Natália
-3 °C
7 °C

Kovács Áginak nem jutott érem

2002.08.01. 09:52
A berlini úszó Európa-bajnokság harmadik napján Kovács Áginak nem sikerült megvédeni címét, mi több: még érmet sem tudott nyerni. A negyedik helyezése némiképp csalódás. Kerékjártó Tamásnak szintén nem sikerült a dobogóra felállnia, noha 200 vegyesen a legjobb idővel jutott a döntőbe. Zubor Attila 100 gyorson a hatodik, Risztov Éva 800 gyorson a legjobb idővel került a döntőbe.
DÖNTŐK:

A nap első fináléjában a klasszikus 100 méteres gyorsúszásban elmaradt a nagy csata a két klasszis, az olimpiai bajnok holland van Hoogenband és az orosz - nem mellékesen tizenhétszeres Európa-bajnok, ugyancsak olimpiai aranyérmes - Alexander Popov között.

A holland ugyanis szinte rajt-cél győzelmet aratott, kis híján egy testhosszt vert nagy riválisára. (Popovnak még a második helyért is meg kellett küzdenie.) Hoogenband úgy vélte a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy ennél sokkal gyorsabban is tud úszni. Zubor Attila az ötödik idővel került be a döntőbe, és ha jobban is rajtolt, mint kedden, javítani nem tudott, így meg kellett elégednie a hatodik hellyel.

Ági hajrája ezúttal kevés volt

A 100 méteres női mellúszásban vérmesebb reményeink lehettek, még akkor is, ha Kovács Áginak ez a gyengébbik száma. Ági ugyan két éve első lett, de esélyeit csökkentette, hogy a svéd Igelström idén kirobbanó formában van, fölényesen vezeti a világranglistát. Emellett a papírformának megfelelően ő érte el a legjobb időt - több, mint egy másodpercet vert Ágira - az előcsatározások során.

Ági szokásos módon gyengén rajtolt, a fordulónál csupán az ötödik helyen állt - közel testhossznyi volt a lemaradása -, és ha jól is hajrázott, mindössze - csalódásra - a negyedik helyen csapott célba. Igelström simán nyert, az ukrán Bondarenko lett a második. Figyelemre méltó: neki sem sikerült jobbat úsznia, mint egy nappal korábban.

Nőknél 100 gyorson Franziska van Almsick két váltóbeli aranyérme után egyéniben is a legjobb lett.

Kerékjártónak - a keddi remeklés után - sem jutott érem

Kovács Ági
Európa-csúcsot állított fel 100 méteres mellúszásban
Magyar szempontból a legfontosabb döntő a műsor végére maradt, de ismételten csalódtunk. A 200 méteres vegyesúszás legjobbjai közé ugyanis az Amerikában tanuló Kerékjártó Tamás a legjobb idővel került be. A magyar versenyző azonban nem kezdett jól, a pillangó után csak az ötödik helyen fordult. Háton sem tudott igazán javítani, mellen azonban a második helyre zárkózott fel, a szám korábbi klasszisa, az idén feltámadó, Jani Sievinen mögé.

A finn ezek után növelte az előnyét, Kerékjártó nem tudta tartani a lépést vele, mi több: az olasz Boggiato és az osztrák Rogan is megelőzte. A tétel, miszerint ő sem tud javítani a döntőbe kerüléshez elegendő idején, nála is igazolódott. Ha megismételte volna keddi teljesítményét, akkor a bronzot az ő nyakába akaszthatták volna.

ELŐDÖNTŐK:

Risztov Éva már a délelőtti előfutamban biztosította a helyét a csütörtöki fináléban, hiszen a 800 méteres számban nem rendeznek elődöntőt. Örömteli, hogy Risztov a legjobb idővel jutott be a fináléba.

A 200 méteres női vegyesúszásban az ifjúsági Európa-bajnok Reményi Diána egyéni csúccsal jutott a legjobb nyolc közé, így csütörtökön érte is szoríthatunk. Csakúgy, mint a 200 méteres férfi mellúszásban Bodor Richárdért, aki a hetedik helyen kvalifikálta magát. A 21 éves Kolozár Dávid sem akart elmaradni tőlük, és egy nagyszerű időt - 1:59.08 - "repesztve", az ötödik helyen bejutott a 200 pillangó döntőjébe.

Horváth Péter az ötven méteres hátúszásban új magyar rekorddal, 25.86-tal a hatodik helyen lett döntős.

Eredmények:
Férfiak:
200 m vegyes:

1. Jani Sievinen (finn) 1:59.30 p
2. Alessio Boggiato (olasz) 1:59.83
3. Markus Rogan (osztrák) 2:00.50
4. Kerékjártó Tamás 2:00.53
5. Batházi István 2:00.92
100 m gyors:
1. Pieter van den Hoogenband (holland) 47.86 mp
2. Alekszandr Popov (orosz) 48.94
3. Duje Draganja (horvát) 49.31
6. Zubor Attila 49.79

Nők:
100 m mell:

1. Emma Igelström (svéd) 1:07.87 p
2. Szvetlana Bondarenko (ukrán) 1:09.28
3. Jelena Bogomazova (orosz) 1:09.53
4. Kovács Ágnes 1:09.63
100 m gyors:
1. Franziska van Almsick (német) 54.39 mp
2. Martina Moravcova (szlovák) 54.61
3. Alena Popcsanka (fehérorosz) 54.62

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!