Visszalépett vízilabda válogatottunk Rómában

2002.06.16. 15:11
A magyar vízilabda válogatott két fölényes győzelemmel kezdte a római felkészülési tornát, aztán egy rejtélyes vírus - ami torokfájást és lázt okozott - megtizedelte a mieinket, és a pénteki jugoszlávok elleni meccs már elmaradt. Szombatra pedig már csak négyen maradtak egészségesek, így korántsem volt véletlen, hogy a válogatott visszalépett - története során először.
Az idei Világliga küzdelmek előtt az első felkészülési tornára utazott el az átalakított - három olimpiai bajnok nélkül - magyar válogatott, nem utolsósorban azzal a szándékkal, hogy a fiatalokat is kipróbálja Kemény Dénes szövetségi kapitány.

Pedig két fölényes győzelemmel kezdődött

A románok és az ausztrálok ellen még nem is volt semmi baj, előbbi együttest 10-3-ra, utóbbit 14-3-ra verte csapatunk. Különösen örömteli volt, hogy a Bajnokok Ligája döntőben szenvedő Kásás Tamás három gólig jutott az ausztrálok ellen. (Biros valamint Kiss Gergő egyaránt négy találatot jegyzett.)

A pénteki mérleg: tíz beteg

Aztán a pénteki jugoszlávok elleni ütközetre megváltozott minden. Az addig csak lappangó vírus harcképtelenné tette a játékosok javarészét. Hárman lázasak lettek - Székely és Fodor Rajmund volt a legsúlyosabb állapotban -, heten pedig hőemelkedéssel küszködtek. A csapat orvosa, Pavlik Gábor úgy döntött: nem kockáztat, és nem engedi vízbe a betegeket, ami egyszersmind azt is jelentette, hogy a mérkőzés elmaradt.

Vári sarkát az erkélyajtó vágta szét

A nemzetközi szövetség elöljárói "húzták a szájukat", de belenyugodtak a döntésbe, mint ahogy abba is, hogy az olaszok elleni sem játsszák le a mieink, ha nem áll jelentős változás. Nos, a helyzet jottányit sem javult, mi több romlott. Akkorra már akik mindaddig egészségesek voltak is megbetegedtek. Így mindössze négyen - Kiss, Vári, Vindisch és Madaras - maradtak a keretből. (S hogy ne legyen még vége a pechsorozatnak: Várinak az erkélyajtó hasította szét a sarkát.)

Kemény szerint voltak biztató jelek

A közönséget kiszolgálandó ők négyen így is vízbe szálltak az olaszok ellen úgy, hogy néhány olasz játékos bennünket segített. A 9-2-es "magyar" siker így lényegében mellékes, csupán sajnálkozni lehet az elmaradt lehetőségek miatt. Bár a kapitány úgy értékelt, hogy akadtak biztató jelek a két meccsen.