2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Hét év börtön járhat az olimpiai bajnok elgázolásáért

2002.04.05. 13:21
Az Egyesült Államok legidősebb olimpiai bajnoka autóbalesetben lelte halálát, miután egy ittas személy beleszállt autójába. A 91 éves Jack Shea belehalt sérüléseibe, a később ugyancsak olimpiai elsőséget szerző unokája, Jim Shea neki ajánlotta aranyérmét.
Két héttel a februári Salt Lake City-i megnyitása előtt került napvilágra a szörnyű hír: az Egyesült Államok legidősebb olimpiai bajnoka életét vesztette. Jack Shea a 32-es Lake Placid-i olimpián kétszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, előbb az 500 majd az 1500 méteres gyorskorcsolyázásban.

Precedens értékű ítélet lenne

Jim Shea
Shea fia, Jim eredmények tekintetében ugyan elmaradt édesapjától neki érmet sem sikerült nyernie 64-ben, ám három alpesi versenyszámban is rajthoz állhatott. Jack Shea unokája azonban ismét a csúcsra - Salt Lake Cityben szkeletonban nem talált legyőzőre -, a nagypapa azonban már nem érhette meg mindezt tragikus halála miatt.

Pedig a szervezők terveiben az is szerepelt, hogy megnyitóünnepségen ő is fellép családjával együtt. Az autóbaleset viszont keresztül húzta a számításokat. A nyomozás a napokban zárult le, és megállapították, hogy Herbert Reynolds, aki belerohant a bajnok autójába, ittasan vezetett. Emiatt vesztette uralmát a jármű felett, és ily módon okozta a 91 éves Shea halálát.

Ezért akár hét évi börtönbüntetésre ítélhetik, hiszen gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. Precedens értékű ítélet lenne, ha a büntetési maximumot kapná meg Reynolds.