Collinától Simon Tiborig

2002.12.28. 19:24
György Péter a megmondhatója, hogy az internet milyen fontos intézménye a memória politikának. Az Index sportarchivum csoportja ezért összefoglalta a 2002-es év legfontosabb eseményeit. Emlékezzen ön is, januártól áprilisig!
Január

Remekül indult az év az olasz játékvezetőnek Pierluigi Collinának, akit negyedszer választottak meg az év legjobb játékvezetőjének, így utolérte az ugyanennyiszer első Puhl Sándort. Ugyancsak a négyszer nyert zsinórban a német síugró Sven Hannawaldnak, aki a Négysáncverseny 2001/02-es sorozatában - a tradicionális verseny történetében elsőként - az összes viadalt megnyerte.

Az egykori háromszoros világbajnok, jelenleg 52 éves Niki Lauda, mint a Jaguár csapat főnöke, tíz kört tett meg a csapat valenciai tesztjén. Ugyanakkor a Szalay Balázs, Palik László kettősnek műszaki hiba miatt fel kellett adnia a Dakar-ralit.

Az év első komolyabb nemzetközi botránya már 22-én beütött. Tömegverekedés tört ki azon a new york-i sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a Boksz Világtanács (WBC), valamint a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) nehézsúlyú bajnoka, a brit Lennox Lewis és kihívója, az amerikai Mike Tyson április 6-án Las Vegasban méri össze erejét. Az időpont később megváltozott.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a nőknél a négy mérkőzéslabdát is hárító amerikai Jennifer Capriati, a férfiaknál a svéd Thomas Johansson diadalmaskodott. A versaille-i bíróság ugyanakkor úgy döntött, hogy fel kell számolni a 28 millió dolláros adósággal küszködő Forma-1-es Prost-csapatot.

Február

Az orosz Szvetlana Feofanova a hónap elején kétszer is megjavította a női rúdugrás világcsúcsát, majd a hónap végén újabb két centivel magasabbra ugrott (4.74). A férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében a svédek csak hosszabbítás után győztek a németek ellen. Svédország-Németország 33-31.

Február 9-én Salt Lake Cityben megkezdődött a 19. téli olimpia.

A 19. téli olimpia legeredményesebb résztvevői
férfiak:
Ole Einar Björndalen (norvég, sílövészet) 4 aranyérem
Samppa Lajunen (finn, északi összetett) 3 arany
Jochem Uytdehaage (holland, gyorskorcsolya) 2 arany, 1 ezüst
nők:
Janica Kostelic (horvát, alpesi sí) 3 arany, 1 ezüst
Kati Wilhelm (német, sílövészet) 2 arany, 1 ezüst
Jang Jang A (kínai, rövidpályás gyorskorcsolya) 2 arany, 1 ezüst

Pár ezer kilométerrel arrébb Kamerun a rendes játékidőben elért 0-0-után, 11-esekkel legyőzte Szenegált a labdarúgó Afrika Kupa döntőjében, így megvédte címét.

A hónap közepén meghalt Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat legendás hátravont középcsatára, aki március 3-án ünnepelte volna 80. születésnapját. A válogatottban 1945-58 között 68 mérkőzésen 39 gólt lőtt. A Wembley-stadionban 1953. november 25-én az angolok elleni 6-3-as magyar sikerrel zárult találkozón háromszor talált a házigazdák kapujába. Tagja volt az 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes csapatnak.

Március

A hónap legelső napján Kovács István amatőrként olimpiai, s kétszeres világ- és Európa-bajnok, profiként exvilágbajnok ökölvívó budapesti sajtótájékoztatóján hivatalosan bejelentette visszavonulását.

Győrffy Dóra 1.95 m-es eredménnyel ezüstérmet szerzett a bécsi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. Elkezdődött a Forma-1-es szezon, az év első futamán a német Michael Schumacher nyert, megelőzve a kolumbiai Montoyát és a finn Raikkönent.

Az orosz Szvetlana Feofanova női rúdugrásban 4.75 méterrel, két hónapon belül ötödik világcsúcsát ugorotta.

A hónap elején a görög Vuliagmenit kiverve a döntőbe jutott, a hónap végén pedig a Mladost Zagrebet verte a KEK-döntő első találkozóján a Vasas vízilabda csapata. Nem járt sikerrel ugyanakkor sem a GYSEV-Ringa, sem a Pécsi VSK, hiszen egyik sem tudja kiharcolni a legjobb négy közé kerülést a női kosárlabda Euroligában.

Április

A 75. születésnapját ünneplő volt kiváló labdarúgó, Puskás Ferenc nevét viseli a jövőben a Népstadion - jelentette be Borókai Gábor a kormány keddi ülését követő budapesti tájékoztatóján. (Puskás Ferenc Stadion: Mikor jönnek a döntők?)

Budapesti 6-3-as győzelme után a Vasas vízilabda csapata a Mladost elleni döntő visszavágójának hosszabbítása után csak 2 góllal, 7-5-re kapott ki, így 11-10-es összesítéssel megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Zágrábban félezer piros-kék szurkoló ünnepelte az egyetlen magyar csapatot, amely 2002-ben európai kupát nyert.

A dán válogatott jutott fel az A-csoportba, miután 6-2-re legyőzte a házigazda ,magyar válogatottat a divízió I-es jégkorong-világbajnokság záró mérkőzésén, Székesfehérváron. A magyar együttes így is története legnagyobb sikerét érte el az ezüstéremmel.

Győzelemmel búcsúzott aktív sportpályafutásától Kovács István. A visszavonulását március 1-jén bejelentő bokszoló az amerikai Steve Trumble-t a harmadik menetben kétszer is a padlóra küldte a gdanski profi gálán, ezért a mérkőzésvezető beszüntette az összecsapást.

Április 21.-én napján súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba Simon Tibort, a Matáv Sopron labdarúgócsapatának vezetőedzőjét. Az FTC egykori játékosát, egy II. kerületi szórakozóhelyen olyan brutálisan bántalmaztak, hogy két nappal később belehalt súlyos sérüléseibe.

A Sopron 37 éves szakvezetőjét koponyatörésekkel és agysérülésekkel szállították a Szent János Kórházba, ahol az orvosok két és fél napig küzdöttek az életéért. A Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. kérését méltányolta a Magyar Labdarúgó Liga, így a Ferencváros visszavonultathatta a 2-es számú mezt.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) stockholmi kongresszusán négy évre újra elnökké választották Lennart Johanssont. A posztra, ő volt az egyetlen jelölt.