Háromszor már nyert a PriceWaterhouse az olimpián

2002.02.07. 13:56
A PriceWaterhouseCoopers, a világ legnagyobb tanácsadó cége készítheti az olimpiai megvalósíthatósági tanulmányt. A cég magyarországi vezetője, dr. Bienerth Gusztáv kiemelte, hogy az elmúlt néhány olimpiarendezésnél jelen voltak. Az igazgató és Fürjes Balázs miniszteri biztos is hangsúlyozta: csakis 2012-re készülnek, és reális esélyt látnak a győzelemre.
Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban jelentette be, hogy Magyarország harcba száll az olimpiarendezésért. Az időpontot is megjelölte, és azóta felgyorsultak az események. Aláírásgyűjtés indult az olimpiáért, emellett a február elején a PriceWaterhouseCoopers 395 milliós megbízást kapott a megvalósíthatósági tanulmány július 31-i elkészítéséért.

Csak Budapesttel vannak kapcsolatban az angolok

Az angol cég jó ismerős a magyar sportban, hiszen a francia Bouygues, a BS építője is rajtuk keresztül került képbe, és nyerte el a sportcsarnok felépítésére kiírt pályázatot. A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón a vállalat magyarországi vezérigazgatója, dr. Bienerth Gusztáv kijelentette: eddig egyetlen más pályázóval sem állnak kapcsolatban, csak Budapesttel.

Azt is hozzátette, hogy az elmúlt évtizedekben jó néhány ötkarikás játék szervezőbizottságának tanácsokat adtak. 92-ben Barcelonában, 2000-ben Sydneyben, és 204-ben Athénban tevékeny részt vállaltak, vállalnak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem nyertek mindig, de az elveszített csatákból is tanultak, levonták a konzekvenciákat. (Athén 96-os vereségében nem voltak benne.)

A barcelonai példa tanulságai

Bienerth azt is megjegyezte, hogy az elsődleges cél a 2012-es rendezés, semmiképpen nem a tapasztalatszerzés lesz az irányadó. Bienerth kiemelte: Magyarország előtt Barcelona lehet a példa, hiszen a katalán város vezetői fejében tíz évvel a rendezés előtt fogant meg az ötlet, három évre rá megkapták a jogot - igaz ebben alighanem az akkor NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch is jelentősen segédkezett -, 86-ban uniós tag lett Spanyolország, amelyik döntő lökést adott a rendezés gördülékeny lebonyolításához.

Bienerth azt is hangsúlyozta: mindenképpen az a cél, hogy valamennyi épülő, és építendő létesítmény száz százalékosan utóhasznosítható legyen. Hozzátette: a valós költségek a tanulmányból derülnek ki.

2004-ben már nem lehet lobbizni a rendezésért

Fürjes Balázs az olimpia miniszteri biztosa ezek után kifejtette, hogy azért az angol cégre esett a választásuk, mert a legmélyebb szakmai koncepcióval álltak elő. Fürjes azt sem titkolta, hogy azért kezdődött már meg most a "kampány", mert 2003 decembere után - ez az utolsó határidő a pályázat benyújtására -, már nem lesz alkalmuk lobbizni a magyar rendezés érdekében. Mi több, nem is nézik jó szemmel a NOB elöljárói, ha a Magyarország diplomáciai lépéseket tesz. Salt Lake City is fontos hely lesz e tekintetben.

Március negyedikétől hetente kívánják tájékoztatni a sajtót arról, hogy milyen munkálatokkal végeztek az adott periódusban. A miniszteri biztos megnyugtatta az adófizetőket is. Szerinte, ha már uniós tagok leszünk, akkor központi forrásokból is lehet igényelnünk - Athénban például egyharmad ez az arány -, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy nem kizárólag Magyarország finanszírozza a beruházásokat.

Reális az esély a sikerre

Azt sem rejtette véka alá, hogy a legfontosabb időpont 2004 nyara lesz, hiszen a kandidálók közül akkor emelik ki az öt legérdemesebbet - a pillanatnyi helyzet szerint tizenöt vetélytárssal kell számolni -, akik közül 2005-ben döntik el ki lesz a házigazda. Mindkét vezető úgy véli: reális az esély arra, hogy ebben az öt városban helyet kapjon Budapest, mint ahogy arra is, hogy a végső győzelmet megszerezze.