Aranygóllal úszott el az Alba Volán Interliga győzelme

2002.02.27. 21:01
A szlovén Olimpija Ljubljana nyerte a jégkorong Interligát, miután a sorozat döntőjének visszavágóján 5-3-ra kikapott a székesfehérvári Alba Volán gárdájától. A rendes játékidő 5-2-es fehérvári sikert hozott, így - mivel Szlovéniában 4-1-re az Olimpija győzött- hosszabbítás következett. Ez vendégeknek hozott szerencsét: a rájátszás első percében lőtt aranygóllal végül megnyerték a ligát.
Befejezéséhez érkeztek a közép-európai jégkorongcsapatok bajnokságának, az Interligának a küzdelmei. A sorozat fináléjába a a címvédő szlovén Olimpija Ljubljana é a magyar bajnok Alba Volán-FeVita jutott. Az első meccsen a szlovének nyertek 4-1-re, ezért a fehérváriaknak a végső diadalához legalább négy gól különbséggel kellett volna nyerniük.

Alig kezdődött el a mérkőzés, a harmadik percben máris megszerezhette volna a vezetést a hazai gárda, de Kovács hiába csent el egy korongot emberhátrányban, ziccerét a vendégek kapusa bravúrral hárította. Ám, ahogy mondani szokás: ami késik, nem múlik, és négy perc múlva Ocskay jóvoltából már Alba Volán előnyt mutatott az eredményjelző tábla (1-0). Minden adott volt tehát a jó folytatáshoz, de a közönség hiába várta kedvenceitől az újabb találatokat. Sőt, a hajrában Zagar révén kiegyenlített az Olimpija (1-1).

Ledolgozta hátrányát a hazai csapat

Szerencsére nem szegte kedvét a fehérvári csapatnak, hogy az első felvonásban nem sikerült közelebb kerülniük a végső győzelemhez. Lendületesen, ötletesen, és ami döntő, eredményesen támadtak a második húsz perc elején. Kilenc perc alatt háromszor zörgették meg a szlovén válogatott Ulcar hálóját, mellyel összesítésben ledolgozták hátrányukat. Gröschl nyitotta meg a gólok sorát a 23. percben, majd három perc múlva Palkovics lőtte ki a rövid sarkot, végül Orsó emelt közelről az elfekvő kapus felett a kapuba (4-1). A hazaiak nem csak támadásban, hanem védekezésben remekeltek: sikerült még egy kettős emberhátrányt is kivédekezniük.

Aranygól döntött

Az utolsó periódusban az újabb hazai gólok helyett meglepetésre a Ljubljana szerzett újabb találatot a 43. percben, így a fehérváriaknak ismét futhattak az eredmény után. A kapaszkodás sikerrel ját, Majoross három perccel a kapott gól után visszaállította a háromgólos különbséget (5-2). Mivel több gól már nem esett a rendes játékidőben, hosszabbítás döntött a liga-győzelemről.

Megvédte címét az Olimpija

A szabályok szerint négy-négy mezőnyjátékos állt szemben egymással az első találatig tartó rájátszásban. Az első percben Palkovics egyedül vezethette a kapura a korongot, de kimaradt a helyzet. A túloldalon a ljubljanaiak jobban céloztak és - akárcsak a Dunaferr elleni elődöntőben- beütötték az aranygólt, mellyel megnyerték az Interliga 2001/02-es kiírását (5-3).

Interliga, döntő, visszavágó:
Alba Volán-Olimpija Ljubljana (szlovén) 5-3 (1-1, 3-0, 1-1, 0-1), hosszabbítás után
A magyar csapat gólütői: Ocskay, Gröschl, Palkovics, Orsó, Majoross
Győztes: a Ljubljana 7-6-os összesítéssel (az idegenbeli gólok nem számítottak).