Legyőzték az olimpiai bajnokot

2002.06.15. 18:34
Meglepetésekkel kezdődtek, majd a papírformának megfelelő eredményekkel végződtek a Vivendi Kupa szombat délelőtti 1000 méteres döntői. A verseny magyar bajnokság és válogató is egyben, ezért nagy volt a tét: több esetben eldőlt, hogy kik lesznek a tagjai a júliusi szegedi Európa-bajnokságon és az augusztusi sevillai világbajnokságon induló magyar csapatnak.
Már az ezer méteres döntők első futama nagy meglepetéssel szolgált, ugyanis a női négyesek közül a Paksy Tímea, Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Janics Natasa kvartett legyőzte az esélyesebbnek tartott Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes egységet.

A vesztes az Európa-bajnokságon indulhat

Ennek a győzelemnek azért volt nagy jelentősége, mert a szövetségi kapitány döntése alapján a női szakágban nem a június 28-i négyes válogatón, hanem már a jelenlegi versenyen eldől, mely kvartettek lesznek a tagjai az Eb és vb csapatnak. Paksyéknak tehát már bérelt helyük van a szegedi kontinensviadalon.

A férfi kajakosok egyéni számában a legtöbben Storcz Botond győzelmét várták, miután a május végi szolnoki válogatón és a szezonnyitó mecheleni Világkupán is első lett. Szoros versenyben ezúttal azonban alulmaradt Borhi Zsomborral szemben. A szabályok szerint közöttük szétlövés fog dönteni, amelynek győztese a vb-n, vesztese pedig az Eb-n állhat rajthoz.

Vereckeiék nagy csatában nyertek

A többi számot az esélyesek uralták, így számos versenyző már biztosan tagja a világversenyeken induló válogatottnak. A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György simán verte a mezőnyt a hosszabbik távon - noha a rövidebben erősebb -, és győzelmet aratott a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor kenupáros is.

A Vereckei Ákos, Veréb Krisztián kajakduó is elsőként haladt át a célvonalon, bár nagy versenyre késztették őket. A hölgyeknél Kovács Katalin elegáns evezéssel szerezte meg az első helyet, Bóta Kingával párosban is kiharcolta az elsőséget.