Aki fentről tekint a világra

2001.11.07. 16:01
Évadzáró sajtótájékoztatót tartott Besenyei Péter műrepülő világ- és Európa-bajnok. Az apropót az adta, hogy az elmúlt hétvégén a Japánban megrendezett FAI Műrepülő Világkupán - ami a repülősök Forma 1-es versenye - az első helyen végzett a magyar pilóta.
Évadzáró sajtótájékoztatót tartott Besenyei Péter műrepülő világ- és Európa-bajnok. Az apropót az adta, hogy az elmúlt hétvégén a Japánban megrendezett FAI Műrepülő Világkupán - ami a repülősök Forma 1-es versenye - az első helyen végzett a magyar pilóta.

Elég sűrűn indult az évad Besenyei Péter számára, hiszen az idei Airshow programok keretében - csak hazánkban - több mint harminc bemutatón vett részt, többek között Szegeden az új repülőtér megnyitásakor, valamint az Augusztus 20-i ünnepségen.

Azonban a hazai fellépései közül mégis mindenkiben a június 7-ei bravúr marad meg, amikor átrepült a Lánchíd alatt. Ez a "műsorszám" annyira sikeres volt, hogy Európán kívül Ausztráliában és Kínában is levetítették, és még a CNN televízió adásában is bemutatták a bravúrt.

Ezen felbuzdulva Jean-Louis Monnet a FIA Műrepülő Világkupák igazgatója, a kínai Jilinbe összehívta a világ tíz legjobb műrepülő pilótáját, akik egyszerre repültek át egy híd hat méter magas lyukain. Ezt a teljesítményt a későbbiekben felterjesztették Guiness Rekordnak is.

Majd az év fénypontjaként következett a novemberi Világkupa viadal, melyre már az átfestett új géppel érkezett, és melyet "természetesen" megnyert.

- Ez a verseny Motegiben volt, ahol az egyik japán Forma 1-es pálya is található. Amúgy mellékesen ez a Honda gyár központja. - tette hozzá Besenyei, majd folytatta - Három versenyszám volt, egy rövid 2.30-3 perces, egy hosszabb 3.30-4 perces, melyeket megnyertem, majd zárásként az első három helyezett egy úgy nevezett Super Finalban döntötte el a dobogós helyezések sorsát. Miután ezen is sikerült diadalmaskodnom, senki nem vonta kétségbe az első helyezésemet - fejezte be mondandóját a legsikeresebb magyar műrepülő.

Besenyei Péter
Tizenöt éves kora óta repül, tizenkilenc éve hivatalos pilóta, repülőoktató, berepülőpilóta és műrepülő versenyző.
Különböző repülőgéptípusokon eddig 5000 órát tö9ltött a levegőben.
Tízszeres Magyar Nemzeti Bajnok.
Tizenhat alkalommal az "Év sportolója" motoros műrepülésben.

1994-ben és 2000-ben Motoros Műrepülő Világbajnok.
1995-ben Motoros Műrepülő Európa-bajnok.
1997-98-ban az FAI Műrepülő Világkupa összetett bajnoka.

Szakemberek szerint a világ három legjobb műrepülője között tartják számon.
1996-ban a Magyar Köztársaság Elnöke "Köztársasági Elnöki Aranyéremben" részesítette.