Pécsi vereség, soproni győzelem az Euroligában

2001.11.07. 20:12
Felemásra sikerült két Euroligás együttesünk idegenbeli találkozója. A pécsiek tavalyi játékuktól messze elmaradva a Ruzemberoktól szenvedtek nyolcpontos vereséget. A Sopron azonban hatalmas bravúrt hajtott végre, és parádés hajrájának köszönhetően két ponttal diadalmaskodott a Brno otthonában.
Ez még nem az igazi PVSK volt

A Pécs közel kilenc órás utazás után érkezett meg Rózsahegytől 17 km-re északra fekvő Dolny Kubinban található szálláshelyére. A magyar-szlovák határon éppen váltás volt, ezért sikeredett ilyen hosszúra az utazás. Csák Magdolna és Keller Annamária nem tartott az együttessel, mindketten sérülés miatt maradtak otthon. A játékosok a hosszú utazás ellenére jókedvűen érkeztek meg, amit a buszon vetített vígjáték - valamint az a tudat, hogy lekésték a kedd délutáni edzést - váltott ki.

Rátgéber László
Rátgéber László, a csapat edzője úgy gondolta a találkozó előtt, hogy verhető az ellenfél, de nagyon okosan kell játszania az övéinek. Ugyanakkor az ellenfél részéről úgy érzik, ha valamit szeretnének elérni az Euroligában, szerdán feltétlenül győzniük kell a tavalyi szezonban a legjobb négyig menetelt PVSK ellen.

Az első feldobás után a szlovákok hozták el a labdát, és a vezetést is megszerezték. A baranyai hölgyek a 3. percben tudtak egyenlíteni, 8-8-nál. Az előny ezután is a hazaiaknál maradt, de nem tudtak öt pontnál nagyobb előnyre szert tenni Iványiék ellen. Ez az öt pont meg is maradt a negyed végéig, ami azonban ennél is nagyobb baj volt, hogy Iványi és Károlyi már 3-3 személyinél járt.

A második negyed elején hét pontra nő a szlovákok előnye, a fault arány azonban 4-13 ide. . . A hazaiaknál Alessandra, a pécsieknél Iványi viszi a csapatot. Rátgéber László együttese fokozatosan zárkózik fel, és az utolsó pillanatban "természetesen" Iványi két pontjával egyenlített is a csapat.

A második félidő elején megtört a jég, és először vezetett a magyar csapat. Igaz ez az öröm csak átmeneti volt, hiszen a hazaiak újból a maguk javára fordították az eredményt. Az utolsó negyedre pattanásig feszültek az indulatok, a pécsi lányokra a négypontos hátrány ledolgozása várt.

Ez azonban hamar elúszni látszott, hiszen a 32. percre már tíz pont volt a Ruzomberok előnye. Kalmár-Nagy és Byears faultja után is értékesítik a büntetőket a hazaiak. A pécsiek feljöttek ugyan hatpontos különbségre, ám közben Tuvic, Kalmár-Nagy és Károlyi is kipontozódott, míg Iványinak és Byearsnak egyaránt 4 faultja van már.

Három perccel a vége előtt - nyolcpontos hazai előnynél - a pécsiek egészpályás letámadással próbálkoztak. A hátralévő idő két perc, a különbség hat pont, amikor Rátgéber időt kér. Ez azonban már nem segített a magyar bajnokon, már nem tudtak megújulni az alapossan elfáradt pécsiek, és végül nyolcpontos vereséget szenvedtek.

Női kosárlabda Euroliga, 2. forduló, A-csoport:
Ruzomberok - MiZo-Pécsi VSK 92-84(27-22, 16-21, 24-20, 25-21)
Rózsahegy, 3000 néző

Pontszerzők: Bielikova 14, Cikosova 9/3, Bogojevic 12, Alessandra 18, Vesel 11/3, Mandic 19/6, Pavlickova 9,
illetve Ujvári 18/3, Byears 10, Iványi 22/3, Tuvic 4, Károlyi 20/9, Delmis 2, Pechova 8

Bravúros soproni győzelem Brnoban

Másik Euroligás csapatunk, a GYSEV- Ringa Brnoban vendégszerepelt, és egyáltalán nem európai viselkedéssel találkozott. Az még a kisebbik baj, hogy senki nem fogadta Farkas Sándort és csapatát, de még edzéslehetőségük is csak délelőtt volt. A találkozón aztán a méltó bosszúra készültek Baloghék, a kétszer is a kiírás legjobb négy csapata közé került Brno ellen.

Az első negyedben fej-fej mellett haladó gárdák csatájában, a jobb végjátékának köszönhetően Farkas Sándor együttese ötpontos előnnyel várhatta a folytatást. A második tíz perc elején még ötöt szórtak a magyar hölgyek, így már tíz pont volt a különbség és ezt az előnyt a félidőig csak hatra tudták ledolgozni a hazaiak, a végig magabiztosan játszó soproniak ellen.

Nem jól indult a második félidő, hiszen a hazaiak öt perc alatt a maguk javára fordították a találkozót. A pillanatnyi megingás után aztán magukra találtak a soproni hölgyek, így a záró felvonásra egypontos hazai előnnyel fordulhattak a csapatok.

Ez az előny a negyed közepére azonban már hatra nőtt, és a hazai közönség támogatását élvező hazaiak nem ismertek elveszett labdát. A Sopron ennek ellenére a találkozó vége előtt három perccel felzárkózott négy pontra.

Amit ezután produkált a GYSEV arra talán még ők sem tudják a választ. Úgy dobtak hét pontot, hogy közben parádésan védekezve mindössze egyet kaptak. Ezzel megnyerték a találkozót, méltó választ adva az elbizakodott hazaiaknak.

Női kosárlabda Euroliga, 2. forduló, B-csoport:
Brno - GYSEV-Ringa 71-73 (15-20, 20-21, 20-14, 15-18)
Brno, 800 néző,

Pontszerzők:
Sztyepanova 27, Viteckova 12/6, Borecka 9/3, Machova, Vodickova 8-8, Godalyova 3, Vecerova, Blahuskova 2-2,
illetve Balogh 19/3, Zirkova 13/3, Vilipic 11, Bevilaqua 8/3, Eördögh 7/3, Seres, Török 6-6, Kovacova 3