Nem sikerült a bravúr jégkorongozóinknak

2002.04.21. 17:25
A magyar jégkorong válogatott 6-2-es vereséget szenvedett a magyarországon rendezett divízió I-es jégkorong-világbajnokságon Dániától. Ez azt jelenti, hogy hiába az egész heti bravúros teljesítmény, a mieinknek nem sikerült kiharcolnia az A-csoportba kerülést. A második hely azonban így is minden dicséretet megérdemel.
Rémálom a találkozó elején

Fantasztikus hangulatban kezdődött a Magyarország-Dánia világbajnoki záró találkozó, mely az A-csoportba való feljutást volt hivatott eldönteni. Számunkra nem kezdődött túl jól az összecsapás, hiszen az északiak már a 4. percben előnybe kerültek Degn lövése nyomán.

Két perccel később pedig egy belőtt korongba nyúlt rosszul bele, és így került Szuper mögé, a magyar kapuba. A mieinket megzavarta a két gyorsan bekapott gól. Sokat hibáztak, teljesen beszorultak, a dánok sorozatban dolgozták ki helyzeteiket a magyar kapu előtt.

Az első magyar helyzet a 13. percben

A mieink első komoly helyzetére a 13. percig kellett várni, ekkor Simon próbálkozását hatástalanította a dán kapus. Ez lendületet adott a mieinknek, akik ezután több lehetőséget is kialakítottak a dán kapu előtt, ám szépíteni nem sikerült.

A második harmad első percében Palkovics előtt adódott hatalmas lehetőség, azonban a vendégek kapusa ismét hárítani tudott. A mieink nagy iramban kezdték ezt a húsz percet, úgy tűnt csak percek kérdése mikor szerzünk gólt.

Két perc alatt két gólt kaptunk

Sajnos azonban a harmad nyolcadik percében Staal, egy jól eltalált lövéssel, növelni tudta a dán előnyt. A gól ismét megfogta a mieinket, és az eddig megcsodált védekezésünk is csődöt mondott, így fordulhatott elő, hogy Johnsen a kék vonalról egy "pattogós" lövéssel négyre növelte a dán csapat góljainak számát.

A mieink - akik egyébként minden dicséretet megérdemelnek egész heti teljesítményükért - nehezen törődtek bele a megváltozhatatlanba, ennek volt köszönhető, hogy Horváth a kilépő dán játékos után ütött. A jogosan megítélt büntetőt Larssen értékesítette, így a második harmad tizenötödik percére eldöntötték a feljutást.

Tokaji szépít

A magyar csapat a negyed végére kezdett el úgy játszani, ahogy tette az egész tornán, így nem volt meglepő, hogy Tokaji szépíteni tudott. Így kétszer húsz perc után négy góllal vezetett a dán válogatott.

A világbajnokság záró harmadából öt perc telte el, amikor az az Ocskay csökkentette a két csapat közötti különbséget, akinek szereplése az utolsó percig kérdéses volt. A fantasztikus székesfehérvári közönség pedig olyan szurkolásba kezdett, ami minden képzeletet felülmúlt.

Két magyar az All-Star csapatban
Nem ért véget azonban magyar siker nélkül a jégkorong világbajnokság. A torna legjobb együttesébe ugyanis két magyar hokis is bekerült. A torna legjobb kapusa címet Szuper Levente érdemelte ki, míg a csatársorban Ocskay Gábor kapott helyet.

A hangulat minden bizonnyal a magyar kaput védő Budait magával ragadta, aki több bravúros védést is bemutatott. Sajnos azonban ez is kevés volt, mert a 14. percben ismét Staal, ismét egy ragyogóan eltalált lövéssel volt eredményes. Ezzel pedig végleg elszálltak a legvérmesebb magyar remények.

Remek csapat, fantasztikus közönség

Azonban a magyar csapat így is minden elismerést megérdemel. Legyőzték a jóval esélyesebbnek tartott angol és norvég együttest, de sajnos ezen az estén a dánok egyértelműen jobbak voltak. A lefújás után a dánok a jégen ünnepeltek, miközben a magyar szurkolótábor percekig éltette ezüstérmes kedvenceit.

Ahogy a magyar csapat, úgy a minden mérkőzésen emberfelettit nyújtó dunaújvárosi és székesfehérvári közönség is minden dícséretet megérdemel. A magyar válogatott minden egyes meccsén karneváli hangulatot teremtettek, és talán mondható, ez az ezüstérem egy kicsit az övék is.

Jan Jasko: Gratulálok a csapatomnak
Jan Jasko, a magyar válogatott szlovák szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta:
- Már az is csoda, hogy egészen az utolsó mérkőzésig volt esélyünk a feljutásra. A dánok jól felkészültek taktikánkból, nem tudtunk gyors ellentámadásokat vezetni, mert remekül védték a területet. Gratulálok a saját csapatom valamennyi tagjának. Nagy boldogság számunkra, hogy sok szurkolónak okoztunk örömet az elmúlt napokban.