Június: Kokó padlón

2002.01.02. 11:37
Két jelentős eseménynek adott helyt Budapest júniusban: a vízilabda Európa-bajnokságnak, valamint Kovács István ökölvívó világbajnoki címmérkőzésének. A Margitszigeti pólóstalálkozó magyar érmeket hozott, a női válogatott az elő helyen végzett, a fiúk pedig a bronzéremig jutottak. Nem sikerült viszont Kokó címvédése a Kisstadionban, miután az argentin Chacón hatodik menetben végleg pdlóra küldte az Universum bokszolóját.
Vb-selejtezők: verség és győzelem

Négy napon belül két világbajnoki selejtező mérkőzést vívott a magyar labdarúgó válogatott. Elsőként bukaresti Ghencea-stadionban szenvedtek sima, 2-0-s vereséget Romániától a mieink. A hazaiak góljait a mindössze húszesztendős Marius Niculae szerezte. Hazai pályán már jobban ment a játék Bicskei Bertalan szövetségi kapitány tanítványainak: a Népstadionban Grúzia legjobbjait verték 4-1-re a két gólt szerző Korsós Attila valamint Mátyus és Sebők találataival.
Terjék vezérletével legyőztük Grúziát

Lisztes Brémába szerződött

Még a Grúzia elleni világbajnoki selejtező előtt hozták nyilvánosságra, hogy a magyar válogatott középpályását, Lisztes Krisztiánt a Bundesliga hetedik helyén szereplő Werder Bremen csapatához szerződik. A Ferencváros egykori játékosa a kezdeti gyengébb játék után alaposan belelendült, és szezon végére a német bajnokságban menetelő Werder egyik legjobbjává nőtte ki magát.
Lisztes Krisztián Brémába igazolt

A Colorado az NHL-bajnoka

A Colorado Avalanche csapata nyerte a Stanley Kupát az észak-amerikai jégkorong-bajnokságban. A denveriek a finálé mindent eldöntő hetedik összecsapásán hazai pályán 3-1-re verték a címvédő New Jersey Devils együttesét, így 4-3- összesítéssel szerezték meg az NHL legjobb gárdáját megillető serleget.
A Colorado nyerte a Stanley Kupát

Kuerten és Capriati nyert a Roalnd Garroson

A világelső brazil Gustavo Kuerten négy szettben, 6:7, 7:5, 6:2, 6:0-ra verte a tizenharmadik helyen kiemelt spanyol Corretját a Roland Garros döntőjében, így pályafutása során harmadszorra diadalmaskodott a párizsi nyílt teniszversenyen.

A nők fináléja még izgalmasabban alakult, hiszen a belga Kim Clijsters két óra húsz perces csatában 1:6, 6:4, 12-10-re alulmaradt az idén nagyszerű formába lendült Jennifer Capriati ellen. Capriati ezzel az Austral Open diadala után a második Grand Slam tornán is a legjobbnak bizonyult. Magyar sikernek is örülhettünk Párizsban: Mandula Petra a legjobb nyolc közé jutott a hölgyek versenyében, ahol a későbbi döntős Clijsters állta útját.
Kuerten harmadszor a Roland Garros trónján

Kokót kiütötte Chacón

Kovács István, az Universum Box Promotion ökölvívója elveszítette a Boksz Világszervezet (WBO) pehelysúlyú világbajnoki övét. A Kisstadionban, tizenötezer néző előtt vívott összecsapáson kihívója, az argentin Pablo Chacon az ötödik menetben kétszer is padlóra küldte magyar vetélytársát, majd a hatodik menetben kiütötte az addigra már megrendült Kokót. Jobban sikerült Erdei Zsolt első magyarországi fellépése, aki ötödik profi mérkőzésén az ukrán Gerasenkót múlta felül.
Chacón kiütötte Kokót

Pólóünnep a Margitszigeten

Nagy közönségsikert és magyar érmeket hozott a Margitszigeten megrendezett vízilabda Európa-bajnokság. A hölgyeknél az aranyérmet a Faragó Tamás által dirigált magyar csapat szerezte meg, amely a döntőben Olaszországot verte 7-3-ra. Az olimpiai bajnok férfi válogatott nem tudta megismételni az utóbbi két kiírásban aratott győzelmét, miután az eldöntőben Kásásék Olaszországtól kaptak ki 8-7-re. Kemény Dénes tanítványai végül a horvátok elleni 12-9-es győzelemmel kivívott bronzéremmel vigasztalódtak, az Eb-elsőség pedig a jugoszlávoké lett, akik a fináléban az olaszokat verték 8-5-re.
Eb-megnyitó: 'Európa egy szigeten'

Megvédte címét a Lakers

A Los Angeles Lakers megvédte bajnoki címét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). A kaliforniai együttes a finálé ötödik összecsapásán a 29 pontot szóró Shaquille O'Neal és a 26 pontig jutó Kobe Bryant nagyszerű teljesítményével 108-96-ra győzött az Alan Iverson által vezérelt Philadelphia 76ers otthonában, és 4-1-re megnyerte a párharcot.
Előny a Lakersnél

A franciáké lett a Konföderációs Kupa

A világ- és Európa-bajnok francia labdarúgó-válogatott a Konföderációs Kupát is begyűjtötte. A tartalékos csapattal felálló gallok a döntőben a házigazda Japánt múlták felül 1-0-ra. A finálé egyetlen gólját Patrick Vieira szerezte. A mindössze negyedik helyen végzett brazil válogatott szövetségi kapitánya, Emerson Leao a torna után lemondott, helyére Luiz Felipe Scolarit nevezte ki a szövetség vezérkara.
A franciák Ázsiában is verhetetlenek voltak