Júniusban szavaz a Parlament az olimpiáról

2003.02.05. 17:31
300 kilométernyi autópálya, 400 km egyéb gyorsforgalmi út, 25 km metró, illetve gyorsvasút, valamint 61 km városi főút megépítése az alapfeltétele a 2012-es budapesti olimpiarendezésnek. Összesen 4600 milliárd forintba kerül az olimpia. A tanulmány nyilvános.
A 2012-es olimpiai esetleges budapesti megrendezésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt február közepéig küldi el a GYISM a döntésben érintett, valamint állásfoglalásra jogosult szervezeteknek, tartalmáról tájékoztatja a kormányt és az illetékes országgyűlési bizottságokat.

Július 15-én jár le a jelentkezési határidő

A címzettek, valamint a MOB és a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalásának március 31-ig kell megszületnie, ezt követően az Országgyűlés - a kormány javaslatára - várhatóan júniusban dönt arról: támogatja-e, hogy Budapest pályázzon a 2012-es olimpia megrendezésére. Ha a döntés pozitív lenne (ami nem valószínű), akkor a jelentkezést július 15-ig kell benyújtania a Magyar Olimpiai Bizottságnak a NOB-hoz.

Az új tagokkal kibővített Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottság azt követően határozott a közigazgatási döntéselőkészítő munka megkezdéséről és menetéről, hogy részletesen megvitatta az olimpiarendezésre vonatkozó, a PriceWaterhouseCoopers által készített tanulmányt.

4600 milliárdba kerül összesen

Öt fontos feltétel megvalósulása esetén rendezhető 2012-ben Budapesten olimpia, amelyre infrastrukturális fejlesztésekkel együtt 4600 milliárd forintot kellene költeni - összegezte a PwC tanulmányának legfontosabb megállapítását Almássy Tibor projektvezető.

A pénzből 850 milliárd forint a játékok tényleges költsége, 3750 milliárd forintot olyan beruházásokra kellene fordítani, amelyek többsége - például 300 kilométernyi autópálya, 400 km egyéb gyorsforgalmi út, 25 km metró, illetve gyorsvasút, valamint 61 km városi főút megépítése - az olimpia rendezésétől függetlenül is elvégzendő feladat.

750 milliárd EU-támogatást kellene szerezni

A tanulmány készítői szerint ez utóbbiakra 750 milliárd forint EU-támogatást kellene szerezni, emellett számoltak a magántőke legalább 450 milliárd forintos szerepvállalásával is.

Az öt döntő feltétel között szerepel az infrastrukturális fejlesztések hatékony végrehajtásához szükséges közigazgatási és jogi háttér megteremtése (akár egy úgynevezett "olimpiai törvény" elfogadásával), az évtized végéig 4,5-4,7 százalékos, 2020-ig évente átlagosan a 4 százalékos GDP-növekedés fenntartása, valamint az, hogy az olimpia kérdésében nemzeti konszenzus alakuljon ki.

Olvasson megvalósíthatósági tanulmányt

Az OPEB tagjai tájékoztatást kaptak a rendezéssel kapcsolatos kockázati tényezőkről, a pályázat esetleges előnyeiről és hátrányairól is.

A bizottság döntése értelmében a megvalósíthatósági tanulmány csütörtöktől mindenki számára hozzáférhető: megtekinthető lesz az újonnan elkészült internetes olimpia honlapon.