Ritter Árpád Európa-bajnok

2002.05.04. 17:35
Ritter Árpád élete legnagyobb sikerét érte el a Bakuban zajló szabadfogású Európa-bajnokságon. A 74 kilogrammos csepeli versenyző ugyanis imponáló birkózással az első helyen végzett. A fináléban a fehérorosz Gajdarov ellen a hosszabbításban diadalmaskodott a tavalyi Eb-n bronzérmes magyar versenyző.
Már délelőtt sejteni lehetett, hogy ezen a napon igencsak össze kell szednie magát mindenkinek, aki meg akarja verni Rittert. A nyolc között ugyanis elképesztő csatában 3-2-re verte a német olimpiai bajnok Leipoldot - őt fosztották meg a címétől doppingolás miatt -, aki ellen korábban nem sok babér termett a számára.

A hosszabbításra is maradt ereje

Az elődöntőben sem várt könnyű ellenfél rá az orosz Iszagadzsijev személyében - ő Szajtyijevet pótolta -, de ezzel a feladattal is megbirkózott, 3-1-re verte ellenlábasát. A döntőben a fehérorosz Gajdarov ellen is ellenállhatatlan volt, és végső soron meggyőző fölénnyel verte riválisát.

Az első három perc a védekezés jegyében telt el, hiszen annak ellenére, hogy mindkét versenyző térdelő helyzetbe kényszerült, nem született pont. Az összekapaszkodásból azonban a kedvezményezett, vagyis Ritter került ki szerencsésen, egy pontot szerzett.

A szabadfogás fölénybe kerül?

Mivel a szabályok szerint legalább három pontot összegyűjteni a sikerhez, következett a hosszabbítás. Ezúttal Gajdarov volt a kedvezményezett, támadott is, de Ritter remekül kontrázott, ledöntötte a beloruszt, ezzel két pontot és egyben aranyérmet szerzett.

Bánkuti tavalyi budapesti sikere - hosszú éveket kellett rá várni - után tehát a jó széria nem szakadt meg, ez pedig azt is jelzi, hogy a szabadfogás az aranyérmek tekintetében a kötöttfogás fölé emelkedett az utóbbi két évben, hiszen abban a szakágban az idei kontinensbajnokságon mindössze egy ezüstre futotta Deák Bárdos révén a mieink erejéből.

Hat kvóta a vb-re

Különösen örömteli, hogy a hat fős magyar csapat valamennyi tagja megszerezte a szeptemberi, teheráni világbajnokságra szóló kvalifikációt. Bánkuti Zsolt (60 kg) és Dencsik István (66) egyformán a 14., Kiss Tamás (84) a 13., Farkas a 6., míg Aubéli Ottó (120) a 8. helyen végzett.