Kovács Áginak nem jutott érem

2002.08.01. 09:52
A berlini úszó Európa-bajnokság harmadik napján Kovács Áginak nem sikerült megvédeni címét, mi több: még érmet sem tudott nyerni. A negyedik helyezése némiképp csalódás. Kerékjártó Tamásnak szintén nem sikerült a dobogóra felállnia, noha 200 vegyesen a legjobb idővel jutott a döntőbe. Zubor Attila 100 gyorson a hatodik, Risztov Éva 800 gyorson a legjobb idővel került a döntőbe.
DÖNTŐK:

A nap első fináléjában a klasszikus 100 méteres gyorsúszásban elmaradt a nagy csata a két klasszis, az olimpiai bajnok holland van Hoogenband és az orosz - nem mellékesen tizenhétszeres Európa-bajnok, ugyancsak olimpiai aranyérmes - Alexander Popov között.

A holland ugyanis szinte rajt-cél győzelmet aratott, kis híján egy testhosszt vert nagy riválisára. (Popovnak még a második helyért is meg kellett küzdenie.) Hoogenband úgy vélte a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy ennél sokkal gyorsabban is tud úszni. Zubor Attila az ötödik idővel került be a döntőbe, és ha jobban is rajtolt, mint kedden, javítani nem tudott, így meg kellett elégednie a hatodik hellyel.

Ági hajrája ezúttal kevés volt

A 100 méteres női mellúszásban vérmesebb reményeink lehettek, még akkor is, ha Kovács Áginak ez a gyengébbik száma. Ági ugyan két éve első lett, de esélyeit csökkentette, hogy a svéd Igelström idén kirobbanó formában van, fölényesen vezeti a világranglistát. Emellett a papírformának megfelelően ő érte el a legjobb időt - több, mint egy másodpercet vert Ágira - az előcsatározások során.

Ági szokásos módon gyengén rajtolt, a fordulónál csupán az ötödik helyen állt - közel testhossznyi volt a lemaradása -, és ha jól is hajrázott, mindössze - csalódásra - a negyedik helyen csapott célba. Igelström simán nyert, az ukrán Bondarenko lett a második. Figyelemre méltó: neki sem sikerült jobbat úsznia, mint egy nappal korábban.

Nőknél 100 gyorson Franziska van Almsick két váltóbeli aranyérme után egyéniben is a legjobb lett.

Kerékjártónak - a keddi remeklés után - sem jutott érem

Kovács Ági
Európa-csúcsot állított fel 100 méteres mellúszásban
Magyar szempontból a legfontosabb döntő a műsor végére maradt, de ismételten csalódtunk. A 200 méteres vegyesúszás legjobbjai közé ugyanis az Amerikában tanuló Kerékjártó Tamás a legjobb idővel került be. A magyar versenyző azonban nem kezdett jól, a pillangó után csak az ötödik helyen fordult. Háton sem tudott igazán javítani, mellen azonban a második helyre zárkózott fel, a szám korábbi klasszisa, az idén feltámadó, Jani Sievinen mögé.

A finn ezek után növelte az előnyét, Kerékjártó nem tudta tartani a lépést vele, mi több: az olasz Boggiato és az osztrák Rogan is megelőzte. A tétel, miszerint ő sem tud javítani a döntőbe kerüléshez elegendő idején, nála is igazolódott. Ha megismételte volna keddi teljesítményét, akkor a bronzot az ő nyakába akaszthatták volna.

ELŐDÖNTŐK:

Risztov Éva már a délelőtti előfutamban biztosította a helyét a csütörtöki fináléban, hiszen a 800 méteres számban nem rendeznek elődöntőt. Örömteli, hogy Risztov a legjobb idővel jutott be a fináléba.

A 200 méteres női vegyesúszásban az ifjúsági Európa-bajnok Reményi Diána egyéni csúccsal jutott a legjobb nyolc közé, így csütörtökön érte is szoríthatunk. Csakúgy, mint a 200 méteres férfi mellúszásban Bodor Richárdért, aki a hetedik helyen kvalifikálta magát. A 21 éves Kolozár Dávid sem akart elmaradni tőlük, és egy nagyszerű időt - 1:59.08 - "repesztve", az ötödik helyen bejutott a 200 pillangó döntőjébe.

Horváth Péter az ötven méteres hátúszásban új magyar rekorddal, 25.86-tal a hatodik helyen lett döntős.

Eredmények:
Férfiak:
200 m vegyes:

1. Jani Sievinen (finn) 1:59.30 p
2. Alessio Boggiato (olasz) 1:59.83
3. Markus Rogan (osztrák) 2:00.50
4. Kerékjártó Tamás 2:00.53
5. Batházi István 2:00.92
100 m gyors:
1. Pieter van den Hoogenband (holland) 47.86 mp
2. Alekszandr Popov (orosz) 48.94
3. Duje Draganja (horvát) 49.31
6. Zubor Attila 49.79

Nők:
100 m mell:

1. Emma Igelström (svéd) 1:07.87 p
2. Szvetlana Bondarenko (ukrán) 1:09.28
3. Jelena Bogomazova (orosz) 1:09.53
4. Kovács Ágnes 1:09.63
100 m gyors:
1. Franziska van Almsick (német) 54.39 mp
2. Martina Moravcova (szlovák) 54.61
3. Alena Popcsanka (fehérorosz) 54.62