Hewitt újabb Grand Slamet nyerhet

2002.01.14. 09:22
Az ausztrálok abban bíznak, hogy a férfiaknál hazai győzelem születik a melbourne-i nemzetközi, hiszen huszonhét év óta most van erre a legnagyobb esélyük. Az ausztrál Hewitt ugyanis az élen áll a világranglistán. A hölgyeknél miután nem indul a világelső Davenport, Capriati és Hingis is bízik a végső sikerben.
Az ausztrálok talán még sohasem reménykedtek annyira abban, hogy megtörik a huszonhét éve tartó rossz sorozat, mint most. Hazai győztest szeretnének ugyanis ünnepelni. A világranglistán jelenleg Lleyton Hewitt áll az élen, aki ugyan bárányhimlős volt pár hete, de már kigyógyult belőle, és neki is minden vágy az, hogy Newcombe győzelme után ismét ausztrál foglalja el a trónt.

Sampras legyőzte a bemutatón a tavalyi győztes Agassit

Lleyton Hewitt
A huszonegy éves Hewitt tavaly elképesztő jó évet produkált, hiszen hat tornán nem talált legyőzőre, emellett talán a legfontosabb, hogy - imponáló játékkal - megnyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot. Egyébként Rod Laver óta nem fordult elő, hogy ausztrál a világranglista első helyéről vághat neki a küzdelemnek. Szóval, az elsőszámú esélyes mindenképpen ő.

Vetélytársak persze akadnak szép számmal. Elég csak a tavalyi győztest, André Agassit említeni, aki ugyan kikapott Pete Sampras ellen a melbourne-i bemutatón, de róla tudjuk, amikor kell, akkor fog nagyot alakítani. Sampras is nagyon bízik benne, hogy még egyszer nem fordulhat elő vele az a csúfság, mint tavaly, hogy már a nyolc közé jutásért kiesik.

Mire lesznek képesek az oroszok?

Rajtuk kívül még ott vannak a franciák, akik közül tavaly ketten is - Grosjean és Clément - a négy közé jutottak, és a Davis Kupa döntőjében épp az ausztrálokat viccelték meg. És itt vannak még az oroszok: a két évvel ezelőtti döntős Kafelnyikovot sem szabad kihagyni, bár talán még ő is meglepődne, ha most a fináléig menetelne, nem különben Szafin, aki a kiugrás kétezres éve után igencsak visszaesett.

A jelenleg második helyezett brazil Kuerten igazán nem érzi jól magát Melbourne-ben, de hát nyert ő már ilyen felületen, mégpedig a kétezres világbajnokságon. Így hát, ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, ki lehet a befutó.

Capriati ismételni akar, Hingis három év után nyerni

A hölgyeknél a tavalyi győző, Jennifer Capriatinak talán könnyebb dolga lesz, ha meg akarja védeni a címét. A világelső Lindsay Davenport ugyanis távolmarad az eseménytől, a napokban műtötték meg a térdét. A svájci Martina Hingis azonban újult erővel készül kisebb kihagyása után, és vitathatatlan szándéka, hogy három év után újra Grand Slamet nyerjen. Épp Ausztráliában aratta utolsó sikerét, ám azóta két finálét bukott el.

Pénzdíjak
Férfi és női egyes:
Győztes: 1 millió ausztrál dollár (tavaly: 830 500)
Döntős: 500 000 (415 250)
Elődöntősök: 250 000 (207 900)
Negyeddöntősök: 125 000 (106 150)
Nyolcaddöntősök: 62 500 (56 760)
3. forduló: 38 400 (32 450)
2. forduló: 23 400 (19 800)
1. forduló: 14 980 (12 790)
Összesen: 10 644 058 (9 023 180)
(1 ausztrál dollár=143 forint)

A Williams-nővérek is alighanem beleadnak apait-anyait, annál is inkább, mert ez a trófea még hiányzik gyűjteményükből. A belga "tinik" - Clijsters és Henin - is az átütő sikerre vágynak, jóllehet Heninnek már az első körben nehéz dolga akad, hiszen az orosz Kurnyikován kell túllépnie. Szelest sem szabad elfeledni az esélyek latolgatásakor.

Várhatóan negyven fok lesz

A legboldogobbak persze akkor lennénk, ha valamelyik magyar a négy közül is képes lenne beleszólni a végküzdelmekbe, de ez egyelőre még csak ábránd. Igaz a negyven fokban ábrándok, délibábok sem ritkák.