Bodrogi negyedik lett

2002.10.10. 17:17
A belgiumi kerékpáros világbajnokságon Bodrogi László huszonöt másodperccel a győztes kolumbiai Botero mögött a negyedik helyen ért célba. A német Rich és a spanyol Gonzalez Galdeano is legyőzte az éremben reménykedő magyar klasszist. A legutóbbi ötödik helyezésén azonban javítani tudott.
Bodrogi László utolsó előttiként - ötvenhét induló közül - vágott neki a negyvenhárom és fél kilométernek. A versenyben kezdetben a belga Roesems állt az élen, aki meglepetésre megverte az orosz olimpiai bajnok Jekimovot. Biztosra lehetett venni, hogy aki nyerni akar, annak ötven kilométer per órás átlagsebességgel kell tekernie.

Pedig Botero indulni sem akart

Bodrogi előtt már kinn volt a pályán az egyik legnagyobb ellenfele, a kolumbiai Botero, aki korábban azt nyilatkozta, hogy nem áll rajthoz, de végül eljött Zolderbe. Ugyancsak ott tekert már a Vuelta-győztes spanyol Gonzalez Jimenez, és a németek olimpiai bajnoka Uwe Peschel.

A végeredmény
1. Santiago Botero (kolumbiai) 48:08.45 p (50.352 km/ó átlagsebesség)
2. Michael Rich (német) 8.23 mp hátrány
3. Igor Gonzalez de Galdeano (spanyol) 17.15 mp h.
4. Bodrogi László 25.53 mp h.
5. Uwe Peschel (német) 33.76 mp h.
6. David Millar (brit) 35.32 mp h.
Bodrogi, akinek győzelmére a legtöbben szavaztak a Eurosport honlapján, két perccel Peschel után következett. Az idén a Touron is elinduló magyar versenyző nyugodtnak látszott, utána már csak a skót Millar volt hátra, vagyis mindannyian a pályán voltak.

Gonzalez Galdeanót nem tudta befogni Bodrogi

Nemsokára az ukrán Bondarjev vette át a vezetést, a húsz kilométeres részidőnél viszont a német Rich ugrott az élre, mögötte Gonzalez Galdeano állt. A spanyol olyan jól hajtott, hogy a célban 48:20-as ideje majd egy másodperccel volt jobb az addig vezető ukránénál, és ez az idő elképesztően jó eredménynek számított.

Bodrogi húsz kilométernél a negyedik helyen állt - sorrendben Rich, Gonzalez Galdeano és Botero volt előtte -, hátránya húsz másodperc volt, ami hagyományosan erős hajrájával könnyen ledolgozható.

Két éve harmadik volt a magyar versenyző

Rich Galdeano idejét is megdöntötte a célban tizenkét másodperccel, noha a végére teljesen elkészült erejével. A második időmérésnél tíz másodpercre csökkent a Mapei kerekesének hátránya, ám maradt a negyedik helyen.

Végül Botero nagyszerűen hajrázott, és 48:08-as idejével, ötven feletti sebességgel átvette a vezetést, és mint később kiderült az aranyérmet is megszerezte.

A tavalyi ezüstérmes Millar a hatodik lett

Bodrogi a hajrában nem tudott csökkenteni a hátrányán, és maradt a negyedik helyen. Huszonöt másodperccel - 48:33-mal futott be - érkezett később a célba, mint a korábban fáradtságra hivatkozó dél-amerikai. Botero tehát nyert, Rich lett a második, Gonzalez Galdeano pedig a harmadik, aki nyolc másodperccel verte a magyar klasszist. Peschelt azonban legyőzte, és a legutóbbi ötödik helyezésén egyet volt képes javítani.