Kikapott a Pécs és a Sopron az Euroligában

2002.03.19. 21:17
Vereséget szenvedett a GySEV-Ringa együttese Rózsahegyen a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének első mérkőzésén. A találkozón döntőnek bizonyult a második negyed, amit 17 ponttal nyert meg szlovák bajnok. Kikapott a másik, még versenyben lévő magyar együttes, a Mizo-Pécs VSK is: a baranyaiak afrancia valenciennes otthonában szenvedtek ötpontos vereséget. A második mérkőzéseket csütörtökön játsszák Sopronban és Pécsett.
A csoportmérkőzések befejezése után már egyenes kieséses rendszerben folytatódott a női kosárlabdázók Euroligájának küzdelmei. A párharcok két nyert mérkőzésig tartanak, és elsőként a csoportban előkelőbb helyen végzet együttes játszhatott otthon (a második mérkőzéseket - felcserélt pályaválasztói joggal- csütörtökön, míg az esetleges harmadik összecsapásokat a jövő hét csütörtökén játsszák). Így a még versenyben lévő két magyar gárda, a Mizo-Pécsi VSK és a GySEV-Ringa is idegenben debütált a Final Fourért folyó párharcban: a baranyaiak Valenciennes-ben, míg a soproniak Rózsahegyen készültek

Nehéz mérkőzés elé nézett a GySEV Ringa, hiszen ahhoz Ruzomberokhoz látogatott, amely az idei kiírásban mindössze egy vereséget szenvedett hazai pályán, - a Bourges tudott nyerni Rózsahegyen - és legyőzte többek között a PVSK-t is.

A rózsahegyiek igazolták is félelmetes hírüket, és már rögtön a mérkőzés elején magukhoz ragadták a kezdeményezést. Szerencsére a mieink nem ijedtek meg a saját árnyékuktól és a meglehetősen góldús első negyedet- összesen ötven pontot dobtak a csapatok- sikerült döntetlenre hozniuk (25-25).

A folytatásban egyre inkább elhúzott a hazai gárda (utólag könnyen megállapítható: itt úszott el a mérkőzés)- amely többször átlépte a lélektanilag fontos tízpontos határt- és félidő végén már 55-38-ra vezetett a négyezer szlovák néző legnagyobb örömére.

A harmadik negyedben még egyszer utoljára felcsillant a felzárkózás reménye, hiszen Baloghék először nyertek negyedet a mérkőzés során, de a hajrá ismét a hazaiaknak sikerült jobban. Megközelítették a 100 pontot is, de 96- 79-után már csak soproni kosarak születtek, így végeredményben a Ruzomberok 96-83-ra győzött, amely azt jelenti, hogy összesítésben 1-0-s előnnyel várhatják a csütörtöki soproni visszavágót.

Eredmény
negyeddöntő 1. mérkőzés:
Ruzomberok (szlovák) - GYSEV-Ringa 96-83 (25-25, 30-13, 19-23, 22-22)

Rózsahegy, 4000 néző, V: Atanaszov (bolgár), Bachanski (lengyel)
Pontszerzők: Bogojevic 26, Mandic 23/6, Vesel 15/3, Alessandra 13, Pavlickova 11, Bielikova 8/3, illetve Balogh 22/3, Kovacova 18, Zirkova 15, Vilipic 15, Seres 4, Eördögh 4, Dénes 3/3, Bevilaqua 2
A második mérkőzést csütörtökön 18 órától Sopronban rendezik.

Kikapott a Pécs is

A másik magyar együttes, a MiZo-Pécsi VSK is hasonlóan nehéz feladat előtt állt, hiszen a Rátgéber László tanítványai a végső győzelemhere is esélyes, francia Valenciennes-hez látogattak. A magyarok reményét leginkább az éltette, hogy immár a nemzetközi színtéren is bemutatkozhatott a gárda új szerzeménye, az orosz klasszis, Marija Sztyepanova. Az első felvonásban bár végig a hazaiaknál volt az előny 8-7 (Iványi triplája után), 10-8-ra is vezettek, ám nem tudták leszakítani a mieinket. Főleg a kihagyott büntetőket sajnálhatták a baranyaiak: Tuvics és Sztyepanova egyaránt két-két alakalommal hibázott (20-16).

A második negyedben egyre jobban belelendült a vendégcsapat és Csák hárompontosával már egy pontra megközelítették a franciákat (24-23) Sőt, Pechova találataival egy perccel a szünet előtt utolérte ellenfelét pécsi gárda (32-32) Az utolsó másodpercekben Iványi még végtelen nyugalommal beszórt két büntetőt, így maradt az első húsz perc után a döntetlen (36-36).

Aligha mondott túl sok szépet a hazaiak szakvezetője az öltözőben, mert tanítványai igencsak felpaprikázva kezdték a második játékrészt. Alaposan meglepték a MiZót, és elhúztak 47-40-re. A negyed közepén az egyre magabiztosabban dobó Sztyepanova vezérletével feltámadtak a mieink, és egy 7-0-ás sorozatot produkálva ismét feljöttek a játékrész végére (62-58).

A záró tíz perc első fele leginkább a kimaradt pécsi ziccerről maradt emlékezetes: több alakalommal is biztos pontnak látszó dobásokat hibáztak el a pécsi hölgyek (70-64). Hiába dobott Ujvári nagyszerű betörés után kosarat, egyre több, egyébként könnyedén elkerülhető hiba csúszott a magyarok játékába (73-65). Ekkor szándékos szabálytalanságot fújtak a bírók a franciák palánkja alatt, és lehetősséggel éltek is Iványiék: két büntető mellett a visszakapott labdából is sikerült kosarat szerezni (73-70).

Az utolsó percre ötpontos előnnyel érkezett a Valenciennes és gyakorlatilag végig kijátszva (!) a hátralévő időt, megtartották előnyüket, és megnyerték a mérkőzést ( 75-70). A visszavágó - akárcsak Sopronban - csütörtökön, 18 órakor kezdődik.

Eredmény
negyeddöntő 1. mérkőzés:
Valenciennes (francia)-Pécsi VSK 75-70 (20-16, 16-20, 25-22, 14-12)
Valenciennes, 3500 néző, V: Leemann (svájci), Yesiloglu (török)
Pontszerzők: Lawson 26/6, Wauters 17/3, Feaster 10/6, Fijalkowski 10, Béres 8, Le Drean 2, Sauret 2, illetve Iványi 13/3, Csák 12/3, Tuvic 10/3, Károlyi 10/6, Sztyepanova 10, Ujvári 6, Pechova 4, Delmis 3/3, Keller
A második mérkőzést csütörtökön 18 órától Pécsen rendezik.
Rátgéber László vezetőedző: "A hajrában úgy éreztem, hogy meg tudjuk fordítani a mérkőzést, de néhány apró hiba miatt mégis vesztettünk. Jövő héten visszajövünk Valenciennes-be!"