Már bontják a Budapest Arénát

2002.11.28. 15:08
2002. augusztus 30-án kellett volna átadni a leégett Budapest Sportcsarnok helyén épült Budapest Arénát. Nem adták át, sőt jelenleg éppen a hibás tetőszerkezetet bontják.
Amikor 1999 decemberében leégett a Budapest Sportcsarnok, az újjáépítésről határozott politikai egység mutatkozott az akkori kormány és az ellenzék körében. Az akkori tervek alapján kevesebb mint három év alatt, 2002 augusztusára épült volna fel az új sportkomplexum. Az első jeléentősebb sportesemény, a múlt hétvégén véget ért torna-vb lett volna. Jelenleg azonban az eddig elkészült elemeket is bontják..

A Budapest Aréna tetőburkolása során többrétegű, bonyolult felépítésű burkolati rendszer kivitelezése van folyamatban. Az Európában már több helyen is sikeresen alkalmazott úgynevezett BEMO rendszerű héjjalást az Építészeti Véleményező Bizottság is jóváhagyta.

Épitési kronológia
1999. december 15.: Egy égve maradt gyertya miatt leégett az 1982-ben épített Budapest Sportcsarnok. Az üzemeltetők nem kötöttek biztosítást a tűzkárra. 2000. május 23.: Az Országgyűlés elfogadta a BS újjáépítéséről szóló törvényjavaslatot. 2000. november 23.: Az Ifjúsági és Sportminisztérium illetékesei bejelentik, hogy az állam francia Bouygues konzorciummal közösen építi fel a csarnokot. A határidő: 2002. augusztus 31. 2001. február 27.: Megkezdődik a BS maradványainak lebontása. 2001. július: Döntés születik a BS körüli terület átfogó rekonstrukciójáról. 2001. augusztus 23.: Deutsch Tamás sportminiszter leteszi a készülő Budapest Aréna alapkövét. A módosított átadási határidő: 2002. december 15. 2002. március: Elkészült a vasbeton szerkezet, megtartják a bokréta-ünnepséget. 2002. szeptember: Jánosi György sportminiszter bejelenti, hogy csúszik az előzetesen ígért december 15-i átadás, az új határidő: 2003. március 15. 2002. november 26.: Esztétikai problémák miatt elkezdik a tetőszerkezet visszabontását.
Forrás: Nemzeti Sport

Szeptember hónap közepén azonban a műszaki ellenőrzés esztétikai hibát okozó, nem megengedhető alakváltozást észlelt a függőlegeshez közelítő oldalfalaknál, a rétegrend külső burkoló lemezének egyes elemeinél.

A minisztérium képviselője értesítette a vállalkozót, hogy igényli a hiba kijavítását, s jelen formájában a szerződésnek nem megfelelő szerkezeti elemet nem kívánja a vállalkozó teljesítéseként elfogadni. Ezután megindult és jelenleg is folyik a hibás elemek cseréje. A javítás költsége a vállalkozót terheli, a megrendelőre semminemű többletköltség nem hárul.

A javítási munkák nem akadályozzák az Aréna belső tereiben folyó technológiai szerelési és építészeti befejező munkákat, és nem érintik a héjjalás rétegrendjének más elemeit sem, csak a külső záró elemeket. A minisztériumban azonban, csak esztétikailag és funkcionálisan is kifogástalan, igazolt és ellenőrzött minőségű tetőhéjjalást fogad el a vállalkozótól.

Az Arénát egyébként az átadás utáni húsz évben, a Bouygues Hungária Rt. által tulajdonolt Aréna Üzemeltető Rt. fogja üzemeltetni. A jelenlegi megállapodások szerint az állam rendelkezésére húsz napot bocsátanak. Az átadás határidejének elhúzódása miatt azonban a kivitelezőnek komoly kötbért kellene fizetnie, és könnyen lehet, hogy ehelyett az állam további inygyen felhasználható napokat kap.

Az Aréna tervezett sportprogramjai:
A 2003-as áprilisi divízió-1-es jégkorong világbajnokság, a szeptember végi - kizárólagos olimpiai kvalifikációt biztosító - ritmikus gimnasztika vb, a 2004-es műkorcsolya Európa-bajnokság, valamint a felmerült finanszírozási problémák megoldása után esedékes 2004-es fedettpályás atlétikai vb.