Allah nagy!

2003.01.27. 12:44
Szokásos módon: az utolsó másodpercekben kapott góllal szenvedett vereséget a magyar férfi kézilabda válogatott a portugáliai világbajnokságon a horvátok ellen, és ez kis híján kínos kiesést jelentett a világbajnokságra nagy reményekkel induló és olimpiai részvételben bízó csapatnak. A magyar továbbjutást Szaúd-Arábia csapata intézte el, az argentinok elleni teljesen váratlan győzelmével.
Már-már közhellyé vált, hogy a válogatottunk ismét sorsdöntő mérkőzés előtt állt, de ezúttal most tényleg az életben maradás volt a tét. A pocsékul rajtoló, az argentinok ellen vereséget szenvedő nagyképűsködő horvátok ugyanis a kínos kudarc után magukra találtak, és mivel az oroszok után a franciákat is legyőzték szombat este, ők már továbbjutottak, de nekik sem volt mindegy, hogy hanyadik helyen.

A legutóbbi vb-n is egy góllal kaptunk ki

Ellenben nekünk megnehezítették a dolgunkat, mert kizárólag a győzelem ért számolgatás nélküli továbbjutást. Az utóbbi időben azonban nem igazán sikerült déli szomszédainkat két vállra fektetni - a legutóbbi vb-n is ők nyertek egy góllal -, és az sem növelte esélyeinket, hogy csapatunk igen hullámzó, de többnyire gyenge játékot nyújtott eddig.

A horvátokat jól ismerhetjük, mert Jovic, Dzomba és Goluza jelenleg a Zovko mester által edzett Fotex-Veszprémet erősíti. Eggyel több volt így az esély a presztízsmeccsre, és nem is csalódtunk. Kemény, szikrázó ütközet kezdődött magyar idő szerint négy órakor.

A két csapattárs, Perez és Goluza is összetűzött

Az első gólt nem a mieink, hanem az elképesztően jó napot kifogó Balcic lőtte, de 4-3-ra már vezetett a Skaliczki-gárda, mert Szathmári védett néhányszor, Perez, Pásztor és Nagy László pedig pontosan célzott. Fej-fej mellett haladtak ezek után a csapatok, aggodalomra adott azonban okot, hogy jóval többször adták el a magyarok a labdát, mint a horvátok.

A kapitány: Nem értem
Bizonyos periódusokban nem olyan felfogásban játszottunk, ahogy kellett volna. A figyelem lanyhulása vezetett oda, hogy gólt kaptunk az utolsó pillanatban. Egyszerűen nem értem, miért nem volt képes a csapat a védekezést áttolni arra az oldalra, ahol a horvátok felhozták a labdát. Azt hiszem, ha a reális esélyeket vesszük figyelembe, búcsúzunk, mert nem valószínű, hogy a szaúdiak sikeresek lesznek az argentinokkal szemben - értékelt a csalódott Skaliczki László.
A félidő fele után léptek meg először előlünk a horvátok, Balic és Dzomba vezérletével, 9-7-re elhúztak. Ezt azonban még ledolgozta a válogatott, mert Goluza törlesztett csapattársa, Perez ellen, ezért pedig kétperces büntetést érdemelt ki. A létszámfölényt jól kihasználtuk, és egyenlő lett. A nagyobb baj az volt, hogy a végjátékig utoljára.

Álmosan kezdtük a második félidőt, öt gól lett közte

Dzomba ugyanis ismét villant, Metlicic és Kaleb is átlag felett játszott, és négy góllal elmentek(15-11), mert a védekezésünk meglehetősen határozatlan volt, a lövők tetszés szerint érték el találataikat, Szathmári pedig nem érezte a ritmust.

Mindezt tetézte, hogy Nagy és Perez öt-öt labdát adott fel az első félórában. A szünetre eggyel csökkentettük a hátrányunkat - 16-13 -, de ez szinte semmit sem jelentett, mert a fordulás után úgy tűnt, mintha a mieink többet pihennének néhány perccel, mint riválisunk, mert ötgólos előnyre tettek szert - 18-13 -, míg az átlövőink rendre adták el a labdákat.

Buday huszonöt másodperccel a vége előtt kiegyenlített

A 38. percre aztán ismét két gól lett a mínuszunk - Nagy és Perez magára talált némiképp, Fazekas pedig nagyon kellett a kapuban, mert Szathmári gyenge napot fogott ki -, de az erőnk el is fogyott ezzel, mert egy szemvillanás alatt megint négy lett a hátrány, köszönhetően a hatástalan védekezésnek. Hét perccel a vége előtt aztán már csak eggyel vezettek Dzombáék - 27-26 -, de amikor egalizálhattuk volna az állást, akkor Pásztor ziccerben hibázott. A horvátok megint lélektani előnyhöz jutottak, de három perccel a vége előtt Buday egyenlített.(28-28)

A törvényszerű időkérés után Jovic következett, Perez azonban elhamarkodottan lőtt - előtte a kapusra vihette rá a labdát, de akkor is hibázott -, így lövését hárította a horvát kapus. Fazekas bemutatott egy bravúrt a másik oldalon, és huszonegy másodperccel a vége előtt Buday - hetesből - megint egyenlített.

A végjáték sokadszor nem a miénk

A végjátékbeli rossz szokását viszont ezúttal sem tudta feledni a magyar csapat, csakúgy, mint a négy évvel ezelőtti világbajnokságon a franciák ellen - vagy az itteni orosz és a norvégok elleni Eb-selejtezőt is lehetne sorolni, és még folytatni -, a keserves egyenlítés után ismét egy buta gólt kapott - Metlicic pecsételte meg a sorsunkat -, ezzel pedig még az egy pontot sem sikerült megszereznie, és szinte biztossak lehettünk a kiesésben

Az újabb vereség után csak úgy juthattunk tovább, ha a torna meglepetéscsapata, a horvátokat legyőző és az oroszokkal döntetlent játszó Argentína nem képes legyőzni az addig pont nélküli Szaúd-Arábiát. De megtörtént amire tényleg senki nem számított: Szaúd-Arábia este 31-30 narányban győzött. A magyar válogatott így három vereséggel és két győzelemmel, csoportjában a negyedik helyet elcsípve - igaz pont nélkül - a középdöntőbe jutott.

Ellenfelünk a D csoport első (Svédország) és harmadik (Szlovénia) helyezettje lesz. Az eset érdekessége, hogy helyezéseik ellnére a svédek pont nélkül, a szlovének két ponttal kezdik a középdöntőt, miután kettejük csatáját a csoportküzdelmekben az utóbbi nyerte.

Jegyzőkönyv
Horvátország-Magyarország 30-29 (16-13)
Góldobók: Balic 7, Lackovic, Dzomba, Metlicic, Goluza, Sulic 4-4, Kaleb 3, illetve Pásztor, Nagy 6-6, Buday, Perez 5-5, Kertész 3, Rosta 2, Gál, Bendó 1-1
Hétméteresek: 4/3, illetve 2/1
Kiállítások: 4, illetve 6 perc