Utcai harcok Super Bowl után

2003.01.27. 12:25
Először az életben a Tampa Bay Buccaneers nyerte a Super Bowlt, miután San Diegóban 48-21-re jobbnak bizonyult az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott Oakland Raidersnél. A találkozót tüzijáték, hatalmas ünneplés, felgyújtott autók és rendőri összecsapások követték.
Rendkívüli biztonsági készültség mellett rendezték meg a profi amerikaifutball ligák döntőjét, az Egyesült Államok legnagyobb sporteseményéét. A találkozó napján négyezer helyi rendőr és FBI ügynök teljesített szolgálatot a mexikói határon lévő San Diegoban. A szurkolók a döntő helyszínétől mérföldekre parkolhattak le, és onnan buszokkal közelíthették meg a stadiont. A 67 603 néző egyenkénti motozás után jutott be az arénába, melyet előzőleg többször átvizsgáltak.

A fináléban a bajnokság legjobban védekező (Tampa Bay) és legeredményesebben támadó (Oakland) együttese találkozott. A Tampa Bay Buccaneers először került be az Egyesült Államok amerikaifutball-döntőjébe és azonnal elnyerte a Super Bowlt. Az Oakland ötödször lépett pályára a Super Bowlért, korábban háromszor (1977, 1981 és 1984) szerezte meg a trófeát.

A nyári melegben és különleges biztonsági intézkedések közepette rendezett döntőben a Tampa Bay a mérkőzés elején ugyan 3-0-ás hátrányba került, de gyorsan fordított és 34-3-ra(!) elhúzott. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a XXXVII. Super Bowl sorsa, az Oakland csak szépíteni tudott, a végeredmény: 48-21.

Jon Gruden, a győztes csapat edzője az előző idényben egyébként éppen a Raiders trénere volt. A sikerért a Tampa Bay 63 ezer dollárt kapott, a vesztes Oakland Raiders 35 ezerrel vigasztalódhatott.

Tampában a mérkőzés után ezrek tódultak az utcára. A tűzijátékkal tarkított közös ünneplésben mindössze egy baleset történt, és szerencsére abban sem sérült meg senki. (Egy héttel korábban, amikor - a Buccaneers döntőbe kerülését követően - egy szurkoló meghalt, miután egy kocsi elütötte). Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezúttal a szokásosnál százzal több rendőrt vezényeltek az utcákra, akiknek többé kevésbé sikerült kordában tartaniuk a lelkesedést.

Az öröm helyett az elkeseredés vezérelte viszont azokat a drukkereket, akik Oaklandben kövekkel és üvegekkel dobáltak meg autókat, s körülbelül egy tucatot fel is gyújtottak. A tűzoltóknak egy üzlethez, illetve több lángoló köztéri szeméttárolóhoz is ki kellett vonulniuk. A mintegy 400 rendőr könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta fel a garázda tömeget, s a szurkolók közül 25-öt le is tartóztatott.