Fodor: nincs sportdiplomáciai befolyásunk

2002.08.06. 19:44
Kedd délután Fodor Rajmund és Molnár Tamás, a bundagyanuba keveredett vízilabda válogatott tagjai voltak a Törzsasztal vendégei.
agasssi: Igaz, hogy hazaszerződtél, Rajmi?

Fodor Rajmund:Igaz. Épp a sajtótájékoztatóról érkeztünk meg, ahol bemutatták a következő két év dominóját. Jómagam mellett Vári Atti és a szlovák válogatott Gergely Pista szerzősött a bajnokcsapatba.

kisaliz: Ezáltal teljesen egypólusúvá fog válni a magyar bajnokság. Nem okozhat-e ez a Honvéd (és a nézők) számára dögunalmas OB1-es mérkőzéseket? Egyáltalán képes lesz-e a Honvéd komoly ellenfelek nélkül saját teljesítményének csúcsára jutni?

Fodor Rajmund:Kétlem, hogy egyoldaluvá válna a magyar pólós bajnokság csak azért mert a Honvéd papíron ilyen játékerőt képvisel. Afelől pedig ne legyen kétség, hogy nem tudnánk minőségi edzéseket végezni itthon, akár magyar, akár pedig külföldi csapatokkal.

Amaterazu: Bejártátok az egész világot, a sportban is elértétek a "csúcsok csúcsát" (olimpia). Mi az, ami még motivál benneteket, van-e olyan álmotok, ami még nem teljesült???

Molnár Tamás Az olimpia után elég hamar rájüttünk, hogy tovább kell lépni, világbajnokságot ugyanis még nem nyertünk, és az olimpiai arany újbóli elérése legalább olyan motiváció, mint amilyen Sydnbey előtt volt.

Kékkirály:Idén végre újra jók voltatok,de Sydney óta nem nyertetek semmit.Mik lehetnek az okok(a lehetőségtől való megfosztáson túl)?

Molnár TamásSydney előtt valóban minden összejött, majdnem megnyertünk a 98-as vb-t kivéve, az olimpia óta nem telt el annyi idő, hogy krízisről lehessen beszélni. A tavalyi év nem sikerült, a ligában szerettünk volna javítani, de az meg az ismert körülmélnyek miatt ez nem sikerült.

Fodor Rajmund: Igaz, hogy a tavalyi év úgy alakult, ahogy, de az, hogy Pathraszból nem aranyéremmel a nyakunkban tértünk vissza, az nem rajtunk múlott. Ilyen sorozat után mindenki és saját magunk is győzelmet vártunk. De nem engedték, hogy a döntőben ezt bizonyítsuk.

züfec: Hát akárhogyis nézem, egy 14-13-as eredményt kialakítani susmus nélkül...hát az már súrolja a valószinűtlenség határát. Fogadok, hogy ha a spanyolok játszanak egy ilyen meccset az oroszokkal, és azzal minket fricskáznak ki a döntőből, akkor most az összes szimpatizáns habzó szájjal tiltakozna a világraszóló bunda ellen.

Fodor Rajmund: Ahhoz, hogy a bunda felmerüljön, valóban 14-13-as, vagy annál nagyobb, de egy gólos magyar győzelem kellett. A mérkőzés 11-11-re végződött és büntetőkben nyertünk 3-2-re. Ez tény. Ha bundáztunk volna, akkor már a normál játékidőben kihozzuk az eredményt. Két perccel a vége előtt még 11-10 volt az oroszok javára.

Molnár Tamás: Kimagyarázni nem szükséges semmit, azt tudom elmondani, ami történt a medencében. Nekünk a végcél a döntőbe jutés volt, nem az oroszok legyőzése, és ez csak úgy volt lehetséges, hogy büntetőkre apellálunk. A FINA szerintem is hibázott, és ennek a következményeit a hazai szövetségnek kell átgondolni, és a szükséges lépést megtenni.
11-11-nél, két perccel a vége előtt, ha gólt lövünk, nyerünk, de biztosan nem jutunk a döntőbe, csak a büntetődobásokra számíthattunk, ezt a lehetőséget ragadtuk meg. Két perc, kábé két támadás, ezek voltak, amikor nem törtünk gólra. Viszont a labdát megtartani csak küzdelem árán lehet, és védekezésben sem kaphattunk gólt. tehát a kemény játék megvolt, nem kellett "megjátszani" magunkat.

umesi: Miután +tudtátok hogy döntött a FINA beszéltetek az oroszokkal?
Molnár Tamás:Természetesen jó a kapcsolatunk az oroszokkal is. Egyébként a patraszi uszoda szakértő közönsége is, akinek nincs köze a FINA-hoz nevetségesnek tartotta a döntést, és őszintén sok sikert kívánva a Világkupán búcsúztak tőlünk.

Fodor Rajmund: Igen, beszéltünk, hiszen az oroszokat is éríntette, az 50%-os jutalom megvonás. Éppen egy medencében volt edzésünk, amikor megkaptuk a határozatott, úgyhogy nem kellett nagyon keresgélnünk egymást.

Yvihu2002: Szerintetek mennyiben tudna a magyar sportdiplomácia hozzájárulni a ti utatok egyengetéséhez, itt természetesen nem a bundára hanem pl. a fair játékvezetésre ill. azonos elbánásra gondolva. És ha igen miért nem tesznek ennek érdekében?

Fodor Rajmund: Sajnos az Olimpia óta kikerült a FINA Berueau-ból a magyar tag, Salamon Ferenc. Azóta semmiféle befolyásunk nincs a vízilabda sportdiplomáciájában, és nagyjából két pólusra oszlott az egész. A nagyobbik, erősebbet képviselik: Görögország, spanyolország, Olaszország és a spanyol kapcsolatokkal rendelkező kubai delegátus, a másik oldal sajnos csak egy orosz tisztviselőt tud felmutatni. Érzésem szerint kisebbségben vagyunk...

Cloaca Maxima: A selejtezőben mindenkit - majd minden meccsen - betegre vertetek. Az oroszok és horvátok kinti alázása után azt hittem, hogy mellettetek senki sem tud labdába rúgni. A spanyoloknak ez mégis miért sikerült?

Fodor Rajmund: Kedd hajnalban érkeztünk haza San Franciscoból és csütörtök este volt a spanyol meccs. Asszem nem kell sokat magyarázni, hogy fizikailag nem voltunk a toppon, de még így is két és fél negyedig mi uraltuk a mérkőzést. A spanyolok az utolsó másfél negyedben rutinosan kihasználták a tíz óra időeltolódásból adódó figyelmetlenségeinket.

papirzacser: mi a helyzet a belgrádi világ kupával? nem tartotok kicsit a dologtól? tudvalevő, hogy ottan nagyon "szeretnek" titeket...

Molnár Tamás: Eddig sem voltunk a legnépszerűbbek a nemzetközi vezetők köreiben. Szerintem mostanra rájöttek, hogy hibáztak, és eddig is sokkal jobbnak kellett lenni a többieknél, hogy nyerhessünk. Nem volt elég egyszerűen, mindig meg kellett küzdeni a bírókkal is.

Fodor Rajmund:A belgrádi világkupa is egy világesemény, amire esélyesként győzni megyünk az oroszlán barlangjába :) Nehéz lesz, az biztos, a jugók nagyon jók és nehéz ellenük játszani, és annyi előnyük van velünk szemben, hogy ők ezt a két hónapot, amit a világligára áldoztunk - így utólag teljesen haszontalanul - azt ők eredményes munkával tölthették. De ennek ellemére remélem, hogy mi fogunk diadalmaskodni.