Sportban nyomulnak a gazdagok

2002.11.19. 12:01
A napokban tette közre a Magyar Hírlap a 100 leggazdagabbnak tartott magyar névsorát. A százas elitből többen meghatározó szerepet vállalnak a magyar sport finanszírozásában, többségük (és főleg a lista élén szereplők) a hosszú ideje haldokló magyar futbalban.
A kiadvány szerint Magyarország legvagyonosabb embere Várszegi Gábor (becsült vagyona 40 milliárd forint), aki a világon egyedülálló módon egyszerre két rivális klub, az MTK és az FTC futballcsapatának tulajdonosa. Az MTK-t magánemberként, a Fradit a tulajdonában lévő Fotexen keresztül birtokolja. Befektetése csak akkor lesz a nyereséges, ha legalább az egyik csapata nemzetközi szinten is komoly eredményt ér el.

A második helyen szereplő Széles Gábor (32 milliárd) a Videoton Holding tulajdonosa értelemszerűen a székesfehérvári csapat életében játszik jelentős szerepet, noha jelenleg nincs szoros kapcsolata a futballcsapattal. Ugyanakkor meghatározó szereplő a magyar labdarúgásban a milliárdosok között harmadik helyre befutó Demján Sándor (30 milliárd), aki a Magyar Labdarúgó Liga első embere. Vezetői minőségén kívül többek között legutóbb kedvenc csapatán, a Kispesten segített 10 millióval.

A top százban nem sokkal mögöttük található Leisztinger Tamás (30 milliárd) jelenleg a sakkszövetség elnöke. Még becsúszott az első tízbe Csányi Sándor (15 milliárd), aki többször is rástartolt az MLSZ elnökségre, később - még Várszegi előtt - bepróbálkozott a Fradinál, és jelenleg úszókat szponzorál.

Az 5 milliárdos vagyonnal büszkélkedő Bartha Ferenc a kosárlabda szövetség első embere, míg a nála egy milliárddal kevesebbet felhalmozó Tarsoly Csaba csak résztulajdonos az ETO FC-ben, de teljesen az övé a győri stadion.

Ugyancsak szövetségi elnök Wossala György (2.8 milliárd), aki a vitorlások vezetője. A volt Kispest és MLSZ elnök Benkő Lászlónak (2.6 milliárd) jelenleg nincs "sportstátusza", de cége, a Caola révén jelentős összegeket invesztált a magyar fociba.

A Nap TV első embere Gyárfás Tamás (2.5 milliárd) korábban a kosárlabdázóknál töltött be alelnöki posztot, jelenleg az úszószövetség elnöke. Szima Gábor (2.5 milliárd) pedig a DVSC futball Rt. tulajdonosa.