Elveszítette az EHF Kupa döntőt a Győr

2002.05.20. 22:49
A Ferencváros mellett a másik magyar csapat, a Győr is elbukta a nemzetközi kupasorozat döntőjét. A Győr az EHF Kupa fináléjában sima vereséget szenvedett a dán Ikast csapatától, miután az első tíz percben nem talált a kapuba. Egy magyar azonban így is örülhetett, hiszen a hazaiakat erősítette az olimpiai ezüstérmes Siti Beáta.
A győri női kézilabda csapat az EHF-Kupa fináléjának első mérkőzésén öt góllal verte a dán Ikastot, de ez az eredmény elbizakodottságra korántsem adhatott okot, hiszen a kupasorozat első fordulójában a fehérvári Cornexi huszonhárom góllal iskolázta le. Emellett a győriek idegenben meglehetősen harmatos teljesítményt nyújtottak, háromszor is kikaptak.

Borzalmas kezdés

Ám azt talán még a legpesszimistábbak sem gondolták, hogy úgy kezdődik meccs, hogy a dánok nyolc gólt lőnek - vagyis nemcsak ledolgozták, hanem három góllal a maguk javára fordították a finálét -, amíg a mieink egyetlenegyet sem. A győri lányok kapkodtak, nem találták a játék ritmusát, így Vura József edzőnek nem maradt más, minthogy időt kérjen.

Ezek után végre Moszkovaja révén betaláltunk, de amíg mi egyet, addig az ellenfél kettőt lőtt. Az első tíz perc végén 10-1 volt az eredmény, az első negyedóra végére pedig már tíz volt a két csapat között. Görbicz hallatlanul ideges volt, a kapus, Sirina nem is találkozott a labdával, ziccereket, heteseket hagytunk ki. Szerencsére az északiak is vétettek néhány hibát - eközben Mehlmann és Kindl is betalált -, így nem nőhetett még tetemesebbre a különbség.

A második félidő elején öt gólra zárkózott fel a Győr

Nem tartott azonban sokáig ez az állapot, a félidő vége előtt kevéssel már tizenegy góllal vezettek a hazaiak. A hajrá azonban némiképp a győrieknek sikerült jobban, felzárkóztunk nyolc gólra. Érezhetően ekkor tért magához a csapat. A második félidőben aztán folytatódott a kedvező széria, és öt gólra(23-18) felzárkózott a magyar társulat.

Görbicz végre magabiztos volt a hetesekből, de az öröm nem tartott sokáig - Kjergaard és Andersen révén ismét nőtt a különbség -, és megint kezdődhetett a felzárkózás. A Győr szívósan küzdött, néhány percig partiban is volt a dánokkal, de a hajrára elkészült erejével a fiatal csapat, és méretes verést kapott.

Nem a bírók döntöttek

A bíráskodásra és a körülményekre ezúttal szavunk sem lehetett, a himnuszt is szinte tökéletes magyarsággal énekelték el a házigazdák.

Női EHF Kupa-döntő, visszavágó:
Ikast Bording (dán)-Győri ETO 36-23 (21-13)
Herning, 4500 néző, V: Ehrmann, Künzig (németek)
Gólszerzők: K. Andersen 8, Jurack 8/2, Kjaergaard 6, Daugaard 5/1, Siti 3, Jensen, Hansen, Blanco 2-2, illetve
Görbicz 5/2, Mehlmann 4, Nitescu 4/1, Vérten, Kulcsár 3-3, Lovász 2, Kindl, Moszkovaja 1-1
Hétméteresek: 3/3, illetve 5/3
Kiállítások: 4, illetve 8 perc
Az EHF Kupát az Ikast nyerte 61-53-as összesítéssel.