Horvátország nyerte a kézilabda vb-t

2003.02.02. 20:31
Két héttel ezelőtt az egész világ a horvátokon nevetett, amikor bemutatkozó találkozójukon kikaptak az argentinoktól. Azóta azonban az összes mérkőzésüket megnyerték és most az egész világ rájuk irigy, miután ez a világbajnoki címet jelkentette nekik. Magyar siker is született a vb zárónapján, miután a magyar csapat balátlövője Carlos Perez nem csak a gólkirályi címet szerezte meg, hanem a vb All Star csapatába is bekerült.
Horvátország nyerte a Portugáliában rendezett férfi kézilabda világbajnokságot, miután a döntőben három góllal diadalmaskodott a németek felett. A döntő első játékrészében szinte végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, csak a félidő végére sikerült kisebb előnyre szert tenni Dzopmbáéknak. A második félidőben a horvátok állandósítani tudták fölényüket, a németek nem tudtak közelebb kerülni.

A második játékrész közepén azonban egy három perces rövidzárlat elég volt és a németek kiegyenlítették négygólos hátrányukat. Az extázisban játszó horvátok ellen ezen az estén azonban ez is kevés volt. Ahhoz képest, hogy a három Fotex-Veszprém játékost (Dzomba, Goluza, Jovics) is a soraiban tudó horvátok az argentinok elleni vereséggel kezdték a vb-t, elmondható, jelentős formajavuláson mentek át.

All Star csapat
A 64 találatával gólkirály Perez Carlos bekerült a vb All Star-csapatába, a szakemberek és az újságírók a torna legjobb baloldali átlövőjének választották.
Az All Star-csapat:
Henning Fritz (német, kapus), Eduard Kokcsarov (orosz, balszélső), Perez Carlos (magyar, baloldali átlövő), Enrique Masip (spanyol, irányító), Patrick Cazal (francia, jobboldali átlövő), Mirza Dzomba (horvát, jobbszélső)

A horvátok a 96-os atlantai olimpia óta nem nyertek jelentős világversenyt, a legutóbbi ötkarikás játékokra például ki se jutottak. Az olimpiai bajnok együttesből mára már csak három játékos Matosevic, Goluza, Jovics maradt. a magyar csapat teljesítményéről mindent elmond, hogy a csoportunkból továbbjutott négy csapat az első hatban végzett.

A bronzérmet, a tornát címvédőként kezdő francia válogatott szerezte meg, miután a harmadik helyért vívott találkozón magabiztosan diadalmaskodott Spanyolország felett.

Izland szerezte meg a roppant fontos, még olimpiai részvételt jelentő hetedik, helyet a kézilabda világbajnokságon. Az észak-európai együttes öt góllal verte a magyarok elleni kétszeri hosszabbításban eléggé kimerült Jugoszláviát.

A jövő évi, athéni olimpiára a vb-ről kijutott csapatok: Németország, Horvátország, Franciaország, Spanyolország, Oroszország, MAGYARORSZÁG, Izland

A döntőben
Horvátország-Németország 34-31 (20-18)
Góllövők:
Horvátország: Dzomba 8, Jovic, Goluza 3-3, Metlicic, Sulic, Balic, Lackovic 4-4, Kaleb 2, Dominikovic 1, Valcic 1
Németország: Baur 8, Kehrmann 7, Hens 4, Rose 3, Schwarzer, Zeitz, Grimm 2-2, Immel, Dragunski 1-1

A bronzmérkőzésen:
Franciaország-Spanyolország 27-22 (16-11)
A 7. helyért:
Izland-Jugoszlávia 32-27 (16-13)