Csollány ismét vb-második

2001.11.15. 20:31
Csollány Szilveszter a bolgár Jordan Jovcsev mögött ezüstérmes lett a genti tornász-világbajnokság gyűrű döntőjében. Az olasz Andrea Coppolino végzett a harmadik helyen.
A genti tonász világbajnokságon ezúttal a szerenkénti döntőket bonyolították le. Magyar szempontból a legnagyobb izgalom a győrű döntőjét övezte, ahová a harmadik legjobb eredménnynel jutott be olimpiai bajnokunk, az eddig "csak" négy vb-ezüstig jutó Csollány Szilveszter.

Magán a versenyen először az összetett verseny másodikja, a fehérorosz Ivan Ivankov mutatta be gyakorlatát. Néhány alkalommal erősen belengett a kötél, ez a produkció 9.575-öt ért. Ezután következett az olimpiai és Európa-bajnok, Világ Kupa-győztes magyar klasszis, aki szinte nem hibázott (9.712).

Az ismeretlen dél-koreai Ju Von Kil nem jelentett veszélyt az esélyesekre (9.50). Negyedikként jött viszont a talaj egyik aranyérmese, az összetett harmadik Jovcsev, aki rengeteg erőelemet bemutatva megelőzte Csollányt (9.775). Az egyiptomi Walid Elderiny, valamint a ciprusi Herodotosz Giorgallasz már a fináléba jutásnak is örült.

Coppolino viszont magához képest remekelt (9.65), és mint később kiderült, ez elég volt a bronzéremhez. A végére maradt a görög Dimosztenisz Tambakosz, aki a tavalyi brémai Eb-n megelőzte Csollányt (ez volt a magyar tornász utolsó veresége egészen mostanáig), viszont Sydneyben helyet cseréltek. Tambakosz most megint rontott, és be kellett érnie a negyedik hellyel.

Csollány Szilveszter a gyűrű fináléja után elismerte, hogy a bolgár Jordan Jovcsev rászolgált a győzelemre.
"Kirobbanó formában van, a csapatversenyben, az egyéni összetettben és a szerdöntőkben is remekelt. Sajnálom, hogy nem sikerült nyernem, hiszen a vitrinből már csak a vb-arany hiányzik. Mentálisan nem tudtam felvenni vele a versenyt. Fejben hibáztam, s a néhány századpont levonás miatt maradtam le az első helyről. Saját gyakorlatomról annyit, hogy jónak éreztem, de tudok ennél jobbat is"- monda Csollány.

Szavait alátámasztja, hogy négy pontozónál Jovcsev volt a nyerő - különösen a luxemburginál, aki 9.75-öt adott a bolgárnak, míg Csollánynak csak 9.6-ot. A kínai bíró egyenlőnek ítélte a két gyűrűgyakorlatot, míg a venezuelai a magyart hozta ki győztesnek.

eredmény

férfiak, gyűrű, világbajnok:
1. Jordan Jovcsev (Bulgária) 9.775 pont
2. Csollány Szilveszter (Magyarország) 9.712
3. Andrea Coppolino (Olaszország) 9.65