Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kutyáját okolja a doppingoló kerékpáros

2002.03.07. 15:03
Frank Vandenbroucke, belga profi kerékpáros szerint az elmúlt héten, egy rendőrségi házkutatás során a lakásán talált nagy mennyiségű doppingszert nem ő, hanem az azóta elpusztult kutyája szedte. Ha a bíróság nem fogadja el érvelését, akkor akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik a két éve Világ Kupa viadalt nyert versenyzőt.
Ha egy sportoló lebukik a doppingvizsgálaton, általában igyekszik megmagyarázni a lehetetlent. A lehető legelképesztőbb okokat találják ki, a kifogásoknak mindössze adott versenyző fantáziája szab határokat. Vannak persze adott sémák, melyeket mindig elő lehet húzni a tarsolyból: leggyakrabban asztmára, hátfájásra és ki tudja, milyen betegségre szedett gyógyszer mellékhatásaira hivatkoznak.

A merészebbek felháborodottan csalást emlegetnek (összecserélték a mintákat, mindenféle port tettek italba, ételbe stb), míg a kevésbé leleményesek struccpolitikát folytatva egyszerűn a eltűnnek a érdeklődők tekintetei elől (ld. Mühlegg).

A kerékpáros magyarázata

Frank Vandenbroucke
Ha a fantáziadús magyarázatokat egy képzeletbeli zsűri osztályozná, akkor alighanem Frank Vandenbroucke belga profi kerékpáros vinné el a pálmát, aki szerint a lakásán talált doppingszerek jelentős részét kutyája szedte. "A clenbuterol nevű doppingszer az azóta elpusztult kutyámnak kellett, a morfiumot a tavalyi kartörésem után írták fel nekem, az EPO pedig bontatlan csomagban volt" - közölte a 27 éves versenyző, akivel csapata, a Domo azonnali hatállyal szerződést bontott.

A klub szóvivője egyelőre kissé szkeptikusan nyilatkozott a kerékpáros a bűnösségéről, csupán annyit jegyzett meg, hogy amennyiben a gyanú alaptalannak bizonyul, visszaveszik Vandenbroucke-ot. Azonban ha bebizonyosodik bűnössége, akkor a bíróság egy hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

Balszerencsés lebukás

A belga versenyző egy hete bukott le, számára meglehetősen balszerencsés körülmények között. Egy járőr gyorshajtás miatt igazoltatta Vandenbroucke orvosát, Bernard Sainzot, akinek átkutatott autójában nagy mennyiségű amfetaminra bukkantak. A doktor akkor bevallotta, hogy a szereket Vandenboucke-nak vitte.

Börtön fenyegeti a versenyzőt

Innen már nem volt megállás, beindult az igazságszolgáltatás gépezete: a rendőrök az orvost letartóztatták, a kerekpárost ugyan a kihallgatás után elengedték, ám nem úszta meg ennyivel: továbbra is tiltott szerek birtoklásával vádolják a versenyzőt. Egyesülete, a Domo sem kegyelmezett, a csapat vezetősége azonnali hatállyal elbocsátotta Franck Vandenbroucke-ot.

Vandenbroucke 1998-ban és 1999-ben érte el legjobb eredményeit, előbb megnyerte a Paris-Nice, majd egy évvel később a Világ Kupa-sorozatba tartozó Liege-Bastogne-Liege viadalt. Ezt követően azonban visszaesett, és alig indult versenyen. Az 1974-ben született kerekes korábban a Lotto, a Mapei, a Cofidis és a Lampre alkalmazásában állt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!