KEK-győztes a Vasas pólócsapata

2002.04.13. 22:25
Jóllehet már az első hét percben "eladta" háromgólos előnyét a Vasas a KEK fináléban, a következő három negyedben tartották a lépést Kószék a Mladost Zágrábbal. Mi több, a hazaiaknak csak az utolsó másodpercekben sikerült a hosszabbítást kiharcolni. A ráadásban az Európa-bajnok Varga Tamás találata döntött.
Három hete a vízilabda KEK-döntő első mérkőzésén nagyszerűen játszott a Vasas csapata, és magabiztos, 6-3-as győzelmet aratott a Mladost Zagreb ellen. Akkor azonban már sejteni lehetett, hogy még egyszer olyan gyengén nem képes játszani a félelmetes hírű, és Európa legeredményesebb együtteseként elkönyvelt horvát gárda. Ebből adódóan a Vasasnak nem lehetett jottányi oka sem az elbizakodottságra, de hát pontosan tudták ezt maguk a játékosok is.

5-1-re is vezettek a horvátok

A találkozó úgy kezdődött, ahogy a legrosszabb álmaiban gondolhatták a szakvezetők. A Mladost két zseniális Csomakidze megmozdulás után 2-0-ra elhúzott, és míg az angyalföldiek kihagyták az emberelőnyöket, addig a hazaiak belőttek egyet még a negyed végén, vagyis már az első hét perc odalett a keservesen összehozott háromgólos vezetés.

A második negyedben aztán némiképp magához tért a magyar csapat, de akkor is csak annyira, hogy tartsa a lépést a horvátokkal. Varga Dani révén végre gólt is sikerült szerezni, de a félidőben 4-1-et mutatott az eredményjelző. A mieink centerjátéka hiányos volt, az olimpiai bajnokok közül, csak Kósz hozta a formáját - nagyszerűen védett - Vári és Székely sorsdöntő helyzetekben hibáztak.

A kihagyott négyes ellenére a Vasas nyert

Ám még semmi sem volt veszve, hiszen a két negyedet hacsak egy góllal is sikerül megnyerni, akkor a Vasas viheti haza a trófeát. A harmadik negyed nem úgy indult, hogy ez sikerülhet. Herceg második góljával ugyanis már négy volt a két csapat a különbség, ám Vindisch Varga Zsolt, majd Varga Tamás összekapta magát, és hitet adott a többieknek, hogy nincs még elveszve semmi. A Vasas 5-4-re felzárkózott, és ha kapott is még egy gólt, ez volt az első olyan negyed, amelyikben nem maradt alul.

A záró hét percben kevéssel a végső dudaszó előtt Stritof háromra növelte a hazaiak előnyét, a Vasas pedig ismét nem ért el gólt, Varga Zsolt négyest hagyott ki. Így jöhetett a hosszabbítás. A ráadást a mieink bírták jobban idegekkel, a horvátok két emberelőnyt is elpuskáztak. Varga Tamás azonban nagy gólt lőtt, és ezzel hét év után a Vasas újra KEK-et nyert. Érdekesség, a csapat két olimpiai bajnoka, Székely és Vári nem talált a kapuba, ennek ellenére megnyerte összesítésben egy góllal a finálét a Somossy-csapat.

KEK-döntő, visszavágó:
Mladost Zagreb (horvát)-Vasas 7-5 (3-0, 1-1, 2-3, 1-0, 0-1, 0-0)
Zágráb, v: Hasszekioglu (görög), Petronelli (olasz)
Gólok: Csomakidze 3, Herceg 2, Rogin, Stritof 1-1, ill. Varga T. 2, Varga D., Varga Zs., Vindisch 1-1
11-10-es összesítéssel nyertek a mieink

A Bajnokok Ligájában az utolsó fordulóra került sor, ennek keretében fogadta a Honvéd a korábban félelmetes hírű Becsejt. Mivel a Honvéd már korábban bebiztosította a továbbjutást nem volt tétje az összecsapásnak. Birosék ettől függetlenül biztosan, 12-7-re nyertek. A Budapesten megrendezésre kerülő négyes döntőben így a mieink a Possilipo Napolival mérik össze erejüket, ezt a társulatot erősíti a két olimpiai bajnokunk, Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás.