Veszprémi kézilabda-parádé

2001.11.18. 19:23
Fantasztikus játékkal, fölényes, 29-13-as győzelmet aratott a Fotex Veszprém kézilabda-csapata Bajnokok Ligája mérkőzésen a francia Chambery ellen. A mérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtott a kapus Sterbik Árpád, valamint a csapat veterán légiósa, Zlatko Saracevic, és a legtöbb gólt szerző Mirza Dzomba. Győzelmével a Fotex továbbra is veretlenül áll csoportjában.
Előkelő vendégek érkezetek Veszprémbe, a helyi Fotex elleni férfi kézilabda Bajnokok Ligája találkozóra. A francia bajnok Chambery együttese ugyanis igazin száralakulat. Négy világbajnok mellett egy orosz klasszis (Moszkalenko) valamint egy BL-finalista, a horvát Igor Kos erősítette a gall alakulatot. A csoport első fordulójában mind a két gárda kiválóan kezdett. A Fotex Szkopjéban nyert, míg a Chambery a világ egyik legjobb csapatának tartott német Magdeburg ellen szerzett egy pontot. Ennek megfelelően a macedóniainál sokkal keményebb mérkőzésre számíthatott a magyar bajnok.

Krónika
Fotex-Chambery
3. perc: 1-0
6. perc: 2-1
10. perc: 5-1,
15. perc: 6-1
20. perc: 8-2
24. perc: 10-3
28. perc: 12-4
30. perc: 13-5
Félidő
33. perc: 15-5
39. perc: 17-7
40. perc: 19-7
47. perc: 20-7
49. perc: 23-8
53. Perc: 26-10
60. perc: 29-13

Az előzetes várakozásokat messze túlszárnyalva fantasztikus első félidőt produkált a Fotex. Különösen az egyesület Jugoszláviából érkezett kapusa, Sterbik Árpád remekelt. A fiatal hálóőr szinte megbabonázta a támadókat. Pedig próbálkoztak rendesen, lőttek szélről, középről, közelről, távolról - hiába. Emberhátrányban heteset fogott (a másik vendég-büntető a kapufán csattant), így nem is csoda, hogy először csak a hatodik percben zörgetették meg a vendégek a hálóját, 2-0-s hazai vezetésnél.

A következő francia gól - szinte hihetetlen - a 19. percben esett. Igaz, nem volt túlságosan szomorú a publikum, hiszen ekkor már 8-2-re vezetett Fotex. Ez főleg a csapat veterán légiósának, Zlatko Saracevicnek volt köszönhető, aki az első húsz percben ötször mattolta az ellenfél kapusát. A hajrában védekezést váltott a Chambery, azonban nem tudtak közelebb kerülni a Veszprémhez. Az utolsó másodpercben ráadásként- mintegy megkoronázva az egész félidő nagyszerű játékát - Jovics lőtt 15 méterről a hálóba a kapus lába kötött, beállítva a félidő eredményét (13-5).

Amilyen jól végződött az első harminc perc, olyan jól folytatódott a második játékrész. Pásztor, Diaz és Saracevic lövései ellen továbbra sem volt orvosság. A szenzációsan védő Sterbik kiváló formája pedig valósággal átragadt a tartalék kapusra, Fazekas Nándorra - a válogatott hálóőr kétszer állt be hetest hárítani- mindkétszer sikerrel. A büntetők dobásával egyébként is hadilábon álltak a franciák, hiszen a félidőben sorozatban három lehetőséget hagytak kihasználatlanul.

Az utolsó negyedórát valódi gálává változtatta a hazai gárda. A csapat valamennyi játékosa pályára léphetett a közönség vastapsa közepette, így a balesetéből felépült klasszisa, Éles József is. Szebbnél szebb találatokkal kápráztatták el közönségüket pásztorék, különösen a legtöbb gólt, szám szerint hetet szóró Mirza Dzomba volt elemében. Végeredményben a Fotex könnyedén 29-13-ra nyert, így két forduló után százszázalékosan áll csoportjában.

Jegyzőkönyv
Veszprém-Chambéry (francia) 29-13 (13-5)
Veszprém, 2500 néző, V: Forbord, Jörstad (norvég)
gólszerzők: Dzomba 7, Saracevic 6, Pásztor, Diaz, Perez, Jovic 3-3, Zsigmond 2, Iváncsik, Éles 1-1, illetve Busselier, Moszkalenko, Narcisse, Delric, Molliex 2-2, B. Gille, G. Gille, Munier 1-1
Hétméteres: 2/2, illetve 7/2
Kiállítások:í/b> 8, illetve 8 perc
Piros lap: G. Gille (54.)