Újabb remek soproni diadal az Eoroligában

2001.12.12. 20:20
A GYSEV-Ringa csapata remekül játszva, közel negyven ponttal verte Euroliga találkozón a Parma együttesét. Az olasz gárda néhol kiméletlenül játszott, így a parádézó Baloghot már a 15. percben lekellett cserélni. Ám sem ez, sem a két olimpiai bajnok nem menthette meg a talján alakulatot a kiütéses vereségtől.
Szerda este hazai közönsége előtt lépett pályára, a félelmetes hírű idegenlégiósokkal felálló Lavezzini Basket Parma együttese ellen a GYSEV -Sopron női kosárlabda csapata. Az ellenfél 1990-ben és 93-ban diadalmaskodott a Ronchetti -kupában, míg 94-ben, 95-ben és 1997-ben második helyen végzett ugyanebben a sorozatban. Tavaly azonban ismét a csúcsra értek a második számú kupában, ám ez sem volt elég, így leigazolták az amerikai válogatott centerét Jolanda Griffith-t.

Rajta kívül még az irányító, portugál Ticha Penicheiro és az úgyszintén amerikai Delisha Milton számít igazi sztárnak, az olasz klasszisok között. Idén kimondva - kimondatlanul az Euroliga -győzelem a célja az olasz együttesnek. Ehhez azonban a soproni hölgyeken át, vezet az útjuk.

Két negyed alatt több mint húsz pontos előny

Büntetőből a hazaiak szerezték meg a vezetést, ám az itáliai hölgyek gyorsan fordítottak. A magassági fölényben lévő taljánok ellen Farkas Sándor együttese távoli dobásokkal kísérletezett. Az első percekben Balogh "vitte hátán" a csapatot, ám a palánk alatt a lepattanók, sorra a magasabb vendégeké voltak. Ennek ellenére azonban mégis három pontos soproni előnnyel zárult az első tíz perc. 18-15.

A második negyedben parádésan kezdtek a hazaiak, minek következtében gyorsan tíz pontra nőtt a különbség. Így nem volt meglepő, hogy két perc alatt a remekül játszó Balogh és Eördögh is akkora pofont kapott, hogy mindkettejük szája elkezdett vérezni. Az olaszok egyre többet foglalkoztak a birkózással - ebbe jobbak is voltak -, a hazaiak azonban maradtak a kosárlabda mellett - ebbe Seresék voltak jobbak -, így a félidőben több mint húsz pont (55-33) volt a GYSEV előnye.

Balogh nélkül is parádézott a Sopron

Kovacova duplájának köszönhetően ez az előny szinte azonnal a kezdés után nőtt. Az olaszok a továbbiakban is pankrátorokat megirigyelve "küzdöttek", a soproni hölgyek pedig eközben szórták a kosarakat. A negyed döntetlennel zárult, ami hatalmas szó, hiszen a csapat vezére Balogh, nem is lépett pályára ebben a tízpercben.

A negyedik negyedre teljesen szétesett a világklasszisokkal felálló Parma játéka, a soproni csapat egyértelműen felőrölte ellenfele erejét. Ezek után, nem is volt meglepő, hogy az utolsó öt percben a közönség vastapsa és "ollézása" mellett zajlott a végjáték. Az utolsó percekre csupán egyetlen kérdés maradt: meglesz-e a 100 pont? Nos ez végül nem lett meg, de a hazai csapat, így is minden dicséretet megérdemel, nem csak a parádés játék miatt, hanem azért is, mert nagyon fegyelmezetten játszott, nem vette fel az olaszok verekedését.

Külön dicséret jár az összes játékosnak, akik túltették magukat a szenzációsan játszó Balogh kiesésén, és igazi csapatként verték a többek között két olimpiai bajnokkal felálló Parmát. A 39 pontos győzelem hűen tükrözi az ezen a napon a két csapat közti különbséget. Így Farkas Sándor együttese továbbra is száz százalékos az Euroliga csoportjában.

GYSEV-Ringa Sopron - Lavezzini Basket Parma 94-55 (18-15, 37-18, 14-14, 25-8)
Sopron, 2500 néző, V: Bubalog (jugoszláv), Dadugin (orosz)

Pontszerzők: Seres 6/6, Balogh 18/3, Eördögh 2, Vilipic 19, Kovacova 8, Zirkova 14/6, Dénes 7/3, Bevilaqua 9/3, Török 9/3,
illetve
Schiesaro 4, Gardellin 9/9, Nicosia 1, Penicheiro 9, Milton 21, Costalunga 2, Griffith 7, Magaddino 2