jobb formába lendülő- immár az Északkeleti-csoportot vezető - Montreal Canadiens otthonából távozhattak lógó orral. Pedig negyven percig úgy tűnt, megtörik az átok, és végre nyerni tud az East Rutherford-i gárda. Brylin találatával vezetek az utolsó harmad elejéig, amikor a kanadai együttes Rucinsky és Perreault góljával megfordította az összecsapást. Hiába vitték le a vendégek kapusukat is az utolsó pillanatokban- ez sem segített - ráadásként Dackell beütötte a Montreal harmadik gólját is.

Az idei szezonban már másodízben szenvedett vereséget Stanley Kupa címvédője, a Colorado Avalanche. A Lavina ezúttal Vancouverben próbálta meg szaporítani pontjainak számát - kevés sikerrel. Az igazsághoz tartozik, hogy gyakorlatilag egy percig sem forgott veszélyben a Canucks győzelme, hiszen a pályaválasztók már az első felvonásban háromszor is betaláltak a liga egyik legjobb kapusát, Patrick Roy-t helyettesítő svájci Aebischer ketrecébe. Drucken, Klatt Brashear gólja után a folytatásban sok érdemleges esemény már nem történt, a játékosok leginkább a kirívóan sok szabálytalansággal vétették észre magukat. A végeredményt Morrison állította be a harmadik harmad közepén lőtt góljával.

Eredmények:
New York Islanders-Detroit Red Wings 4-5 h.u. (1-1, 2-2, 2-2, 0-1)
Toronto Maple Leafs-St.Louis Blues 2-5 (0-2, 2-3, 0-0)
Atlanta Thrashers-Carolina Hurricanes 2-5 (1-1, 1-2, 0-2)
Vancouver Canucks-Colorado Avalanche 4-0 (3-0, 0-0, 1-0)
Montreal Canadiens-New Jersey Devils 3-1 (0-1, 0-0, 3-0)
Dallas Stars-Calgary Flames 3-4 h.u.( 2-0, 0-2, 1-1, 0-1)
Ottawa Senators-New York Rangers 2-2 (1-0, 1-0, 0-2)
Florida Panthers-Philadelphia Flyers 2-5 (0-1, 1-3, 1-1)
Nashville Predators-Edmonton Oilers 3-4 (2-1,1-1, 0-2)
Phoenix Coyotes-Washington Capitals 5-2 (1-0, 1-1, 3-1)
Los Angeles Kings-Tampa Bay Lightning 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
San Jose Sharks-Boston Bruins 3-2 (0-1, 0-1, 3-0)