Ivanisevics legyőzte Kuertent a Mesterek Kupáján

2001.11.13. 18:21
A Ken Rosewall-csoport két mérkőzésével folytatódik kedden Sydneyben a férfi teniszezők 3.7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupája. Mindkét találkozó három játszmában dőlt el, előbb az orosz Kafelnyikov verte Ferrerót, majd a két idei Grand Slam-győztes rangadóján - némi meglepetésre - Ivanisevics bizonyult jobbnak Kuertennél.
A nyitány a vártnál jóval nagyobb csatát hozott, az orosz Jevgenyij Kafelnyikov csak 2 óra 18 perces találkozón múlta felül a gyors pályákon ritkán remeklő Juan Carlos Ferrerót. A francia nyílt bajnokságon kétszer elődöntős spanyol jól kezdett: az első játszma végén, 5:4-nél három breaklabdát hárított, majd saját esélyét kihasználva jutott lépéselőnyhöz.

Az első szett elvesztése után azonban Kafelnyikov akarata érvényesült, igaz 1:1-nél még két breaklabdát hárítania kellett, de utána már simán egyenlített. A harmadik játszma elején is gyorsan elnyerte ellenfele adogatását, de 4:3-nál elveszítette sajátját. A rövidítést az orosz játékos kezdte jobban, már 5-2-re vezetett. Ferrero azonban nem adta fel, 4-5-re felzárkózott, 4-6-nél meccslabdát hárított, de a fordítás már nem sikerült.

Kuerten vs Ivanisevics

Következett két idei Grand Slam-győztes rangadója: a brazil Gustavo Kuerten (Párizsban nyert) ellenfele a horvát Goran Ivanisevics pedig Wimbledonban.

Ezen az összecsapáson megszületett a Mesterek Kupája első meglepetése: a wimbledoni bajnok horvát Goran Ivanisevics 1 óra 51 perc alatt legyőzte a címvédő, s az év végi elsőségért küzdő Gustavo Kuertent. Az ATP Race-t vezető brazil teniszező előnye 28 pontra csökkent az ausztrál Lleyton Hewittal szemben.

Villámrajt

A mérkőzésen Ivanisevics villámrajtot vett, 7 perc alatt 3:0-ra elhúzott. Kuerten csak ekkor szépített, de esélye sem volt a fordításra. A második szett már nagy csatát hozott, mindkét játékos breaklabdákig jutott, de végül csak a rövidítés döntött. Ebben a pontosabban játszó brazil bizonyult a jobbnak, de az egyenlítés sem törte meg a horvát teniszezőt.

A harmadik játszma elején, 1:1-nél Ivanisevic breakelt, s ezzel gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. A brazil küzdött, mindent megpróbált az egyenlítésért, de sikertelenül.

Ken Rosewall-csoport, 1. forduló:
Kafelnyikov (orosz)-Ferrero (spanyol) 4:6, 6:1, 7:6 (7-5)
Ivanisevics (horvát)-Kuerten (brazil) 6:2, 6:7 (2-7), 6:4

A szerdai műsor (magyar idő szerint 8.30 órától):
Agassi (amerikai)-Hewitt (ausztrál)
Rafter (ausztrál)-Grosjean (francia)