Világbajnokok is érkeznek a magyar kerékpáros körversenyre

2002.07.30. 12:20
Egy héttel a Tour de France párizsi befutója után, augusztus 6-án rajtol a Magyar Kerékpáros Körverseny. A 29. Tour de Hongrie mezőnyében ezúttal is sok ismert kerékpárost láthat majd a hazai közönség, sőt, egy világbajnok csapat is tiszteletét teszi. Elfogadta a meghívást az ukrán válogatott, amelynek tagjai tavaly aranyérmet szereztek a pálya-világbajnokság egyik legnépszerűbb számában, a 4000 méteres csapat üldözőversenyben.
Az említett vb-aranyérmes kvartett tagjai, Csernyavszkij, Fedemko, Szimonyenko és Poljakovics természetesen az országúton is ragyogó eredményekre lehet képes. Válogatottat küld harcba Szlovákia is, északi szomszédunkat az U23-as országúti együttes képviseli majd.

Olasz csapat is érkezik

A Tour de Hongrie történetében először áll majd rajthoz profi csapat, a német Olympiapark München együttese tavaly még amatőrként vett részt körversenyünkön, ám a német együttes azóta a profik közé lépett.

Külön válogatottat indít Szerbia és a Vajdaság, előbbiben kap helyet a címvédő jugoszláv Mikos Rnyakovics, míg Horvátországból a Kamen, Olaszországból pedig a Colombina együttese érkezik a Magyar Körversenyre.

A 29. Tour de Hongrie programja:
Augusztus 6., kedd: Prológ, kritériumverseny, Nagykanizsa (30 km)
Augusztus 7., szerda: 1/a szakasz, Nagykanizsa-Kaposvár (98 km)
Augusztus 7., szerda: 1/b szakasz, Kaposvár-Kaposvár (40 km)
Augusztus 8., csütörtök: 2. szakasz, Szeged-Jászberény (200 km)
Augusztus 9., péntek: 3. szakasz, Jászberény-Miskolc (160 km)
Augusztus 10., szombat: 4. szakasz, egyéni időfutam, Eger (12 km)
Augusztus 11., vasárnap: 5. szakasz, Eger-Budapest, Budai Vár (165 km)
Hárommillió forintért hajtanak

Mellettük kisebb klubok is lehetőséget kapnak, a hatnapos versenyen részt vesz a Kaposvár és az Alföld KSE, továbbá az amatőrökből álló Pest megyei válogatott. Ebben az évben 6 nap alatt 14 megyén keresztül, 12 nagyváros érintésével 710 kilométer vár a karavánra, amelyben 12 ország 20 csapata, összesen 120 versenyző kap helyet.

A 3 millió forintos összdíjazásért zajló küzdelmet 60 kísérő autó és 12 motoros rendőr biztosítja majd, a bringások a várható 30 fokos hőségben körülbelül 30 órát töltenek majd a nyeregben, naponta 150-200 kilométert tesznek meg, körülbelül 42 kilométer/órás átlagsebességgel, s eközben naponta 4 liter folyadékot fogyasztanak és 10 ezer kalóriát égetnek el fejenként minden egyes napon.

Kétszáz kilométeres etap is lesz

A 29. Tour de Hongrie augusztus 6-án kritériumversennyel rajtol, a helyszín ezúttal az egyik legerősebb hazai kerékpáros klub, a Mapei-Kanizsa KK székhelye, Nagykanizsa lesz. Másnap 100 kilométernyi tekerés után Kaposvár a célállomás, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel egy 40 km-es körpályás futamra is sor kerül.

Augusztus 8-a lesz a "leghosszabb nap", a kerékpáros karaván autóval teszi meg a Kaposvár és Szeged közötti távot, majd délután egy órakor Szegedről rajtol a 200 kilométeres etap - a versenyzők körülbelül 18 órakor érnek majd a jászberényi célba.

A Budai Várban lesz a befutó

A negyedik szakaszon, Jászberény és Miskolc között már jelentős emelkedőkkel is meg kell majd küzdeni, de az összetett állását nagyban befolyásolhatja majd az utolsó előtti szakasz, az egri időfutam is. Egerben egyébként éppen a 450 esztendővel ezelőtti török ostrom évfordulóján kerül sor a nagy versenyre. A zárószakasz befutója hasonlóan a tavalyihoz a Budai Vár macskaköves emelkedőin át vezet a Várudvarba, ahol végre megpihenhet majd a nemzetközi mezőny.